keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Pensasmustikat ja piaffe

Aamulla oli 31,8 astetta pakkasta. Vasta klo 10.40 pakkanen laski alle 30 asteen eli 29,9:ään. Lunta on täällä 20 cm. Talon itäpuolella möyrivät jänikset tai rusakot. Siellä maa (ruohikko ja runsas apilakasvusto) on paljaana. Ehkä vupeltavat siitä syötävää? Toivon "niityn" riittävän kevääseen saakka. Ostin nimittäin syksyllä 3 pensasmustikkaa ja vasta nyt minulle selvisi, että ne(kin) ovat jänisten ja rusakoiden suurta herkkua. Aitaverkkoa ei tähän hätään ole, mutta peitin urheat pensasmustikkani lumella. Se suojaa pakkaseltakin ja auttaa ehkä pensaat selviämään tällä korkeudella. Suuri haaveeni on joskus poimia pihalta mustikat säilöön. Paras satoikä alkaa 6-vuotiaana. Oletan noiden pensaiden olevan noin 3-vuotiaita. Jos marjoja tulisi 1-3 kg per pensas, se tekisi 3-9 kg ja jos litraan menee 700 g mustikoita (tarkistin), se tarkoittaisi 4-13 litraa. :)

Koirien kanssa ulkolenkit pysyvät kohtalaisen pikaisina. Sisällä on jatkettu setelien etsintää, mutta uusia piiloja en keksi. Kaikki eteisen kengätkin on jo kokeiltu. Olen koiria jumpannut jumppatyynyllä ja nostellut ristikkäisiä jalkoja. Molemmat jaksavat noin 40 toistoa, Lystin jalka käy raskaaksi 36-37 kohdalla. Lykky ennakoi hyvin nostoja, keventää jalkojaan selvästi. Sille voisi varmaan opettaa piaffen*. (*Piaffessa hevonen liikkuu tahdikkaasti säännöllisin raviaskelin paikallaan. Lähde: Wikipedia) 


Sain Kennelliitosta lääkepoikkeuslupahenkilön kiinni. Hän kertoi, että virtsankarkailulääkityshakemuksen käsittelyaika on noin 2 viikkoa. Päätös tulee kotiin postitse. Se saattaisi tulla ensi viikolla, mutta hän ei voinut varmaksi luvata. Jatkan Lystin kanssa lääketaukoa, kunnes lupa heltiää. Lääkkeellä on 2 viikon dopingvaroaika.

4 kommenttia:

Sarianne kirjoitti...

Aika satoisia noi pensasmustikat! Ja niiiiiin hyviä! Kunhan joskus on piha valmis, niin haluan kyllä meille myös jotain hyötykasveja :) Ja laita sitten ehdottomasti videota, jos opetat Lykylle piaffen :D

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Pensasmustikka on myös kaunis. Ei häviä yhtään jollekin angervolle. Nimim. Miksei voisi olla myös omenapuu koristepuun tilalla?

P.S. Kokeilin illalla Lykyn piaffea. Se miltei nostaa tassut ilmaan ennakkoon. Siitä se lähtee.

Eeva kirjoitti...

Meidän äidiltä pensasmustikat kanssa ovat menneet jäniksen suihin jos niitä ei ole kunnolla aidattu. Tosin ovat olleet nyt aidattuna jo melkein 10vuotta, mutta eipä sieltä tommosia satoja tule! :( Onkohan uudet lajikkeet parempia? Ostin nuo silloin kun koulussa kuulin ensimmäistä kertaa pensasmustikasta..

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Jumprahuiti, sitä on alettava nyhräämään kunnon aitausta. Tuommoisia satoarvioita antavat eri sivustot. Pelkään tosin, että arviot ovat liian optimistisia. Lajikkeita on nykyään vissiin 15. Mulla on erilaisia, koska se parantaa kuulemma satoa. Kunhan nyt selviäisivät tästä talvesta. :/