lauantai 16. helmikuuta 2013

"Täällä Melkoranta, hyvää iltapäivää"

Lysti ja omistajansa ovat kisaamassa. Annetaan täältä studiosta puheenvuoro Melkorannalle.

- "Hyvää iltapäivää hyvät koiraurheilun ystävät. Maksiluokassa on tänään reilu 30 koirakkoa. Lysti onkin juuri 30. koirakko ja nyt lähtöviivalla. Koira pysyy lähdössä hyvin. Siitä ensimmäinen hyppy, toinen takaakiertona ja kolmas takaakiertona pyörityksellä. Sieltä pussiin, tiukalla valssilla hyppyltä putkeen ja edelleen A:lle. A:lla täpärä alastulokontakti ja sukellus U-putkeen, minkä suulta ohjaaja nappaa koiran kuonosta takaakiertoon seuraavalle hypylle, samalla tiukka valssi ja keinulle. Keinultakin Lysti lähtee vähän turhan nopeasti, sieltä hypylle, josta jarrutus ja tiukka käännös takaperoisesti kepeille. Hienosti uppoaa Lysti sinne ja hyvin on tullut kiemurat ohjauksessa mukana. Kaksi hyppyä takana leikaten puomille, kontakti puomilla hyvä. Puomin jälkeen okseri, jossa on tullut runsaasti rimavirheitä, mutta Lysti on varma jaloistaan. Vielä takana leikaten yksi hyppy ja maaliin nnäinnn! Tavoittelen ohjaajan käsiini, kunhan on iloisena palkannut koiran."
- "Mitkä on tunnelmat?"
- "Hyvältä tuntuu. Lysti pysyi lähdössä ja tuli ohjaukseen mukaan tosi hyvin. Tuollainen pyöritettävä rata taitaa meille sopia kuitenkin. Oli hyvä säkä, että just pyöritystä on harjoiteltu, koska 3. hypyllä se oli vähän pakko tehdä, jos ei halunnut koiraa ansaputkeen. Rimavarmuudesta oli etua. Takana leikkaamisia olen inhonnut, nyt niitä tuli kahteen kohtaan. Lysti ohjautui niillä tosi hyvin, sillä on niin hyvin draivia eteenpäin ja lukee rataa. A:lla alastulokontakti on siinä ja siinä, keinultakin koira lähti niin äkäisesti, että saa nähdä nousiko tuomarin käsi."
- "Nyt ovat tulokset tulleet. Siellä oli yksi ihanneaikaan mennyt nollarata. Lysti sai 5 virhepistettä. Ei ole tietoa tuliko se keinulta vai A:lta. Aika riitti hyvin ihanneaikaan. Miltä nyt tuntuu?"
- "Voihan plääh, sanonko mitä. Oli niin sertiin ja nollaan saumat. Hyvä rata muuten, mutta minkäs tuolle mahtaa."

- "Nyt ollaan toisen radan lähdössä. Lysti yrittää etuilla, mutta omistaja peruuttaa sen pari askelta takaisin. Sitten koira pysyy. Eka hyppy suoraan, toinen myös ja 270 asteen kulma kolmannelle, kulman ohjaaja valssaa ja Lysti kääntyy hyvin. Rata jatkuu renkaalle ja keinulle. Keinulta Lysti lähtee nopeasti, siitä ei virhettä kuitenkaan tule, ja hyppää edessä olleen esteen, kun piti kääntyä. Tuomari ristii kätensä, se on hylkäys! Siinä sitä ollaan! Ohjaaja jatkaa rataa kuitenkin, siitä hyppy ja u-putkeen. U-putkesta hyppy ja jaakotuksella suunnan vaihto ansaputkensuun ohi toiseen u-putkeen. Siitä hyppy ja kepeille, millä ohjaaja leikkaa takaa ja valssaa vielä A:lle. A:lta hyppy, tiukka jarrutus taas ja seuraava hyppy, hyppy ja valssi, puomille. Ohjaaja huutaa Lystiä pysähtymään, mutta se ei kuuntele. Lysti juoksee edellä, hyppää itsenäisesti loppuradan kolmen esteen kiemurat oikeassa järjestyksessä, oikein käy poimimassa rataan kuuluvan pituuden ja on maalissa näin."
- "Mitkä fiilikset nyt?"
- "Lähtöön ja ohjauskiemuroihin olen tyytyväinen. Vältettiin ansaputket ja saatiin mielestäni tiukat kaarrokset, Lysti reagoi jarruihin upeasti ja oli kuulolla. Se on tämän päivän hyvä juttu. Huonoa on nyt nuo kontaktit. Keinulla en päässyt sitä kääntämään ajoissa, koska olisin vetänyt sen pois keinulta, Lysti kun ei pysty keinua itsenäisesti tekemään. Siitä se luki seuraavan hypyn suoraan. A oli vielä ok, mutta puomilla koira ei kuunnellut yhtään. Tämä on niin turhauttavaa, kun juoksukontakteihin näillä belgeilläni on liian pitkä askel ja en voi Lystiä pysäyttää kontakteille, jos haluan päästä ajoissa kärkisijoille, jolloin kisoissa joudun vapauttamaan ennakkoon. Lysti tietää, että kisoissa on eri säännöt kuin harjoituksissa. Ennen rataakin teki harjoitusesteillä niin hienot pysäytykset kuin ikinä. Täytyy ottaa taas kontaktikuuri eli pysäyttää kisoissa ja keskeyttää rata, jos Lysti ei kuuntele. Viime talvena siihen meni 6 tai 8 kisaa. Toivottavasti nyt edes se riittää. - Mutta kokonaisuutena olen Lystiin ja omaan ohjaukseeni tyytyväinen, olin ajoissa ohjauksissa, mikä oli yksi tavoitteeni. Viikko sitten olin myöhässä joka kohdassa. Nyt kisattiin parina eikä ollut sellaista katastrofaalista miinaharavaoloa kuin joskus kolmosten alkuaikoina. Yks juttu vielä. Lysti pelkäsi katolta valunutta lunta, mikä teki sen varovaiseksi. Onneksi lumet valuivat muiden suoritusten aikana ja Lysti ehti jotenkin palautua."

3 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Se on niin pienestä kii.

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Yritän ajatella tilannetta kuin Pitkämäen keihäskaaria. Jos jatkuvasti takoo yli 80-metrisiä, saattaa MM-kisoissa leiskahtaa 90-metrinen. Eli jos saan tasomme pidettyä tuolla vitosen ja hyvän hylyn tienoilla, väkisin joskus nolla lipsahtaa.

Satu kirjoitti...

Juuri noin!