lauantai 29. syyskuuta 2012

Mitäs sitten aletaan?

"Tervetuloa hyvä koiraurheilukansa tänne agilitykilpailuihin. 

Lysti starttaa taas kaksi starttia ja koirakko onkin tulossa Lysti-merkkisellä nelivedolla lähtölinjalle. Koira on kuuma kuin hellankoukku, istuu vaivoin ja siitä heti toinen hyppy takaakierrolla. Lysti hyppää takaakierron ja palaa riman yli, joten hylkäys heti alkuun. Siitä putkeen, hyppy, hyppy, rengas ja takaakiertoon, mutta Lysti juokseekin putkeen. Ohjaaja improvisoi, laittaa koiran toiseen putkeen, sieltä parille hypylle, kolmas väärään suuntaan ja hankala keppikulma, minkä Lysti hakee hyvin. Ohjaaja vedättää vielä ja on monta metriä Lystiä edellä. Lysti ei häiriinny, pujottelee loppuun, maalihyppy ja sen pituinen se. Uskaltaakohan ohjaajaa lähestyä. Yritän nyt kuitenkin."

- "No millä mietteillä?"
- "Ei yhtään huvita tämä touhu eikä se johdu nyt äskeisestä radasta. Eilen ei tuntunut yhtään siltä, että olen kisaamaan tulossa. Aamulla ei jännittänyt tippaakaan ja tuntui niin turhalta tulla kisoihin lainkaan, mutta tulipa kotikisat käytyä. Lysti kuumui ihan valtavasti ja sillä menee kerta kaikkiaan yli. Se haukkuu kimeää haukkua radan ulkopuolella ja silmät liikkuu kuin pingispallot. Oli tuossa omia ohjausvirheitäni, tietysti, mutta on tuo koira mahdottoman impulsiivinen ohjattava. Se hakee ohjausvihjeen ihan mistä sattuu. Ei tuollainen mitään yhteistyötä ole, kun toinen kaahaa mihin sattuu."
- "Millä mielellä toiselle radalle?"
- "No siellä on keinu, jolta Lysti kuitenkin lähtee pois etuajassa, että se rata loppuu sitten siihen."

"No nyt on toisen radan aika. Tämä onkin ollut varsin haasteellinen ja jopa erikoinen rata. Lysti kiskoo radalle ja istuu lopulta lähtöön, missä ensimmäinen hyppy on kentältä pois päin. Siihen ohjaaja valssaa ja sitten onkin kaksi takaakiertoa - päällejuoksua, sujuvaa on. Siitä puomille ja tästä puomin alla olevaan U-putkeen. Ohjaaja laittaa koiraa putkeen, mutta koira meneekin uudelleen puomille. Hylkäys siitä. Tästä jatketaan toiseen suuntaan suoraan putkeen, minkä jälkeen Lysti hakee renkaan, joka ei radalle kuulu. Siitä taas jatketaan, hyppy ja takaakierto ja putkeen. Putkesta hyppy ja takaakierto, siitä keinulle. Ja ihmeitten aika ei ole ohi! Lysti ottaa keinun nyt normaalityyliinsä ja nyt on ohjaajalla kiire. Nyt on kova kiire! Lysti suoraan putkeen ja jäljessä juokseva ohjaaja huutaa rengas, minkä Lysti hakee ja siitä hankalahko nurja kulma kepeille. Kepeille tulee ylimääräinen pyörähdys, kun koira jää katsomaan että mihin se ohjastaja jäi. Siitä pituudelle, u-putkeen, hyppy, u-käännös. Lopulta A, mille ohjaaja Lystin pysäyttää ja hyppy maaliin."

- "Miltä tuo rata tuntui?"
- "Lysti oli niin intona, että oli homma saada se istumaan lähtöön. Puomin alla oleva putkijuttu oli aika jännä. Koira piti saada U-putkeen ja sen jälkeen piti itse kiertää puomi ja saada koira toiseen päähän pitkää suoraa putkea ja pian olla toisessa päässä hypyllä koiraa ohjaamassa, koska sitten oli takaakierto. Meille oli ihan toivoton se suora, missä keinun jälkeen tuli suora putki, isolla välimatkalla rengas ja hankala keppikulma. Sen suorittamiseksi pitäisi olla keinuvarma koira ja keppiosaaminen hyvää. Mulla ei ollut mitään saumaa ehtiä edelle, koska Lystin vierellä piti olla keinun ajan.

Jos jotakin hyvää, niin lähdöstä se ei varastanut ja kontaktit otti hyvin eikä linkuttanut. Huonoa on se, että mitään fiiliksiä ei ole kisata. Huomenna olisi agivalmennus ja seuraavana viikonloppuna kisat, mutta ei voisi vähemmän kiinnostaa. Lystin kanssa pitäisi saada taas kunnon treeniä, nykysysteemi ei vetele. Sitä mietin, miten paljon on järkevää panostaa Lystin kanssa tekemiseen. Jos jonkin treeniputken saisikin kasaan, tehty työ äkkiä valuu hukkaan, jos iskee tassu- tai mahavaiva. Pitäisi lopulta tajuta, että ei meistä ole tähän hommaan. Hävettää jo."


2 kommenttia:

Sarianne kirjoitti...

JEE! Hyvä, että keinu sujui!

Tunnistan tuon agimasiksen. Olen siitä aina säännöllisin väliajoin kärsinyt Aksun kanssa. Sekin on kuumuvaa sorttia ja hallinta on useimmiten kisaradoilla ollut historiaa. Pallien poiston jälkeen saatiin vissiin vaihdossa korvat (!?!?), koska välissä on ollut pieniä toivon pilkahduksiakin. Aktivoinnin kannalta tämä kuitenkin enimmäkseen menee, eikä siis niin hurjan tavoitteellisen harrastamisen kategoriaan.. Lohduttaudun sillä, että Aksulla on kyllä ihan taatusti hauskaa sikailla kisoissa, vaikka itse saakin välillä hävetä.

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Kiitos. Pitää muuttaa tavoitteet aktivoinniksi. Lysti ainakin kiskoi, kaahasi, haukkui ja irtosi ja veti radalle uudelleen, joten jotakin kivaa siellä oli.