perjantai 13. marraskuuta 2015

Tilastoja ja tajunnanvirtaa itämaisiin lajeihin saakka

Tein vertailua belgien ja bortsujen agilityurien eroista. Tähän kirvoitti aikoinaan epätoivo Lystin kanssa kakkosissa (48 starttia) ja Lykyn kanssa ykkösissä (kunnioitettavat 71 starttia).

Katsoin Koiranetistä montako starttia belgit ja bortsut ovat vaatineet kolmosiin noustakseen. Oletin, että belgit vaativat enemmän startteja kuin bc:t. Jostakin syystä kohtalaisen suureen otantaani sattui vähillä starteilla kolmosiin nousseita belgejä (10 koirakon keskiarvo 27 starttia) ja toisaalta bortsuja, jotka ovat vaatineet paljon startteja (10 koirakon keskiarvo 35 starttia). Hieno hypoteesini romuttui.

Yksi selvä tekijä löytyi: Kokenut ohjaaja nostaa koiransa kolmosiin muutamalla startilla muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Mietin syitä. Oletan hänen tietävän milloin koira on valmis. Ohjaus on johdonmukaista ja suht virheetöntä. Lisäksi kokenut konkari haistaa ansan paikat ja väistää ne oikeilla ohjausvalinnoilla.

***

Poika kertoi jutun. Lukiolaiselta ja ammattikoululaiselta oli kysytty lotossa voittamisen todennäköisyyttä. Lukiolainen oli laskenut aikansa ja näyttänyt vastaukseksi mitättömän pienen prosenttiluvun. Amislainen oli todennut: "Viet loton. Voitto tulee tai ei tule, se on fifty-fifty." Hetken mietittyäni totesin vastauksessa olevan vissi järki. Se on sovellettavissa agilityynkin: oli nollaprosentti mikä tahansa, nolla tulee tai ei tule.

***

Näistä en saa enää minkäänlaista aasinsiltaa agilityyn tai koiriin.

Minä: "Olen käynyt kuntosalilla kuukauden, huomaako sen?" [liikuttelee käsiään]
Poika: "Kyllä tohon jotakin mutkaa tulee."

***

Keskusteluun osallistuvat äiti, joka on lukenut englantia vain koulukirjoista, ja poika, joka on pikkupojasta alkaen viettänyt puolet vapaa-ajastaan englanninkielisten lehtien, pelien ja ohjelmien äärellä.

- Äiti, miksi sä et saanut ällää englannin kirjoituksista?
- Siksi, koska sain kuullun ymmärtämisestä 23 pistettä, olisi pitänyt saada vähintään 24 pistettä.
- Mikä siinä meni pieleen?
- Kuuntelun aihe oli parachuting eikä mulla ollut aavistustakaan, mitä se on suomeksi. Päättelin kuuntelun aikana, että sen täytyy olla joku itämainen voimistelulaji, missä kuvittelin joogien hyppivän lootusasennossa maasta ilmaan. Kuuntelussa kysyttiin, kauanko ilmalento tavallisesti kestää. Kuulin aivan oikein tietyn keston, mutta arvelin sen olevan liian pitkä. Valitsin ovelana lyhimmän vaihtoehdon 1.5 sekuntia. Se oli väärin.
- Äiti menee itämaisten lajien kerholle: "Täällä on defendo ja karate, mutta missä on parachuting?" 

2 kommenttia:

Piia kirjoitti...

Kokenut ohjaaja on myös maajoukkueessa belgin kanssa. Tsemppii ja treeni iloa ;)

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Niin on. Pääsi mun tilastoihini. ;) Sulle kanssa treeni-iloa villien kanssa. :D