lauantai 28. maaliskuuta 2020

Intiakin kiinni

Suomessa on nyt 1167 varmistettua korona-potilasta, joista sairaalahoidossa 112 ja joista tehohoidossa 31. Tauti on tappanut nyt 9 suomalaista. Italiassa on kuollut 51 lääkäriä. Otan osaa.

Italian ja Yhdysvaltojen sairastuneiden määrä on ylittänyt Kiinan sairastuneiden määrän. WHO ja vähillä selviytyneet maat suosivat taktiikkaa, jossa kaikki mahdolliset testataan. Positiiviset ja heidän kontaktinsa eristetään karanteeniin. Suomella on siinä tavoiteltavaa.

Löysin tammikuisen sähköpostini. 29.1.2020: "Nyt taitaa olla oikeasti piru merrassa." Kansainvälisten lähteiden perusteella Kiinasta lähteneellä viruksella oli liian monta sille edullista ominaisuutta. Se leviää pisaratartuntana 2 viikkoa ennen kuin ihminen sairastuu, elää pinnoilla vuorokausia, pitää osan kantajistaan oireettomina tai lieväoireisina, joiden matkassa leviää tehokkaasti. Ongelmallisinta: worldometers-sivuston mukaan aluksi 15 % sairasti vakavasti tai kriittisesti, nyt 5 %. Osa heistä kuolee. (Prosentit muuttuvat mm. vaihtelevien testikriteerien vuoksi.) Tautiin ei ole rokotetta eikä täsmälääkettä. Jos se olisi ollut jonkin uuden firman osake, olisi kannattanut laittaa kaikki rahat kiinni.

Viime viikolla Intia meni kiinni. Viime yönä meni Uusimaa kiinni, kuten uumoiltiin. Venäjä sulkee rajansa. Hesarin haastattelijalla on mikrofonissa jatkovarsi. Viljelijät ovat huolestuneita marjoista ja vihanneksista, jotka uhkaavat jäädä pellolle ensi kesänä. Vaihdoin kännykän kuoret (jo aiemmin) materiaaliin, jota on helppo pyyhkiä. Siirsin samalla kännykän kuoren sisäpuolelta pankki- ja etukortit muualle kontaminoimasta kännykän kosketusnäyttöä.


Lentoliput. Tuli muistutus, että huomenna olisi lento takaisin Veronasta.

Koirat: Kokeilin ensimmäisen kerran Giblillä maihin-käskyä, kun se oli juoksemassa käskystä luokseni. Maihin meni. Tätä uusin muutaman kerran. Lysti meni myös maihin, ja sai siitä aina palkan. Seuruutin Giblikkiä myös. Ja otatin jäävät.

Jotakin hyvää ja toiveikasta: Uskomaton määrä tutkijoita, kliinikoita ja yrityksiä tekee töitä löytääkseen helpotusta, hoitoa ja rokotusta koronaan.

Ei kommentteja: