tiistai 27. joulukuuta 2016

Juoko koirasi tarpeeksi? Varmasti?

Tässä yksi huono koirien omistaja, terve. Käytin just nuorempaa koiraani, Lykkyä, eläinlääkärissä. Viime viikolla sen pissassa oli verta, bilirubiinia ja urobilinogeenia. Toisaalta se eli edellisen yön hälytystilassa, koska lunta tippui katolta ja koira hyökki kohti ikkunoita karkoittaakseen terassilla tömistelevän rosvon. Yöllä se pissi reilusti. Aamupäivällä sain pienemmästä määrästä virtsanäytteen, jonka ominaispaino oli yli taulukoiden. Oli koira varmaan stressin ja läähätyksen ansiosta tavallista kuivempikin. Mullahan on myös tuo vanhempi koira, jonka virtsa tsekattiin myös. Siinäkin ominaispaino oli koholla ja bonuksena kiteitä. Ohjeena oli juottaa koiraa enemmän. 

Perehdyin aiempaa perusteellisemmin koirien nestetarpeeseen. Olen luullut juottaneeni niitä tarpeeksi. Lysti on saanut nappuloidensa jälkeen piimää. Lykky on syönyt ei-kuivaruokaa, josta on saanut nestettä automaattisesti. Lisäksi molemmille on ollut raikasta vettä saatavilla, jota ne ovat lotkineet halunsa mukaan. Jälkiviisaasti laskettuna sitä on mennyt max 3 dl päivässä yhteensä molemmille. Kisoissa ja treeneissä koirat ovat juoneet autolla vettä, piimää tai lihan keitinlientä 0,5-1 litraa per koira. Vettä (tai lunta... voi hirvitys) ne nirppivät äärimmäiseen janoonsa. 

Yksi hyvä lähde löytyi täältä. Koiran normaali nestetarve on 0,5-1 dl kilolle vuorokaudessa. 25-kiloiselle koiralle se tekee 1,25-2,5 litraa vuorokaudessa. Harjoitusten tai lämpimän ilman seurauksena tarve voi olla 1,5 dl/painokilo/vrk eli omilleni 3,75 LITRAA vuorokaudessa. Agilitykisapäivää verrattiin kestävyyssuoritukseen. Nesteytyksestä löytyy kohtalaisen yhdenmukaisia ohjeita.

Joulun pyhinä juotin molempia koiria "runsaasti" (=laskennallisen tarpeen mukaisesti). Annoin molemmille vettä 2 x 0,5 litraa aamu- ja iltaruokaan sekoitettuna + päivällä lihalla tai piimällä maustettua vettä 0,5 litraa eli 1,5 litraa vrk:ssa. Vein tänään Lykyn kontrolliin uuden pissanäytteen kera. Tulokset olivat täysin normaalit. Ei ollut koiran voinnissakaan ongelmia. Luultavasti minulla on ollut kroonisesti kuivat koirat. Vau.

2 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Muistan eläinlääkärin joskus maininneen tuon 0,5 dl vettä/kg, kun Nitan kanssa joskus pentuna mietin että juo vettä todella paljon. No niin se silloin joikin, kun se oli sille leikki. No nykyään ei juo, eikä taida kukaan näistä meidän koirista juoda tarpeeksi. Vettä on aina saatavilla, mutta ei ne kovin paljoa kyllä päivän aikana juo. En tiedä miten saisin lisättyä vedenjuotnia. Olen lisännyt ruoan sekaan (syövät kaikki raakaruokaa) vettä, mutta slloin jättävät veden muutoin juomatta. Nappula-aikoina joivat enemmän, tarve varmasti oli myös suurempi. Vettä menisi ehkä enempi jos sekaan laittais vaikka lihaa vähän mukaan, mutta jos eivät sitten juokkaan niin se liha pilaantuu sitten päivän aikana siellä vesikipossa... Ei ole helppoa tämäkään...

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Minä yritän noita nestetankata nyt kolmesti päivässä, kahdesti ruuan kanssa ja kerran ilman ruokaa. Lystille laitan nappuloiden päälle vettä jkv ja syömisen jälkeen runsaalla vedellä lantrattua piimää. Liikaa piimää Lysti ei saa nyt juoda, jottei virtsan kiteet lisi. Lykyn puuron ja lihan joukkoon laitan puoli litraa vettä ja sekoitan mössön löysäksi velliksi. Niin se ei pääse syömään pelkkiä sattumia.

"Päivävetenä" ne ovat nyt juoneet runsaasti lantrattua piimää, juovat puoli litraa kerrallaan kupin tyhjäksi. Luulen, että piimä ei maistu loputtomiin eikä sellaista jäännöslillua juo kumpikaan. Jatkossa, kun keitän lihaa kattilassa kypsäksi, otan keitinveden talteen ja laitan sen vettä maustamaan. Sitähän voi jäädyttää myös jääpaloiksi myöhemmin käytettäviksi.