tiistai 17. marraskuuta 2015

Turhautuminen

Ei nyt hajuerottelun verkkokurssi oikein toimi. On pitänyt ottaa kaksi purkkia, joista toisessa on haju ja toisessa ei. Koiraa palkataan, kun se haistaa hajupurkkia. Ei palkata, kun haistelee ja ilmaisee tyhjää. Olen tehnyt noin 80 toistoa ja molemmat koirat ovat edelleen aivan yhtä innoissaan molemmista purkeista. Laitoin kouluttajalle kysymyksen, että onko tarjota toista metodia, koska koirat eivät selvästikään yhdistä asioita kuten ihminen haluaisi. "Kokeile edelleen kahdella purkilla" oli neuvo. Jepjep. 

Kyllä nuo sen yhden purkin ilmaisevat missä vaan, oli siinä hajua tai ei. Mutta osasivat sen jo ennen kurssia. :)

7 kommenttia:

Eeva kirjoitti...

Sekunnin asiaa mietin ja tuli mieleen (eli toteuta omalla vastuulla ;) ), että auttaisko jos ottaisit alkuun hajupurkilla ilmaisua ja sitten vasta kaksi purkkia? :)

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Kiitos ajatuksestasi! Olen kokeillut. Ei auta. Hyökkäävät haistelematta ihan kumman tahansa purkin kimppuun ilmaisulle palkan toivossa.

Äsken kokeilin sellaista, että laitoin hajuksi maksaa ja annoin sitä samaa maksaa palkaksi. Toinen purkki oli hajuton. Nyt haistelu parani. Silti tuli vääriä ilmaisuja. Oli pihditkin, joten purkkien ulkosivu ei ollut hajustettu.

Minusta tässä on kaksi ongelmaa. 1. Ne eivät tiedä, että pitää haistella. 2. Ovat persoja palkalle.

P.S. Minusta verkkokouluttajan on ihan turha elvistellä koirakokemuksellaan, jos hänellä ei ole kuin yksi keino opettaa koiria.

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

P.S. 2 En ole ainut, jolla on sama ongelma.

Satu kirjoitti...

Tämä kuulostaa samalta kuin tunnarivirhe: koira tuo haistelematta, palkan toivossa tai miellyttämisen halusta tms. minkä tahansa kapulan. Osaisiko joku tokoharrastaja neuvoa? Tuo 1.-ongelma pyritään välttämään tunnarin opetuksessa esim. sillä, että aluksi käytetään yhtä kapulaa, joka piilotetaan niin, että koiran on pakko käyttää nenää. Mutta tämän tietysti tiesitkin. 2. käytä huonompaa palkkaa :)

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Tänään mietin just tuota samaa, että tämähän on kuin tunnaria. Lysti tunnarin oppikin. Muistelen, että lisäsin hajuttomia tunnarikapuloita nurmikon sekaan, jotta sen oli pakko nuuskutella oikea. Nyt kouluttaja neuvoi purkkien pois jättämistä tai pimeässä treenaamista.

Unknown kirjoitti...

Hei itse olin juuri Nose Work -kurssilla kahden koirani kanssa, jossa koirat opetettiin etsimään ja ilmaisemaan eukalyptyksen hajua. Meillä oli myös paljon ongelmia kahden purkin kanssa. Koirat olivat aivan liian kiinni palkassa, eivätkä pystyneet haistelemaan tai ylipäänsä tarjoamaan mitään uutta käytöstä.
Mutta jotenkin meillä auttoi se, että purkit laitettiin lattialla olevaan "rimaan", jossa oli koloja useammallekin purkille. Varmaankin tämä koko viritelmä kiinnosti koiria sen verran, että haistelu tuli heti esiin. Tämän jälkeen suht pian koira tajusi, että vain yhdestä kohtaa tulee palkkaa. Ja kun hajupurkin paikkaa aina vaihdettiin, joutui koira taas etsimään (nenää käyttäen) mistä se palkka taas tulikaan. Eli periaatteessa koira nopeasti hahmotti, että aina jossain kohtaa sitä rimaa oli se mistä palkka tulee. Ja kun tarpeeksi oli tehty toistoja ja yhdistetty vihjesana, niin siirryttiin jo huone-etsintään. Tietenkin aluksi hyvin pienellä alueella, mutta nyt jo sujuu koko asunnon etsintä.

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Kiitos! On vissiin se kololauta hommattava. Juuri tuolta meidänkin ongelma kuulostaa.