maanantai 26. maaliskuuta 2012

Elävää kuvaa

Sarianne *klik* ystävällisesti kuvasi ja latasi lauantaiset radat, koska joku unohti kameransa - ja hyvän palvelun ansiosta ehkä vahingossa unohtaa ensi kerrallakin. :D Videot ovat tässä:


Aika ikävältähän tuo keskeyttäminen näyttää. :/ Ja tältä näyttää sitten se, kun pakka hajoaa:

9 kommenttia:

Eeva kirjoitti...

"Aika ikävältähän tuo keskeyttäminen näyttää. :/"
Minusta on ikävämpää olla epäselvä koiralle. Paikka on paikka, kontakti on kontakti. Minusta on ikävämpää olla vihainen koiralle jos se ei pysy lähdössä jos joskus antaa koiran varastaa. Sitten ihmetellään ja kiljutaan koiralle. Ja ketää ei ole täydellinen, mutta reiluuteen on hyvä pyrkiä.

Itse en pyrkisi kisoissa laskemaan virettä vaan treeneissä nostamaan sitä. Ja yrittää saada treeneissä virhettä esille, jotta pääsee palkkaamaan/vahvistamaan oikeaa suoritusta.

Mutta siis tämäkin oli vain omaa ajatuslöpinää asiasta. :) Lysti menee kyllä hienosti radalla! Ja nollia varmasti on lisää tarjottimella, käyt vain keräämässä ne. :)

Sarianne kirjoitti...

Hahaha :D Unohda vain, jos tänne tulet! Kiva oli olla avuksi! Tuo keskeytetty rata oli nätti aalle asti!

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Toivottavasti "...Sitten ihmetellään ja kiljutaan koiralle. Jne." oli tarkoitettu jollekin muulle kuin minulle.

Kuten olen monesti kirjoittanut, kontaktivirhettä en saa treeneissä esiin, koska koiraa ei saa niin korkeaan viettiin kuin se kisoissa itsensä nostaa.

Lisäksi Lysti menee ajoittain kisoissa vireeltään yli sen tason, mitä se pystyy käsittelemään, joten siksi vireen laskuun tähtäävät harjoitukset ovat olleet tärkeitä. Tarkoitus olisi kisata optimivireessä (sekä minä että koira).

Sarianne: "mitä mukaan kisoihin" -listalta vedän etelän kisoissa yli videokameran. ;)

Eeva kirjoitti...

En missään nimessä tarkoittanut sinua huutamassa vaan yleisesti mitä on nähnyt kentän laidalla. Lähinnä tarkoitin sitä, että onhan se ikävää ratoja keskeyttää, mutta kun on (/pyrkii olemaan) koiralle mustavalkoinen niin se on minun mielestä reilua. :)

Harmi, ettet saa kisavirettä treeneihin. Pystyisitkö kuitenkin joten vaikeuttamaan treenejä, jotta saisit kisatilanteista "helpompia"? Agissa esim. olen harjoitellut Gimmaa kepittämään vaikka juokse vastaan. Tokossakin välillä pyrin tekemään häiriötä aika paljonkin (testaakseni tasoa), jotta koesuoritus olisi koiralle helppo. Esim. mieheni härnää koiraa ruualla kesken seuraamisen, mutta koira ei saa sitä noteerata. Tai merkkejä on kentällä, mutta harkkaan ruutua. Ymmärsitkö? :)

Mutta totta, koiran kyky käsitellä asioita tulee ottaa huomioon. :/

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Kiitos selvennöksestä, niin vähän uumoilinkin tuosta huutamisesta. :) Nyt vaan näin videolla miltä keskeyttäminen ulkopuolisten ja etenkin tuomarin silmiin ihan oikeasti _näyttää_ eikä se agilitymainosta ole. Mustavalkoisuuden reiluudesta olen samaa mieltä.

