sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Melkoranta kuuluttamossa

"Hyvää aurinkoista iltapäivää kaikki koiraurheilun ystävät. Lysti on jälleen agilitykilpailuissa ohjaajansa kera. Koirakkoja on noin 37, Lystillä on taas alkupään numero eli 4. Ensin on agilityrata ja siinä on varsin erikoinen alku. Toinen este on heti ensimmäisen vieressä. 

Siinä Lysti jo lähdössä istuukin. Ja kävelee ja istuu. Ja nyt käy kutsu! Ohjaaja ottaa koiran vastaan pakkovalssilla kakkosesteen takaa, Lysti kääntyy varsin pienesti. Siitä kolmoshypylle ja suora linja kepeille. Lysti uppoaa kepeille kuten kuuluu, ohjaaja ottaa sivuttaisetäisyyttä ja kohdistaa rintamalinjansa ja oikean käden kohti koiraa vetääkseen sen seuraavan hypyn vasemmalle puolelle. Ja vielä mitä! Ohjaaja on ehkä vähän epämääräinen ja Lysti lukee ohjauksen hypäten väärään suuntaan ja hylkäyshän siitä tulee! Siinä lepää hylky ja sen kunniaksi tuomari ristii yläraajansa. Ohjastaja jatkaa kuin ei mitään, hyppysuora jatkuu, siinä on pituutta ja muuria, perälle slalomille. Oikein kivan näköinen slalom tässä, siitä putkeen. Seuraavana A ja putkensuu vierekkäin, A:lle kuuluu mennä ja sinne Lysti kipuaa. Nämä erottelut on selvästi harjoiteltu. Hyppy, keinu, se on hyvä nyt. Putkeen A:n alle, lähetys kaukaa on helppo. Sitten pieni hyppy ja käännös, takaakierto päällejuoksun kera ja koira puomille. Alastulolla ohjaaja pysäyttää koiransa hetkeksi ja koira tottelee. Vielä kaksi hyppyä ja maaliin - nnnäinnn!"

- "Miltä tuntuu?"
- "No tekisi mieli kiroilla rumasti. Mielestäni yritin näyttää keppien jälkeen Lystille selvästi, että hyppää tätä kautta, mutta niin vaan kiersi hypyn väärälle puolelle. Voi vitalis sentään. Aina tulee joku juttu. Muuten rata olisi ollut nolla, heh. Ei sentään mitään tullut kaahattua triplahylkyä, vaan ihan siisti suoritus. Mutta jos tänään ei saada nollaa, niin jään tauolle ikuisiksi ajoiksi. Aina jää pienestä kiinni, kun lähelle menneitä ei lasketa. Lysti saa kyllä pinnat, oli kuuliainen ja innokas."
- "Seuraavaksi hyppärille."
- "No niin just joo."

"Nyt ollaan hyppärin lähtölinjalla. Alussa on hyppyneliö. Näin Lysti lähtee, ohjaaja hyppyyttää sen neliöstä ulos näin ja ulkokulmasta hypyn kautta sisään, siihen valssi, pyöräytys neljännen hypyn kautta kepeille. Keppien jälkeen on samantapainen kuvio kuin äskeisellä radalla. Koira pitää saada vedettyä esteen tälle puolelle. Ohjaaja on nyt selvästi jämäkkä, kutsuu koiraa nimeltä ja koira kääntyy. Hyppy, takaakierto, valssi ja suoraan putkeen ja mutkaputkeen seuraavaksi. Ohjaaja pääsee koiraansa edelle, ottaa jo muurin takaa vastaan, ohjaa seuraavan hypyn takaakiertona, päällejuoksu siihen ja putkeen. Sitten on okseri ja tiukka käännös, takaviistoon suoraan putkeen. Tähän valssi, vähän taitaa myöhästyä tai koira ainakin hyppää isosti ja hakee putkeen mainiosti, samaan putkeen kuin äsken. Nyt ei jatketa heti edessä olevaan mutkaputkeen eikä Lysti sinne himoitsekaan. Kääntyy hyvin, hyppy ja rengas ja hyppy, ohjaaja kiirehtii valssiin. Siitä kaarros yhdelle hypylle ja heti takaisin kahdelle ja maaliin näin. Se on nolla! Ei voi olla totta! Voihan elämän kevät! Ohjaaja tuulettaa kuin Lasse Viren ja leipoo koiraansa. Juoksen heidän peräänsä."

- "Phuuh, huuh. Joko helpottaa?"
- "En voi muuta sanoa kuin että tuli hyvään paikkaan tämä nolla. Mietin jo, että ollaanko me kuitenkin niin kamalan surkeita, kun ei ikinä natsaa, mutta nyt sentään."
- "Oliko mitään ongelmapaikkoja?"
- "No tuo lopun kuvio renkaan jälkeen. En uskaltanut tehdä persjättöä, koska sen yhden ekstrahypyn jälkeen oli muita hyppyjä jonossa ja joskus Lysti irtoaa tosi herkästi. Valssilla sain sen paremmin haltuun, mutta siinä oli aika töksähdyskohta. Ja toinen keppien jälkeen. Mietin siinä uskallanko yrittää samaa ohjausta kuin ekalla radalla, mutta ei siinä kohtaa ollut muita vaihtoehtoja. Otin siinä Lystin paremmin haltuun ja siinä tuli turhan isoa lenkkiä. "
- "Vielä yksi rata, lasken teidät jäähdyttelemään."
- "Kiitos."

"Päivä alkaa lähestyä loppuaan. Sanotaan tähän väliin, että Lysti oli 8. ajallaan, nollia tuli vielä enemmän. Mutta vielä on yksi rata jäljellä ja kolmiokorva on taas lähdössä. Näin lähdetään, kaksi hyppyä aika suoraan, ohjaaja merkkaa toisen hypyn, valssaa kolmannen ja neljännen samalla ja siitä A:lle. A:n jälkeen on pitkähkö putki, jonka suoraan edessä olevaan päähän kuuluu mennä. Mutta mitä tekee Lysti - Lysti ampaisee kohti väärää putkensuuta eikä välitä perään huutavasta ohjaajasta! Onpas erikoista. Ohjaaja ei näytä antavan tuohon suuntaan mitään vinkkiä, mutta niin vaan koira on lukinnut väärän pään ja siinä sitä ollaan. Se on hylkäys, ei voi Suomen nainen tälle mitään. Ohjastaja jatkaa kuin olisi nolla alla, ohjaa koiran puomin vieressä olevalle seuraavalle putkelle. Putkelta hypylle, mihin pyöritys ja puomille. Puomilta u-putkeen ja pakkovalssilla koira takaakiertoon, nyt lukee Lysti hyvin tätä ohjausta. Siitä kaksi hyppyä ja kepeille, Lysti hakee ne hyvin ja pujottelee tasaisesti. Siitä u-putkeen ja hyvin vinossa olevalle muurille ja keinulle. Keinulta Lysti hyppää just, kun se osuu maahan. Siitä vielä 4 lopun kiemuran hyppyä ja loppukiihdytys ja maalissa näin!"

- "Mitäs tästä radasta sanot?"
- "Siis minusta tämä oli taas ihan hyvä rata. En vaan tajua mistä Lysti sai idean syöksyä väärään putkenpäähän A:n jälkeen. Pitää videolta katsoa, onko rintamasuuntani sinne ennen A:ta vai mitä ihmettä, mistä se noin lukee. Muuten kuviot meni hyvin. Puomin jälkeisen hypyn jälkeen unohdin vaihtaa puolta, mutta ei sillä tavallaan enää ollut väliä."
- "Mitä sanoisit päivästä ja jatkoista muuten?"
- "Lystin vire oli varsin optimaalinen. Tuo varhainen lähtönumero on meille hyvä. Lisäksi täällä on toimitsijateltta kivasti näköesteenä, jotta koira ei kuumu liikaa. Nyt ei kisata vähään aikaan, Lykyllä on viikon päästä agivalmennus, sitten taitaa olla ihan vapaa viikonloppu. Nolla lämmittää mieltä vielä hyvän aikaa."

"Studiosta lopetellaan tähän tänään. Nettipalvelussamme on kaksi rataa, *tässä hyppäri* ja *tässä toinen agilityrata*, mistä jokainen voi etsiä selitystä miksi Lysti irtosi väärään putken päähän. Kuvaaja ei halunnut nimeään julkisuuteen. Mainittakoon että häntä ei suositeltu zoomailemaan, ehkä olisi kannattanut. Hyvää sunnuntaita kaikille kuulijoille."

3 kommenttia:

Sarianne kirjoitti...

JEEE! Onnea vielä nollasta!! :) Kivan näköinen tuo kisapaikka!

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Kiitos! Suosittelen tuota paikkaa, jos punertava kivituhka ei häiritse.

Satu kirjoitti...

Hieno rata! Onnea nollasta!