lauantai 4. tammikuuta 2014

Lysti (agi)liitää

Lysti on ollut nyt agilityratsuni, koska yksi- ja vasenkätisenä se on helpommin leikitettävä ja hallittava elikko. Sen verran pakasti ja tiet kuivahtivat, että tassut ovat pysyneet muutaman päivän ehjinä.

Torstain ryhmätreenissä sain hienon uuden oivalluksen, koutsille kiitos! Oli kohta, missä kepeillä sai otettua sivuttaisetäisyyttä, minkä jälkeen piti jaakottaa yksi hyppy. Aluksi valuin jaakotukseen selkä edellä, minkä jälkeen koira ei kunnolla kääntynyt. Mutta kun suoritin kohdan kunnolla merkkaamalla ja käännähtämällä - Lysti reagoi napakasti. Vanhempi oivallus koskee valssin valuttamista, mistä löysin taas itseni. Sekään oivallus ei ole vielä valunut jalkoihin saakka.

Tänään kisattiin kolme rataa ja voihan tursas, taas saatiin kolme hylkäystä. En nyt paljon muuta odottanutkaan kuukauden tauon ja yhden agitreenin jäljiltä, mutta kun joskus tauon jälkeen ollaan oltu kuin uudestisyntyneitä, niin nyt ei oltu. 

Eka agirata kosahti tuttuihin virheisiin. Ensimmäinen hylkäys tuli, kun Lysti jatkoi puomilta suoraan, vaikka piti kääntyä. Toinen hylkäys samalla radalla tuli väärästä putkensuusta. Koira ei reagoinut edes vastakäännökseen, joka tosin saattoi olla vähän myöhässä ja ehkä löysäkin, mutta sinne meni ja rata sinetöityi.

Toinen rata meni niin p**siilleen, etten jaksa edes kuvailla. Se alkoi Lystille harvinaisesta keppivirheestä ja jotenkin lössähti koko touhu. Kontaktit oli ok. Yksi väärä putkensuu vältettiin.

Kolmas oli hankala hyppäri, jossa hyppyjä oli lähekkäin. Sama sykerö mentiin kolmesti ja kaikkea ei tietenkään hypätty joka kerta. Sain jonkin sortin rähinähengen päälle ja se oli hyvä! Radalla oli ansaputket. Ensimmäinen houkutteli pujottelun jälkeen, minkä selvitimme. Toinen tuli hyppysykerön jälkeen just ennen loppusuoraa. Senkin selvitimme, sain Lystin vekattua, vaikka tilaa ei ollut, vaan vieressä vaani ansahyppy. Tämän jälkeen hetkeksi herpaannuin, kun oli ihmeellinen tilanne: nolla alla, koira viimeisimmässä putkessa oikeinpäin, enää käännös ja muutama hyppy. Valssi valahti, koira nappasi rataan kuulumattoman hypyn ja se siitä sitten.

Hyvää: Lähdöt, kontaktit, 3 vältettyä ansaputkea (!). Kolmannella radalla mulla oli just oikea asenne ohjata Lystiä aina loppusuoran alkuun saakka. Otin sen napakasti haltuun ja ohjasin läheltä, mikä sopi tuollaiseen ahtaamman tuntuiseen rataan. Lysti teki innolla kaverinani töitä. Kun saisin sama asenteen rakennettua joka radalle. Uusia kisoja en tosin ole katsonut.Selkään ja siviiliin kuuluu sellaista, että yritän tehdä liki täyspitkää työpäivää. Päivätreeneihin ei enää aikatauluja järjestelemättä lähdetäkään. Jos työtuntien lisäys onnistuu, tiliotteesta häipyy pian sana "eläke", millä nimikkeellä on maksettu osa-aikainen kuntoutustuki. Pikkuinen elämänmuutos 3,5 vuoden sairastamisen jälkeen. 

Olen ylpeä pipostani, jonka ostin tukeakseni Pekka Hyysaloa. Hän on julkisuudessa ollut freestylelaskija, joka loukkaantui vakavasti, mutta on kuntouttanut itseään hämmästyttävällä vauhdilla. FightBack!


4 kommenttia:

Sara kirjoitti...

(Ääh, yritin kommentoida, mutta tässä kuulemma tapahtui joku virhe. Kirjoitan kommentin uudelleen, ja jos se edellinen kuitenkin sattui ilmestymään, niin jomman kumman voi jättää huomiotta.)

Tajusin juuri, että en ymmärrä agilitykielestä juuri mitään. Muistan agilityn olleen mukavaa, kun olimme Hukan kanssa alkeiskurssilla. Kilpaileminen vaikuttaa kuitenkin liian hankalalta minulle, koska todennäköisesti valtaosa aivokapasiteetistani kuluisi termien muistamiseen. Kohdat, joita en tässä postauksessa ymmärtänyt:

- hypyn jaakotus
- valssin valuttaminen (minulla on hämärä aavistus, mitä tämä voisi olla)
- vastakäännös
- Lystin vekkaaminen

Kohdat, jotka ymmärsin:

- hyppysykerö
- ansahyppy/-putki
- keppivirhe
- hylkäys

Niin ja: Hyvä selkä!

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Aiheellinen huomautus!

Jaakotus: ohjaus, missä mm. käännähdetään ennen hyppyä koiraa päin. Ohjauksen tarkoitus on kääntää koira tiukasti hypyn jälkeen takaisinpäin.

Valssin valuttaminen: Ohjaaja ei tee napakasti valssia, vaan askeltaa väärään suuntaan tai takapein mm. antaakseen koiralle tilaa kääntyä - todellisuudessa koiran käännös laajenee, mikä ei ole hyvä juttu.

Vastakäännös: Taitaa muistuttaa kovasti jaakotusta. Koiralle merkataan hypyn ponnistuskohta, minkä jälkeen ohjaaja pyörähtää niin ympäri, että koira jää selän taakse. Tämä yleensä kääntää koiraa voimakkaammin ja sillä voi saada edessä olleen ansaesteen torjuttua.

Vekkaaminen on vain sitä, että koira käännetään ennen hyppyä oikeaan suuntaan, tavallaan laitetaan koira kiertämään ponnistuskohtaan kauempaa, jotta sen nokka osoittaa ponnistuksessa paremmin kohti sitä suuntaa, minne se halutaan.

Sara kirjoitti...

Kiitos tarkennuksista! Yhden termin jos opettelisi päivässä, niin vuoden päästä olisi jo melkein ammattilainen. (Unohdetaan nyt se, että koiraakin pitäisi vissiin osata ohjata.)

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Ole hyvä! Termit olivat aluksi hirveitä ja varsinkin, kun samalle ohjaukselle on monta erilaista nimeä. Koiran ohjaus taitaa olla helpoin osuus. :P