Erilaisia häiriöitä treeneissä on kyllä tehty ja koira on kuin tatti kontaktilla vaikka millä houkuttelisi, muitakin esteitä ja kuvioita on treenitty sellaisilla häiriöillä mitä ei pitäisi kisoissa tulla vastaan. Mutta se korkea vire on kaiken takana. Onneksi nyt keskeytysten myötä olen nähnyt, että koira sentään pystyy myös kisakiihkossa pysähtymään, mutta on silloin vaan kova. Onneksi on tännekin tulossa nyt möllejä, niin päästään harjoittelemaan "kisoissa".

Vietinlasku on minusta sellainen ideologinenkin juttu. Tunnen, että on väärin aina vääntää koiraa isommille kierroksille, että jos niin teen, niin pitää minun osata ne laskeakin. Nyt saan sentään vuoroaan odottavan Lystin välillä rauhoittumaan, ettei ole hirveässä stressissä koko aikaa. Se on sellaisena kuin täysin rajaton ja yliväsynyt 5-vuotias kakara.

Minna kirjoitti...

Heips, tulin taas vierailulle ja pitänee kommentoida. :)

Eikös Lysti karkaa toisellakin radalla A:lta? Puomilla lähti myös sinun liikkeeseesi tosi hanakasti mukaan. Näillä meinaan sitä, että kontaktilta ohjaukseen mukaan otot eivät ole minun silmääni selkeitä.

Kyllä se taitaa pääasiassa mennä niin, että kisoissa vire on treenejä korkeampi melkeen kaikilla koirilla. Siksi se mustavalkoisuus ja selkeys onkin niin tärkeää. Eli samoilla linjoilla Eevan kanssa.

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Kontaktilla pysähtymisen ja vapauttamisen jälkeen on toivottavaa, että koira lähtee hanakasti mukaan. :)

Sarianne kirjoitti...

"Kyllä se taitaa pääasiassa mennä niin, että kisoissa vire on treenejä korkeampi melkeen kaikilla koirilla. Siksi se mustavalkoisuus ja selkeys onkin niin tärkeää. Eli samoilla linjoilla Eevan kanssa."

Varmasti näin, mutta uskallan väittää, että Lystinkin kohdalla on samasta kyse, kuin Aksulla. Se vire nousee kisoissa kaikista ärsykkeistä johtuen niiiiin överiksi, ettei se koira enää ole kykeneväinen vastaanottamaan ohjeistusta. Ainakin Aksulla se toiminta-alue on loppujen lopuksi hirmuisen kapea: Liian matalassa vireessä se pelkää ääniä ja milloin mitäkin, joten "liian alas" virettä ei missään nimessä voi laskea. Sitten on tämä liiallisen korkea vire, johon se kiihdyttää itsensä ja olen monesti (monen treenikaverin ohella) todennut, että se menee tilaan, jossa se ei enää ole tällä planeetalla. Se vain karjuu ja juoksee ympyrää. Sen suhteen on tehty töitä paljon ja joskus saan sen pidettyä sopivassa vireessä. Paljon on vaikutusta myös kisapaikalla. Talviset hallikisat, joissa on melkein pakko roikkua lähellä lähtöpaikkaa (jossa on sitten "pari" muutakin), ovat pahimpia. Ulkokisoissa voi paljon paremmin ottaa sen oman tilan ja pysyä paljon sivummalla omassa rauhassa lähtöön asti ja koirakin pysyy tyynempänä, kun ei ole niitä muita lähtöä odottavia koiria häärimässä siinä ympärillä ja nostamassa virettä vähän lisää.

Minulla edellisistä kisakoirista on parikin olleet korkeammassa vireessä kisoissa, kuin treeneissä, mutta se ei ole ollut mitään tämänkaltaista, kuin Aksun kiihko.

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Jep, Sarianne. Mitä Aksua olen kisoissa ja siviilissä nähnyt, niin siinä on hyvin paljon samaa kuin Lystissä. On tanssittava nuoralla vireen kanssa, mihin vaikuttaa vielä ympäristökin huomattavasti enemmän kuin normikoiralla.