sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Hyl ja 5 pakkasessa

Lahikaisen radoilla. Eka startti klo 20.15 ja toinen klo 21.15. 13 astetta pakkasta, kylmä viima. Pimeää, tosin lumi ja valot valaisivat riittävästi. Radat olisivat olleet täysin suoritettavissa.

1. agilityradalla hylkäys. Ennen sitä Gibli otti A:n alastulolta virheen. Juoksu-A:mme on mennyttä. Kepit veivät päin seinää. Yllättäen kepit pujoteltuaan Gibli kääntyikin pujottelemaan niitä takaisin. Hylkäys. Puomi ok.

2. hyppärillä kivaa nollaa, kunnes imaisin Giblin pituuden vierestä. Kielto, 5 vp. 

Hyvää: rimat, pujottelu, ohjautuvuus.

Huonoa: A.

Olin ilmoittautunut myös tälle päivälle. Luvattiin 18 astetta pakkasta. Lisäksi aikataulu oli epämiellytävä: 60 koirakkoa, koot xs-l peräkkäin, starttien väli liki 2 tuntia. Tuolle nahkamahalle tämä koronatilanne huomioon ottaen mahdoton yhtälö. Peruin osallistumiseni. Ja muistin oikein. Aamu-ulkoilulla Giblistä tuli kolmijalkainen, vaikka oli mantteli päällä. Lämmittele ja jäähdyttele siinä sitten koiraa, ja altista loukkaantumiselle.

Vedän Giblin keppien jälkeen pois ansahypyltä.
Tiia Tahvanainen Photography / www.tiiatahvanainen.com

Se on vaan taivaan tosi, että kisoissa on "vahvasta maskisuosituksesta" huolimatta aina ne muutamat, jotka eivät maskia pidä - kuten nytkin. He eivät myöskään kunnioita turvavälejä. Pari viikkoa sitten kisoissa yksi sankaritar tuli opettamaan koiralleen tokon kaukokäskyjä (huutamaan käskyjä) ilman maskia metrin päähän kapealle käytävälle, minkä reunalla agilitykisaajat seurasivat radan rakentamista. Viikko sitten yksi maskiton parkkeerasi itsensä ainoan ratapiirustuksen viereen. Lappeenranta teki hienon ratkaisun ja vaatii kisaajilta koronapassin. Eikö se herättänyt "Tämä on syrjintää!" -kommentteja. Kertoo siitä, että rokottamattomia on agilitykisoissa reippaasti. En tajua, miten joku kehtaa. Sama, kun toisi rokottamattoman koiransa kisoihin sen turvin, että muut koirat on rokotettu.

Meillä on pahimmillaan tappava/vammauttava kulkutauti ja oltaisiin kaikki kotiarestissa, jos rokotusta ei olisi. Rokote ei anna 100 % suojaa, mutta teho on aika lähellä sitä, se alentaa sairastumista ja sairauden vakavuutta merkittävästi. Ja se maski suojaa myös käyttäjäänsä, varsinkin FFP-2-luokan maski, mitä saa marketeista. Vaikka agility on yksilölaji, radan rakentamista seuratessa ja rataan tutustumisessa vähintään 30 ihmistä pörrää keskenään ilman turvavälejä 5-8 minuuttia, ja radalle mennessä (ilman maskia) pitää monesti raivata tiensä muiden välistä. Ystäväni ehdotti roskasankoa, mihin maskin voisi startissa tiputtaa. Siinäkin olisi järkeä. Jokainen turhaan koronaan sairastunut on liikaa.

Ei kommentteja: