perjantai 23. tammikuuta 2015

Toipilaan paluu ja lääkettä emolle

Julistin Lystin terveeksi ja kävin treenaamassa agilitya vapaapäivän kunniaksi. Eiliset ryhmätreenit jätin väliin liki 20 asteen pakkasen vuoksi. En tarennut (sen paremmin kuin koirakaan) lämmitellä ja jäähdytellä ja autokin olisi kylmennyt reilussa kahdessa tunnissa ikävästi.

Ensin muistuttelin Lystille kontaktien ylösmenoja ja tiukkoja kääntymisiä. Sitten mentiin viime viikonlopun rataa. Lysti teki kivoja nollaratoja. Eihän se edelleenkään käänny niin hyvin kuin Lykky. Kotimatkalla pohdin, että Lykyn pidän paremmin silmäkulmassani, ehkä tepsisi Lystiinkin? Kuminauhaefekti säilyisi paremmin?

Lykyn valeäitiys yltyi. Sen pesä sijaitsi pääoven kuramaton luona. Sieltä se vapisten tuijotti silmät palaen. Kun kutsuin luokse, se normalisoitui, samoin jotakin tehdessään, mutta palasi heti pentujensa luo. Maidontulo jatkui. Lystillä oli aikoinaan myös valeraskaudet, mutta se oli siedettävämpi. Tosin sain siltä murinat, kun häädin yöllä tyynyni päältä nuolemasta lenkkaripentua. Mutta nyt päätin, että tämmöinen ei meidän perheessä voi jatkua Lykyn itsensä tai muiden perheenjäsenten takia. Sain eläinlääkäriltä Galastopia, joka alkoi vaikuttaa hiljalleen ja parissa päivässä koira rentoutui. Painokin oli eläinlääkärissä 27,5 kg eli koiruus painoi 1,5 kg enemmän kuin vähän aikaa sitten, vaikka on syönyt saman verran kuin ennen ja liikkunut enemmän. Se on vaikuttanutkin turvonneelta. Hormoni-Lykky.

Päätin, että Lykky steriloidaan. Kahdesti vuodessa se ei voi Galastopia syödä ja lisäksi valeraskaudet lisäävät kohtutulehduksen riskiä. Eläinlääkärin kanssa vielä juteltiin, että käytöksen muutos on jatkumo, joka alkaa juoksuista eli hankalaa aikaa voi tulla 6 kk vuodesta. En ole päättänyt vielä ajankohtaa, mutta todennäköisesti Lykky leikataan helmi-maaliskuussa. Aikaisintaan helmikuun puolivälissä oli eläinlääkärin suositus. Mikäli kohtu vaikuttaa viattomalta, viedään vain munasarjat. Operaatioon liittyy pelkäämäni virtsankarkailun mahdollisuus, mutta sille ei nyt mahda mitään. Siihen sitä vasta virtsankarkailun mahdollisuus liittyykin, kun koiran kiikuttaa keskellä yötä hätäleikkaukseen kohtutulehduksen takia. Puhumattakaan muusta hädästä ja kärsimyksestä, mitä sellaiseen revohkaan liittyisi.

Pedikyyrissä
Ostin lumikengät, joita olen miltei käyttänyt ostoskärrissä jo useana vuotena. Testaan niitä pian.

Ei kommentteja: