lauantai 12. maaliskuuta 2011

Melkorannan selostus

Hyvää iltapäivää studiosta. Melkoranta on herätetty talviuniltaan ja lähetetty selostamaan agilitykilpailuja. Annetaan vuoro hänelle:

"Hyvää huomenta arvoisat kuuntelijat ja tervetuloa hevosmaneesiin. Lysti on nyt vuorossa. Koira istuu lähdössä kuin tatti ja kutsusta lähtee liikkeelle. Ensin hyppy, okseri ja siitä 90 asteen käännös U-putkeen, hyvin menee. Siitä pituudelle, ja käännytään hypyn kautta puomille. Puomilla ei kontaktivirheitä ja sen jälkeen koira ampaisee oikeaan päähän liki suorakulmassa olevaa putkea. Siitä slalomiin, jossa rengas ja hyppyesteet, tiukoin kaarroksin kulkee Lysti. Nämä ovat kuulemma koiran ja ohjaajan suosikkikuvioita.

Tästä on meno kepeille ja mitä ihmettä nyt tapahtuu! Ei voi olla totta! Lysti hyppelehtii häntä pystyssä kurkkaamaan keppien numerolapun, siitä tutkimukierros jatkuu maneesin päätyyn. Ohjaaja huutelee katsastusta tekevää koiraansa jatkamaan rataa. Vihdoin se kauriin lailla pomppien saapuu ja keppejä jatketaan. Lysti jättää yhden välistä, mutta ohjaaja ei jää korjaamaan. Hylsy tästä tulee ja parivaljakko poistuu parin hypyn kautta pois radalta. No johan oli! Etsin ohjaajan haastateltavaksi."

- "Mitä radalla tapahtui?"
- "Alkuradalla kaikki sujui kuin rasvattu. Sitten Lystiin iski ikävän tuttu hämääntymisilmiö. Jostakin syystä se tarkistaa aina pujottelun numerolapun. Ehkä kepit ovat heikoin este? Nyt ne olivat vielä valkoiset, Lystille oudon väriset. En kyllä muuta syytä keksi. Harmittaa kovasti Lystin puolesta, en osannut yhtään odottaa."
- "Millä mielellä toiselle radalle?"
- "Toivon, että saan Lystin maaliin iloisena ilman välikohtauksia."

"Nyt alkaa toinen yritys. Lähdössä ohjaaja kaivelee koiransa kaulakarvoja, ei näytä löytävän pannasta pistolukon kohtaa. Löytyyhän se lopulta ja Lysti jää tyynesti istumaan. Ohjaajan kutsusta hyppy ja heti ohjaus U-putken väärän pään ohi oikeaan putkensuuhun. Siitä hyppyesteelle, käännös 90 astetta puomille ja taas nätit kontaktit. Sieltä Lysti hakee katveessa olevaan putkensuun. Putki tekee 90 asteen kulman ja ohjaaja oikoo keinulle Lystin avuksi. Koira tekee keinun varman tuntuisesti. Rata jatkuu renkaalle ja kolmen hypyn hässäkälle, joka on tämän radan haastavin paika. Kimaraan ei ennakkoon ehditä ja sen toisella puolella on U-putki houkuttelemassa. Lystin ohjaaja on valinnut haltuunottavan peruuttavan valssi-valssi-kuljetuksen, joka näyttää onnistuvan - eikä! Lysti sujahtaa väärään päähän putkea ja se on hylky. Tästä jatketaan A:lle ja väljälle pituus-muuri-hyppy-tähdelle, minkä jatkeena on kepit. Kepeille Lystin sisäänmeno onnistuu vasta toisella yrittämällä, pujottelu on rytmikästä. Vielä on kolme hajanaisesti ripoteltua hyppyä jäljellä ja ne Lysti ylittää vauhdikkaasti takaaohjauksen siivittämänä. Koira maalissa nnnäin. Ja aikaa ei kellotettu hylkyradan vuoksi. Yritetään taas löytää ohjaaja."

- "No nyt oli parempi?"
- "Juu, olen oikein tyytyväinen. Nyt oli normaalia Lystin menoa. Ei juuri harmita putkella epäonnistuminenkaan, en keksinyt siihen parempaa ohjausta. Putkihimoisen koiran kanssa oli pakko varoa putken päitä. Onneksi tuli pujottelussakin virhe, niin ei tarvitse jossitella."
- "Onko muuta mielessä päivän radoista?"
- "Lähtöjä ja keinua pelkäsin etukäteen, näköjään turhaan. Kontakteihin olen erittäin tyytyväinen, kuten myös takaaohjaukseen, jonka kaivelin Tuijan opeista pitkän ajan takaa. Ohjauksessa varsinkin jälkimmäisellä radalla oli loistofiilis, mahtava tunne."
- "Miten selkäsi?"
- "Harkitsin pitkään osallistumista. Koska kisat olivat lähellä, uskalsin lähteä. Tämä on kuitenkin liikuntaa 2 x 40 sek eikä istumista. Lysti irtosi hyvin ja U-putket säästivät monta askelta. Henkisesti tarvitsin tällaista piristystä... Jälkimmäisen radan jälkeen mikään ei enää kaduttanut. Minulla oli tukiliivi tiukalla, alusta oli pehmeä ja tasainen. Radalla ei tuntunut kipua."

- "Entä jatko?"
- "Lystille lisää rohkaisevia kisakokemuksia ja meille lisää ratatreeniä, jotta opin ohjaamaan. Niin, ja täysvauhtisia pujotteluharjoituksia."
- "Nollarataa ei jälkimmäiseltä radalta tullut, ensimmäiseltä radalta niitä tuli muutama. Onnea pärjänneille! Melkoranta päättää."

Ei kommentteja: