lauantai 10. marraskuuta 2012

Tärkeintä on, ettei ote liaanista pääse herpaantumaan. -Tarzan-

Lykyn kanssa vierailimme Elina Jänesniemen koulutuksessa. Viimeksi olen hänen opissaan ollut v. 2010 Lystin kanssa, silloin kaikki oli agilityssa minulle aivan uutta. Nytkin koulutus tuli hyvään saumaan. Jännä oli huomata, että varsinaisia uusia asioita ei tullut, sen verran olen vuosien aikana oppinut. Mutta moni opittu sääntö on päässyt unohtumaan tai vaikka muistaisinkin, en ohjatessani niitä toteuta. :( Pidän Elinan tarkasta, perustellusta ja ystävällisestä tavasta opettaa. 

Päästiin esteelle numero 16 saakka, jos sillä on jotakin merkitystä. Lähinnä mentiin muutaman esteen pätkiä. Sanalliset opetushetket pidin Lykkyä paikka- tai lepo-käskyn alla. Levossa se sai mussuttaa lelua. Fleece-wubba hajosikin tällä reissulla.

  • Radalla oli paikka, missä hypyn jälkeen oli väärä putki tarjolla. Koira vältti ansan, jos sanoin "Lykky" ennen ponnistusta. Mutta olipa vaikea muistaa sanoa ohje ajoissa ja osoituksena siitä videolta löytyy monta ylimääräistä putkeenmenoa. Ärsyttää, miten toistin samaa virhettä kerta toisensa jälkeen!
  • Takaakierto-persjättö oli kelpo Elinan silmään. 
  • Puomille kokeiltiin vaihtoehtoisena ohjauksena takaakierron jälkeisen pyöräytyksen sijaan poispäinkäännöstä. Sujui. Videolla näkyy yllä mainittu putkipaikka myös. *Tässä on linkki.* 
  • Yleistä: Ohjaa linjoja äläkä esteitä, kyllä se koira hyppää mitä eteen tulee.
Tässä on kooste:


Elina poimi kaksi tärkeää asiaa. Ensin rimojen tiputtelu: Lykky tiputtaa niitä herkästi, erityisesti, jos käskytän riman päällä. Tiedetään, tiedetään, mutta kun on hätä ja kiire varsinkin valmennuksessa, niin tulee sohellettua. Älä myöskään pysähdy esteen eteen. :o En uskoisi moista harrastavani ellei löytyisi todistetta. Anna siis koiralle rauha esteellä.

Mutta Lykkykin saa alkaa ottaa vastuuta itselleen. Oikeastaan ensimmäistä kertaa sekin sai syytä niskoilleen, tähän saakka on soimattu vain minua. Helpolla en silti pääse, sillä opetuksesta (=minusta) asia on nytkin kiinni: mistä Lykky voi tietää, että rimojen tiputtelu on huono juttu, jos rata aina jatkuu? Se ei sentään tiputtele rimoja ihan huvikseen räiskiäkseen, mutta saisi olla tarkempi. Jatkossa rata loppuu, kun rima tipahtaa. Ihan kuin keppien tai kontaktien erheiden kanssa. Sanon vaikka "oho", nostan riman ja otetaan uusiksi. Korjaantumiseen saan varata 1-2 kk aikaa. Videoilla ei nyt sattumalta (hehheh) rimojen tiputuksia näy, mutta monesti niitä sai nostella.

Toinen juttu kontaktin alastulo. Nyt Lykyn ylösmenot olivat virheettömät ja alastulot otti hyvin, mutta vapautus on epäselvä. En ole kuulemma ainut, jolla kontaktin vapautus pikku hiljaa siirtyy liikkeellä vapautukseksi. Tämä testattiin Lykyn kanssa. Testi 1: Koira alastulolle, palkka muutaman metrin päähän, itse seisoin Lykyn edellä, selkä koiraan päin ja sanoin "vapaa" liikahtamatta. Koira ei liikahtanut. Testi 2: Koira alastulolle. Olin taas samalla tavalla, mutta mitään sanomatta liikautin kättäni ohjatakseni. Lykky lähti nätisti. Palaamme 2o2o:n alkulähteille ja opetan Lykylle uudelleen milloin kuuluu lähteä ja milloin ei. 

Olisi valtava etu asua "kunnollisella" agilitypaikkakunnalla, missä olisi hallit ja taitavat opettajat.

(Lisäys 11.11.12: Vaihdoin linkit.)

5 kommenttia:

Sarianne kirjoitti...

Khihihih. Kainalo-ohjaus näyttää kivalta :D Tykkään otsikostakin.

Lykky kääntyy jo nyt paaaljon paremmin kuin Aksu! Ja noin isoksi koiraksi ihan tosi hyvin!

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Jotenkin multa tuli kainalo-ohjaus ihan luonnostaan! ;)

Jos jossakin Lykyn käännös venähti, niin joku pääsi taas peilin eteen. Argh!

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

P.S. Minua hymyilyttää tuo otsikon sanoma, siksi laitoin sen tähän. Sitä paitsi sopii tekstiin. :D

Satu kirjoitti...

Eikö ole ihan loistava kouluttaja! Niin hyvät selitykset ja perustelut! Me päästiin esteelle 4 ;)

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Elinaa voi tosiaan suositella kelle vaan! Pitää houkutella hänet toisellekin Itä-Suomen turneelle piakkoin.

Tuosta estemäärästä vielä. Minusta on kiva, että hän tarttui meidän kohdalla esillä oleviin ongelmiin eikä menty vain pelkkää rataa.