tiistai 25. elokuuta 2020

7981 - 12 - 1 - 335 ja fysioterapiaa

Käytin molemmat koirat fysioterapeutilla.

Lystin oikea takajalka on välillä laiskan/hitaamman/heikomman oloinen. Sitä samaahan sillä on ollut aiemminkin.

Oikea takanen ei ojentunut niin pitkälle taakse ja ponnisti sillä vähän heikommin kuin vasemmalla. Oikean takaraajan ympärys oli 37 cm ja vasen 38 cm, 1½ vuotta sitten molemmat 38 cm. Asentotunto oikeassa takaraajassa aavistuksen hitaampi. Refleksit normaalit. Triggerpisteet molemmin puolin lapojen takana, lihaskireyttä lanneselässä. Se sai laseria ja manuaalisen käsittelyn. Kireydet aukesivat hyvin. Sain selän venytysohjeet seisoma- ja makuuasennossa. (Sivutaivutukset, kumarrus, makuulla venytys.) Tarv. eläinlääkäriin.

Giblin kanssa pidin sovitusti kaatumisen jälkeen treenitaukoa 2 viikkoa, sitten palasin treenaamaan (mikäli ei erityistä). Venyttelin koiran iltaisin iltalenkin jälkeen. Muistelin, että osumaa oli vasemmalla ja ihmettelin, miksi kipeä puoli venyi hyvin ja terve tuntui aluksi jäykemmältä, mutta vapautui viikkojen kuluessa. Nyt tsekattiin, missä mennään. 

Liikkuminen ja seisominen oli normaalia. Etu- ja takaraajojen nivelten liikkuvuudet olivat hyvät ja symmetriset. Lievää lihaskireyttä löytyi keski- ja lanneselästä, ei puolieroja. Oikeassa hauiksessa ft tunsi lihassäikeet selkeämmin, koska tiesi siellä jotakin olleen. (Kauheaa, että olin muistanut, että kipeä puoli oli vasemmalla. Onneksi sentään tunsin näpeissäni oikean puolen jäykkyyden enkä tehnyt venytyksiä liian ronskisti.) Tilanne oli siis hyvä, vain  lieviä kireyksiä, vaikka on jo treenattu. Gibli sai laseria ja manuaalisen käsittelyn. Nyt voi jatkaa normaalia treenaamista ja kisaamista. Vielä kuukauden ajan venyttelen Giblin treenien ja kisojen jälkeen. Uuden ajan varaan tarpeen mukaan.

Itselleni muistiin: Mieti kahdesti, lähetätkö koiran liukkaalle radalle. Kisojen keskeytyksen lisäksi joudut elämään siviilissä hissun kissun ja pitämään treeni- ja kisataukoa. Olet epävarma, kuntoutuuko koira, ja kauanko siinä kestää. Elät itsesyytöksissä. Pahimmillaan koira päätyy leikkauspöydälle ja kisaura on siinä. Vaikka kisakaverisi selviäisi vähällä, kustannusmielessä jo yksi fysioterapian kerta ylittää kisamaksut. Koiran epämukavuutta, kipua ja vaikutuksia elämänlaatuun ei sitten rahalla enää mitatakaan.


Ei kommentteja: