torstai 15. marraskuuta 2012

Jossain kuulen laineen laulavan

Selkäjuttujani. Huoh.

Kävin fysiatrian poliklinikalla kontrollissa. Olen uumoillut, että selän tilanne on huonontunut ja niinhän sen luonnollisen taudinkulun mukaan on kuulunutkin mennä. Ei silti ollut kivaa, että se todettiin ääneen. Selinmakuulla alaraajaa pitäisi saada nostettua 90 astetta, minulla saa nostettua siitä puolet, jolloin tulee hermosärky. Tuntohäiriöitä on iskiashermon alueella, erityisesti vasemmalla. Pottuvarpaitten ojennusvoima on heikentynyt, ne hyytyvät. Tämä on muistaakseni uusi juttu. :( Jäykkä selkä on kuten ennenkin, sukkien ja kenkien laittamisessa on taiteilua. 

Lääkäri ihmetteli kuinka olen muokannut töitäni ja elämääni selän ehdoilla. Uutena juttuna kerroin hänelle, etten pysty enää olemaan palavereissa, koska jalkoja alkaa pakottaa. Sama ilmiö tulee kaupassa käydessä ajoittain, se on niin hidasta kävelyä ja seisahtelua, että jalkojen pakotuksen takia täytyy kiirehtiä kotiin mahalleen. Juttu selittyy samalla mekanismilla: näyteikkunakävelyn vauhdissa lihaspumput eivät tarpeeksi kierrätä verta = happea hermoille. Kerroin kyynärpäistäni, joihin tuli ihan kunnon nestepussit työasennostani, missä nojaan kyynärpäihini. Hoidoksi ostin K-raudasta parkettityöntekijöiden polvisuojat kyynärpäideni alle. Tämä huvitti molempia.

Tilanne on sen verran huono, että selän voisi leikata. Koska epäonnistumisriski on niin iso, en siihen vielä halua eikä sitä siksi vielä suositella. Sanoin lääkärille, että jos leikkaus vie juoksukyvyn, sitten romahdan noin henkisesti. Kun kerran koen pärjääväni näin, voidaan jatkaa samalla tavalla. Teen töitä mahallani ja olen kotona matolla muutenkin. Liikun ja harrastan koirieni kanssa, mikä pitää lihaskunnosta samalla huolen. Jos tulee kipuja, lääkettä lissee. Jos kipu ei asetu, kipinkapin päivystykseen suonensisäiseen kipulääkitykseen. Niin pahaksi en saa tilannetta päästää kuin vajaa vuosi sitten: *tästä klikkaamalla yhden päivän jutut*. Sain venyttelyohjeita takareisiin ja lonkan koukistajiin. Osatyökyvyttömyyttä haetaan toistaiseksi eli osa-aikaeläkettä. Työterveyslääkärille varaan ajan myös, hän kirjoittaa eläkevakuutuslaitokselle oman lausuntonsa. 

Ei kovin mukavalta tunnu. Selkä ärtyi testeistä, nyt makaan mahallani, otan varmaan ylimääräisen kipulääkkeen ja lähden sitten koirieni kanssa metsään.

P.S. Olen tykästynyt tähän Adelen Skyfall-kappaleeseen:"Let the sky fall, when it crumbles
We will stand tall
Face it all together"

4 kommenttia:

Sarianne kirjoitti...

Selkäuutisten kohdalle klikkaisin "en tykkää", jos tässä sellainen vaihtoehto olisi. Kurjaa :( Tuo Skyfall-kappale on minustakin hyvä.

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Kiitos. :)

Minna kirjoitti...

Ei kuulosta yhtään kivalle, epätykkäys täältäkin. :(

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Kiitoa myötätunnosta.