maanantai 30. joulukuuta 2013

Vuoden yhteenveto

Onneksi vuosi sitten olin maltillinen tavoitteissani:

"Toivon kaikille mahdollisimman paljon terveyttä.

Lysti
 • Agilityssa 0-tuloksia, lähdöt ja kontaktit kuntoon. Jospa jonkinlaista tulosvarmuutta tai tasaisuutta ilmaantuisi. Jos saisimme kevätkaudella vielä pari nollaa agilityradoilta, olisi yksilö-SM-kisojen vaatimukset täytetty. Tätä en laita tavoitteeksi, jottei tule liikaa paineita.    
 • Lysti pitää jäljestämisestä. Jos laji minuunkin oikein nappaa, voisin harkita erikoisjälkeä, missä ei ammuta.
Lykky
 • Agilityn jatkaminen, rimaprojekti jatkukoot, nollia saisi tulla edes 1. luokasta
 • Tokon alokasluokasta ykköstulos
 • BH
 • Jälkitreenien jatkaminen
Minä
 • Selkäleikkauksen lykkäys 
 • Kehittyminen ohjaajana harrastamissamme lajeissa ja yleensä koirien parissa. Hakeudun ulkopuolisiin koulutuksiin mahdollisuuksien mukaan." 

***

Miten kävi?

Lysti

Agilityssa Lystin lähdöt ja kontaktit paranivat vähän. Kokonaisuutena onnistuin vireenhallinnassa paremmin ja opin hahmottamaan, millä vauhdilla Lysti liikkuu. Kävimme oman seuran koutsin lisäksi ulkopuolisilla kouluttajilla. Saimme toisen agilitysertin.

Pääsimme osallistumaan agilityn SM-kisoissa sekä joukkue- että yksilökilpailuun. Olin etukäteen vannonut, että katson lähtöviivalla Lystiä ylpeänä "tässä sitä ollaan" ja painan hetken mieleeni. Onnistuin siinä; pääsen nytkin tunnelmaan, jos vain ajattelen sitä hetkeä.

(c) Henri Luomala
Tulosvarmuus jäi haaveeksi. Osasyy on se, että treenaamista(kin) haittasivat tassuongelmat juuri parhaimpana kisakautena. Katastrofi-hylkäysratoja ei tullut, vaan monesti radat olivat virheettömiä yhtä kohtaa lukuun ottamatta. Tämä on edistystä edelliseen vuoteen.

Tilasto: 57 startista hylättiin 45, joista väärien ratojen vuoksi 37 ja niistä 16 väärän putkensuun takia (!). 8 keskeytin kontaktiloikan takia. Vitosia kerättiin 3, syynä oli rima tai kontakti.  Nollia keräsimme 9. Ensi kesän SM-kisoja varten on kasassa 2 hyppärinollaa ja 3 aginollaa.

Lysti ei yleensä näyttänyt mielenterveyskuntoutujalta, mutta muutamissa kisoissa pelotti liikaa lepattavat mainoslakanat ja viimeisimmissä agilityhallin nosto-ovi, jolloin koira lähdöstä ampaisee kauhujaan karkuun ja on mahdoton ohjattava ensimmäisen 4 esteen aikana.

Näyttelyissä Lysti arvioitiin ERI:n tasoiseksi. 

Jäljellä Lysti olisi motivoitunut, tarkka ja kepeästi ohjattava, mutta tassuongelmat vievät pohjan tavoitteelliselta harrastamiselta.

Terveys: Lysti sairasti yhden virtsatieinfektion. Tassujen kanssa pelattiin huhtikuusta lokakuulle, mikä sai miettimään koiraparan elämänlaatua ja hetkeä, jolloin kuuluu luovuttaa. Fysioterapiassa kävimme muutaman kerran. Saimme etupään vahvistusohjeita ja koutsauksen näyttelyyn. :DLykky

Suoritettiin BH.

Saatiin tokon alokasluokasta ykköstulos.

Jäljestyksessä sain itseäni niskasta kiinni. Jälkiä ajettiin 34 kpl. Esineruutuja tehtiin myös.

Agilityssa käytiin useissa seuran ulkopuolisissa koulutuksissa, lisäksi Alatalon Vappu auttoi hypyissä. 

(c) juntunen.kuvat.fi

Valitettavasti agilitymme oli suhaamista ja opettelua. Lykky yllätti toistuvasti intensiivisyydellään, nopeudellaan ja herkällä ohjattavuudellaan, lisäksi jouduin keskeyttämään ratoja lähdöstä varastamisten tai kontakteilta hyppäämisen takia. Rimavarma Dorffi ei vieläkään ole, mutta paransi loppuvuotta kohti. Tiputuksiin vaikuttaa oma ohjaamiseni, mutta toivon Lykyn ottavan vastuuta lisää. Viimeisimmissä 8 startissa tipahti vain 1 rima.Tilasto: Starttasimme 40 kertaa: 24 x hylkäännyimme (14 x väärä rata, 10 x keskeytin). Vitosia tehtiin 8, kymppejä 3 ja 15 vp:n ratoja 3. Virheet hajoavat: rimoja, kontaktivirheitä, keppivirheitä ja kieltoja. Keppivirheet johtuivat siitä, ettei koira ehtinyt taipua ekaan väliin tai lopetti kesken ryntäämiseni takia. Vaikka saldomme on hirveä, mielestäni vuoden loppua kohti sain paremmin kiinni Lykyn ohjaamisesta. Hyppärinollia saatiin sentään 2. Se on yllätys, koska noin yleensä agilityradat sujuivat paremmin.

Loppuvuodesta aloitettiin canicross.

Terveys: Fysioterapeutilla käytiin säännöllisesti. Kisalupa saatiin maaliskuussa, kun koira oli kypsynyt kropaltaan ja hahmotti sen normaalisti. Vesihäntä vaivasi kerran. Kohtaloksi oli koitua nielty puolikas urheilusukka, mistä onneksi selvittiin.


Minä
 • Kahdella koiralla treenaaminen ja kisaaminen vaati ja vaatii totuttelua. Valmennuksista jää kahdella koiralla vain sekava olo. Kisat ovat vielä yleensä eri päivinä, mutta hyppy ratista toiseen on ollut haastavaa: kaasu, jarru ja ohjaustehostin ovat koirillani niin erilaiset käyttää.
 • Selkäni jäykistyi lisää. Loppuvuodesta vähensin vahvoja särkylääkkeitä. En enää tunne käyväni hitaalla koko ajan. Toivottavasti se palkitsee vaikkapa agilityssa. Pahimmillaan se kostautuu hösäämisen lisääntymisenä, kun en enää kisaa rauhoitettuna. :P
 • Marraskuun lopussa nyrjäytin peukaloni - ligamentti repesi osittain. Paketti aluksi 4 vkoa jatkuvasti (ajanlasku alkoi uudelleen 13.12., kun sain lasikuituortoosin), sen jälkeen 1-2 kk harrastuksissa eli se on helmi-maaliskuulle kaverinani.
***

Tavoitteet vuodelle 2014

Toivon terveyttä riittävän kaikilla osapuolilla.

Lystillä aion pitää agilityssa lähdöt ja kontaktit kunnossa. Viimeisin agiserti olisi kiva, mutta ennen kaikkea toivon tulosvarmuutta. Siihen vaikuttaa molempien yksilösuoritukset että yhteistyö. 

Lykyn kanssa agilityssa lisätään taitoja ja suoritusvarmuutta. Tulostavoitteita en aseta. Tuloksia tulee ja tuuri kääntyy oikein päin, kun ollaan sillä tasolla. Jälkeä jatketaan, samoin tokoa. Canicrossaamme, jos kroppani kestää. 

Omiksi tavoitteikseni asetan agilityn ohjaamisen parantamisen sekä teknisesti että henkisesti. Nyt moni rata on ratkennut yhden hetken herpaantumiseen. Alkuvuodesta on treenattava käsi paketissa, mutta ei se kaikkea estä. Koiria vien edelleen eteenpäin niiden ominaisuuksien vaatimalla tavalla. 

2 kommenttia:

Sarianne kirjoitti...

Hyvät tavoitteet listasit itsellesikin! :) Minä lusmusin ja jätin itseni välistä.

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

:)