tiistai 6. marraskuuta 2012

Tottelevaisuutta ja ajatuksia

Olin pk-kentällä Lykyn kanssa. Heitin viime viikolla Maijalle, josko pk-kentällä voisi olla vapaamuotoiset omatoimiset häiriötreenit. Tämä toteutettiin oitis ja eilen oli ensimmäinen kerta. Ihan jännitti tuleeko ketään, mutta tulihan sinne.

Oli hilkulla, etten itse ajanut mölli-agilitykisoihin, joista olisi todella ollut hyötyä varsinkin Lystille. Mutta en jaksanut lähteä sohjoon ajamaan eikä siinä olisi ollut järkeä selkääni ajatellen.

Maija auttoi aluksi, hän toimi toko-liikkurina tehdessäni putkeen seuraamisen ja seuraamisesta maahanmenon. Lykky ei ole ikinä liikkurin kanssa työskennellyt, mutta ei se Maijasta välittänyt. Seuraamisessa en osannut itse kääntyä oikealle ja vasemmalle, mikä vaikutti Lykkyynkin, joka miltei istahti kulmissa, koska vauhtini töksähti. :( Täyskäännökset ok. Seuraamisessa Lykky painoi vain ihan aluksi, sitten ei enää. Siirtymäaika seuraamisesta maahanmenoon ok, kehuin hillitysti. Lykky ei haukkunut. Maahanmeno moitteeton, mutta sivulle tultuani koira nousi itsenäisesti istumaan, käskin uudelleen maihin ja siitä sitten ylös. - Jatkossa ketjuttelen pidempiä pätkiä.

Tämän jälkeen harjoittelin kääntymisiä oikealle ja vasemmalle, Lykky oppi ne siinä samalla. Itsekseni teetin vielä seuruuta ja pysähtymiset häiriökoirien kanssa. Pysähtyminen ei onnistunut ekalla, ilmeisesti käsky on edelleen Lykylle jotenkin hämärä. Tämä virhe toistuu aina vaan.

Koirahäiriöön, ainakin belgihäiriöön Lykky näyttää tottuneen mainiosti. Silmä ei juuri enää muljahda vaikka kuinka lähelle tulisi toinen leikkimäänkään. 

Sitten ajatteluosio. Vu-huu. Lykky kohoaa haukutuksesta ja mielellään haukkua tarjoaa. Toko-kokeessa tämä ei ole sallittua. Ratkaisu on, etten vapauta koiraa liikkeiden välissä. Mutta kehua haluan. 
  1. Jos kehun vapauttamatta, koira liikkuu ja vesitän selkeät liikkeiden alut ja loput. Ei hyvä.
  2. Sanonko nopeasti vapaa-hyvä-sivu?
  3. Vai zap-vapaa, kehupöyhimistä, sivu tai lepo, millä koira käy maihin? Lepo-käskyn jätän niihin kokeisiin, joissa tuomari on puheliasta sorttia. Zapin jälkeen Lykky alkaa etsiä palkkaa ja kun ei sitä löydä, haukkuu, koska niin sen on kannattanut treeneissä tehdä. Jos kovin kiittelen taputellen, se hyppää minua vasten arvostamaansa pystypainiin ja todennäköisesti hellästi pureskelee olkavarttani, mikä voi näyttää punaisen kortin arvoiselta. :D 

Onko kellään ideoita? Jonkun systeemin ajan sisään ennen ensimmäistä koetta, joka voisi olla vaikka ensi vuonna.

Ajatusteni syöverit

3 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Mulla on nuoremman koiran kanssa mietinnän alla sama, miten vapautan koiran kokeessa ja kehun. Koirani palkkaantuu parhaiten nameista tai sitten siitä että saa "repiä" käsivarttani. Koirani ei nimittäin leiki leluilla kovinkaan hyvin joten treeneissä leikitään fyysisesti niin että käsivarresta saa otta kiinni. Jos kehun kovasti ja taputtelen niin saan koirani takuuvarmasti käteeni kiinni. En ihan usko että tuomarit tästä tykkäisivät...
Olen myös miettinyt etten vapauttaisi koiraa ollenkaan liikkeiden välissä, alokkaassa voi vielä toimiakin, mutta ylemmissä luokissa ei ehkä niin kiva.
Itse en ole vielä ratkaisua keksinyt, pitäisi kai vaan alkaa kokeilemaan eri vaihtoehtoja.

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Kiva, sullakin on koira, joka "syö" ohjaajaansa. ;)

Alokkaassa tosiaan vapauttamattomuus voisi mennä, kun luokka on niin lyhyt. Pelkään, että jatkossa pidemmissä luokissa menettäisin kontaktin. Toisaalta pk-suorituksetkin ovat pitkiä, mutta niissä liikkeiden väliajat on "minimoitu".

Yksi vaihtoehto mitä en tuohon kirjannut, olisi liikkeiden välillä vähän epävirallisempi seuraamiskäsky (Lystillä "nätisti"), jolloin se kulkee metrin sisällä vas. jalastani enkä vaadi kontaktia. Lykky ei vaan osaa sitä vielä.

Lepo-käskyä ehkä käytän jatkossa, se on "löysä makuu", koira saa levätä muttei haahuilla. Sitä olen testannut jo agilityssa, kun ope antaa palautetta, Lykky makaa puoliepävirallisesti.

Etäpalkka autolla tai katsomossa olisi yksi, mutta sitten varsinkaan en voisi Lykkyä vapauttaa. Se olisi kehästä ulkona sillä sekunnilla.

Hanna kirjoitti...

Etäpalkkaa en uskalla käyttää, koska koirani on niin ahne, että jos tietää palkan olevan lähettyvillä niin ei vaan kykene enää ajattelemaan. On kokoajan lätemässä pakalle, tosin pysyy kyllä siinä kun kiellän, mutta ei kyllä kykene ajattelemaan tekemistä. En esim. voi ottaa kotona ruokaa näkyville ja sitten treenata koska ahne koira ei vaan pysty toimimaan. Pyörii ja hyörii ja keskittyminen on ruoassa eikä tekemisessä.

Me olemme treenanneet "yhdessä" sanaa, jota olen ajatellut käyttää tokossa ylemmissä luokissa kun mennään vapaana kehään, eli "yhdessä" tarkoittaa meillä ns. seuraamista ilman kontaktia, kunhan kulkee siinä vieressä. Tätä "yhdessä" aion käyttää kun siirrytään liikkeestä toiseen ja todennäköisesti "käy siihen" käskyä jos tuomari höpöttelee pitkään.

Mutta se ongelma on kumminkin se palkkaus. Olisi kiva palkata koiraa myös liikkeiden välissä ilman että palkkaus menee överiksi. Tokossakin säännöt on tiukentuneet jatkuvasti, joten en ihan tiedä mitä mieltä nykyään ollaan, saako koira esim. hyppiä ohjaajaa päin. Jos hyppiminen olisi vielä sallittujen palkkauskeinojen rajoissa, voisin mahdollisesti palkata niin että koirani hyppää minua päin, mutta palkkaaminen pitäisi lopettaa ajoissa, ennen kuin ehtii alkaa syömään minua :D

Pitää varmaankin alkaa vaan treeneissä testaamaan eri palkkauksia niin ehkä se pilkkuhiljaa löytyisi sellanen optimaalinen ksapalkkaus :)