sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Melkoranta jatkaa

Khhhhh-ropiropi-shhhuuu. "Haloo?! Kuuleeko kukaan? Täällä Melkoranta. Kriik-svihuuuu-uuu. Siis Melkoranta. Seuraamme jälleen agilitykisoja ja jos eilen satoi, niin se ei ole mitään tähän verrattuna. Kisat on juuri keskeytetty kovan sateen vuoksi. Khhhhhhh. Näin kuinka Lysti pelästyi, panikoi ja juoksi lopulta ohjaajansa kanssa autolle. Ihmiset ja koirat ovat paenneet kuka minnekin sateensuojaan, osa on hallissa, osa junavaunussa ja loput autoissaan. Juuri nyt sade vähän hellittää ja kisat jatkuu. Ohjaaja nousee autostaan, ottaa Lystin mukaansa ja kaatosateessa yrittää Lystiin puhaltaa henkeä. Jopa näyttää edellistä koirakkoa, jotta koira tajuaisi tämän olevan agilitya. Yleensähän Lysti pidetään pimennossa, jottei kuumuisi liikaa. Ohjaajalla on joku liina, jolla pyyhkii silmälasejaan. Lysti säikähtää sisäänheittäjää, jolla on läpinäkyvä sadekaapu, haukkuu tämän, ja seuraavaksi se säikähtää takana ollutta mainoskangasta. Tällä samalla kentällä Lysti on aikoinaan pelännyt tokokisoissa ja tässä on samoja elementtejä. Kehän reunanauhat räpättävät ja koira näyttää olevan peloissaan, sinkoilee hihnassa häntä koipien välissä. Lähtöön olisi juuri mentävä." 

"Lysti istahtaa lätäkköön ja nousee seisomaan. Koko lähtöalue on yhtä isoa lätäkköä. Ohjaaja pyytää sen uudelleen istumaan, koira ei istu vaan häntä koipien välissä hiipisi ensimmäisen esteen ohi ohjaajansa perään. Siitä lähdetäänkin lentävällä lähdöllä, heti toinen este on takaakierto, samoin kolmas ja hyvinhän se menee ex tempore. Siitä keinulle ja vauhti kiihtyy suoran myötä. Perällä on käännös, U-putken väärä pää on tarjolla, ohjaaja jarruttaa vähän liikaa, kielto hypyltä. Taitaa mennä oikeaan päähän putkea kuitenkin. Sieltä hypyt ihan ok ja puomille, minkä Lysti ottaa. Sieltä taas kaarros kahdella hypyllä ja A:lle, ja sieltä ongelmia aiheuttaneelle hyppykuviolle, se on toinen kompastus tälle parille. Koira juoksee väärään putkeen. Vielä kepit, rengas ja hyppy ja se on siinä. Hylkäys taas. Haetaan ohjaaja kohta tänne kuivaan selostamoon."

- "Miltä tuntuu?"
- "No märältä, ehehhehhee. Lysti säikkyi tuulta, joka sai makkarateltat, nauhat ym. lepattamaan ja tuli taas säikkymoodiinsa. Ei se uskaltanut jäädä lähtöön, joten tulipa tehtyä ensimmäinen lentävä lähtö. Radalla oli ne samat kohdat pahoja, joita etukäteenkin pelkäsin. Hyvää kait se, että Lysti kokosi itsensä ja oli ihan reipas oikeastaan ensimmäiseltä esteeltä lähtien."
- "Toinen rata vielä, miten valmistelette?"
- "Ajan kotiin, vaihdan vaatteet ja kengät."

16.4.11 kisoista, kuvaaja Mika Virtala

"Sade välillä jo lakkasi, mutta kun maksien rataantutustuminen alkoi, sade alkoi uudelleen. Lysti-koirakko on vuorossa. Tähän mennessä vain 2 nollarataa ja noin 30 koirakkoa mennyt, joten siinä on haastetta. Lysti on ihan erilaisen oloinen ja näköinen kuin ensimmäisellä radalla. Ohjaaja saa sen istumaan, mutta koira röyhkeästi siirtyy istuma-asennossa kohti ensimmäistä rimaa. Ei puhettakaan äskeisestä ujostelusta ja kauhistelusta. Ohjaaja saa kuitenkin koiransa pysähtymään. Siitä liikkeelle,  nnnäin, toisen esteen takaa ohjaaja ottaa niistolla ja pyöräyttää takaakiertoon, sujuvasti menee. Sitten A:lle, jonka jälkeen kolme hyppyä ja taas U-putken väärä pää tyrkyllä. Tällä kertaa rytmitys on oikea ja koira oikeassa putkessa ilman virheitä. Sieltä kepeille, joiden takana väijyy putki. Lysti sujahtaa keppien oikeaan väliin ja jatkaa matkaansa putkeen. Se on hylkäys samalla. Ohjaaja kutsuu koiransa kepeille ja ne koiralle toista kertaa tarjoiltuna maistuvat. Siitä hypylle, välistäveto ja A:lle. Koira jatkaa A:lta samalle hypylle kuin äsken, ei edes vilkaise ohjaajaansa, ja se on tavallaan jo toinen hylkäys. Ohjaaja kutsuu koiransa taas oikealle radalle, siitä putkeen ja hyppy, kääntö koiran takana, U-putkeen, nätisti ja lujaa mennään. Sitten loppusuora, hyppy, keinu, rengas ja hyppy ja kaikki siististi loppuun. 2 hylkäystä tältä radalta ja vähän vallattoman näköistä menoa. Etsitään taas ohjaaja."
- "Mitä huomioita sinulla on tältä radalta?"
- "No pahat kohdat oli juuri ne jotka etukäteen löysin. Lysti oli nyt vaihteeksi aikamoinen röyhkimys, en saanut siihen kunnolla kontrollia, ehkä sillä meni jotenkin yli. Ainakin se irtosi. Treeneissä se pystyy pujottelemaan vaikka olisi minkälaista putkihoukutinta takana, mutta kisoissa taito ei vielä kanna. Pujottelu sinänsä oli virheetöntä tänään eikä koira tiputtanut yhtään rimaa, mikä on tietysti plussaa. Lähtövarastelu alkaa olla törkeää ja kontaktien alastulon varmuus on menetetty tauon myötä. Onpahan mitä treenata. Parasta kait on se, että Lysti voitti ekan radan pelot. Olisi kyllä päästävä treenaamaan kovavauhtista treeniä isolla kentällä. Mutta tämän koiran kanssa ei ikinä tiedä mitä tapahtuu, sillä heittää niin laidasta toiseen."
- "Miten tassut?"
- "Huuhdoin ne äsken, ei mitään muutoksia. Ei ne tästä mekaanisesta rasituksesta mene rikki, kun ovat kunnossa. Mutta jos joku allergeeni sattuu kohdalle, niin rakkulat ja ihottuma tulee ja niillä tassuilla ei sitten kävellä edes kotiparketilla."
- "Kiitos haastattelusta."
- "Kiitos."
- "Jätetään vähän pettyneen oloinen ohjaaja katsomaan toisia kisaajia. 4 hylkäystä tältä viikonlopulta ei varmaan ollut ihan toiveiden täyttymys."

16.4.11 kisoista, kuvaaja Mika Virtala

Ei kommentteja: