maanantai 15. joulukuuta 2014

Toiset käy psykoterapiassa, minä eläinlääkärissä.

Alkoi hiljalleen vaivata yhä enemmän Lystin ristiselän välimuotoinen nikama. Se on todettu 1/2011, jolloin virallista luokittelua ei vielä ollut. Löydös oli symmetrinen, jota ei pidetty koiraa haittaavana. Sittemmin olen lukenut materiaaleja, joiden mukaan välimuotoisen nikaman varsinkin vaikeammat muodot altistavat mm. spondyloosille ja cauda equina -oireyhtymälle.

Lysti ei ole ikinä kääntynyt pienesti. En sen kääntymisiin aikoinaan panostanut. Toisaalta se pelkäsi estejohteita ja kiersi ne niin etäältä kuin kykeni. Aloin tuumia onko se ratakisko vapaasta tahdostaan vai onko selkään kehittynyt muutoksia. Ja mistäs voin olla varma, ettei se nuole allergiatassujaan heijastuskipujen vuoksi? Sukukaan ei ole puhdas, sieltä löytyy spondyloosia ja välimuotoista nikamaa. Kun koira on lisäksi harrastanut suht rankkaa agilitya, niin 6 vuotta on passeli ikä kuvata uudelleen, jottei kiusaa kipeää koiraa. Kaikkien näiden pähkäilyjen vuoksi varasin Lystille kuvausajan.

Selitin eläinlääkärille pohdintani ja kerroin, että koira venyttelee normaalisti, on kisoissa rimavarma, ei hidasta ennen hyppyjä ja hyppää ihan ok-tekniikalla. "Ihan" tulee siitä, että se ei laskeudu hypyltä kissamaisesti, koska sen etuosa on suorahko. Kisojen jälkeen se ei ole kipeä, jäykkä, äreä tms. Fysioterapiassa hoitamista löytyy vain lapaluiden seudusta. Välillä se hihnalenkillä peitsaa, kuten mielestäni kaikki isot koirat, mutta nostaa ravin helposti ja välillä ravaa kävelyvauhdissakin. Näiden perusteella hän piti isompia löydöksiä epätodennäköisinä.

Lysti painoi 22 kg. Sen silmänympäryksistä otettiin raapenäytteet sikaripunkin varalta. Sikaripunkkia sillä ei ole, joten vaiva menee edelleen allergiseksi. B12-vitamiinia piikitettiin. Eläinlääkärin vääntelyissä se jännitti, murisi ja vilautteli kulmureitaan, joten laitoin kuonokopan, mikä minulla on aina lääkärissä mukana. Jos tavallisesti tutkitaan, Lysti on ihan ok, mutta jos mitään tehdään enemmän, se protestoi.


Kuvat olivat siistit. Ristiselän muutos mennee lievimmäksi LTV1:ksi. Spondyloosia ei löytynyt mistään kohtaa, vaikka koira kuvattiin päästä hännänpäähän. Nikamavälit olivat tasaiset. 

Tässä kuvassa näkyy parhaiten muutos: ristiluun harjanne ei jatku nuolen kohdalla. Täältä Kennelliiton ohjeista löytyy vastaava kuva. 


Näillä näkymin Tikkisen ura ei katkeakaan. Doping-karenssia tuli (vain) viikko. Sanoin eläinlääkärille lähtiessäni: "Toiset käy psykoterapiassa. Minä eläinlääkärissä."

6 kommenttia:

Veera kirjoitti...

Tykkään!

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Olin jo ehtinyt katastrofiajatella muunlaisia löydöksiä, joten olen tosi iloinen, että rankaa kommentoitiin siistiksi, vaikka ei ole enää ihan nuori harrastuskoira.

Satu kirjoitti...

Hyviä tuloksia :) Onnea!
Minä vain en saa aikaiseksi viedä Viirua virallisiin selkäkuviin.

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Se välimuotoinen muutos ei tietty ole mikään ideaalijuttu, mutta onneksi selkä näyttää edelleen hyvältä.

Vie vaan Viiru, niin pääset mietiskelemästä ja saa tulokset rotutietokantaan. Lisäksi viikon dopingaika on lyhyt. Olin varautunut 2-4 viikkoon.

Marika kirjoitti...

Hienoa, ettei mitään löytynyt!

"Toiset käy psykoterapiassa. Minä eläinlääkärissä."
:D Kuvaa niin osuvasti tämänkin koiranomistajan elämää :D

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Siinä onkin ensi vuodeksi tavoitetta - jos saisi harvennettua "terapiaa".