lauantai 31. joulukuuta 2016

Vuosi 2016

Toivoin vuosi sitten näin: 

Jospa yhdellekään meistä ei tulisi terveydellisiä romahduksia. Toivon upeita ratoja ja elämyksiä ensi vuodelle molempien kanssa. Jotakin uutta pitää kehitellä. Seuran ulkopuolisissa koulutuksissa voisin käydä enemmän. Etäohjaus ja paragilitypuoli voivat tarjota uusia elämyksiä. 

Miten kävi?

Kävin eri kouluttajilla: Koskelman Riinan, Kataisen Harrin ja Sannan, Kim Kurkisen ja Alen Marekovicin opissa. Kävin kevään loppun seuran omassa valmennusryhmässä Lahikaisen Marjalla. Viikkoryhmän vetäjät vaihtuivat. Treenasin etäohjausta.

Kisasin kohtalaisen paljon. Pohdin useaan otteeseen, pitäisikö kilpailla vain toisella. Toisaalta "lähikisoja" ei näillä seuduilla ole joka viikonloppu, joten koiria vuorottelemalla väli jäisi liian pitkäksi. Lykyn kanssa on saatava lisää kisatuntumaa, mikä ei kilpailematta onnistu. Lystin kanssa onnistutaan paremmin, joten olisi hölmöä pitää se naftaliinissa. Lisäksi kahdella koiralla kisatessa kisapäivät menevät sukkelaan. Osallistuin yksiin kisoihin myös minikoira Lorulla. Ajatuksissa siinsi paragility-kilpailut, joihin sittemmin jätin lähtemättä.

Jätin alkuvuodesta Lykyltä yhdet kisat väliin pakkasen vuoksi ja loppuvuodesta kolmet kisat samasta syystä. En jaksa palella itse tai pelätä koirieni paleltumista kylmässä autossa. Muutamista kisoista jäin pois Lystin tassurikkojen ja oman niskani tai selkäni vuoksi.

Selän ja niskan kanssa sain temppuilla koko vuoden. Niskaani tuli hankalampi pahenemisvaihe alkusyksystä, jolloin olin kuukauden sairauslomalla.


Lysti 

Terveys

Tassut aukesivat kesäkuun alussa. Kokeiltiin Apoquel, joka jouduttiin lopettamaan heti sivuvaikutusten takia. Sitten aloitettiin siklosporiini, joka alkusivuvaikutusten jälkeen alkoi sopia. Se pelasti Lystin hengen. Kennelliiton luvalla lääkettä saa käyttää kisoissa, joten Lystin kisaura jatkui. Siedätyshoito lopetettiin.

Fysioterapiassa Lysti kävi muutaman kerran. Paino kävi 26 kg:ssa kahteen otteeseen ja ruokaa piti alkaa säännöstellä tosissaan. Joulukuun kontrollissa virtsassa todettiin struviittikiteitä. Virtsa oli väkevää paaston jäljiltä muutenkin. Koiran nesteytyksestä pidetään huoli ja tilanne kontrolloidaan tammikuussa. Kaikki verikokeet olivat kunnossa.

Agility

Lysti lunasti alkuvuodesta vuoden 2015 pokaaleja: Suomen belgianpaimenkoirayhdistyksen 2. paras agilitykoira, kennelpiirin vuoden agilitykoira, oman seuran vuoden agilitykoira ja oman seuran vuoden maksiagilitykoira.

Kävimme jälleen SM-yksilökisoissa. Hylkäännyimme karsintaradalla. Lysti pelkäsi tuulen heiluttamia lähtökarsinoiden lakanoita ja suoritus oli sen mukainen. Joukkuepaikan luovutimme tassuja säästääksemme.

Jatkoimme kisaamista heinäkuun puolivälistä alkaen. Elokuun alussa meillä oli vuoden 2017 SM-vaatimukset kasassa: 9 nollatulosta, joista 6 agilityradoilta ja 3 hyppäreiltä. Ne sisälsivät myös kaksi tuplaa. Loppusyksystä epäonnistuimme monesti täpärästi, saldona hylkäyksiä ja vitosia. Lisäksi jouduin pitämään taukoa itseäni hoitaakseni. Keräsimme pisteitä kuitenkin sen verran, että pääsemme EO-karsintoihin 2017. Lysti tuli valituksi toiselle varasijalle FMBB-agilityjoukkueeseen eli Belgien MM-kisoihin Saksaan 2017.

Agilitytilastot

66 startilla saimme 31 x hyl, 2 x 15 vp, 1 x 10 vp, 12 x 5 vp ja 20 x 0 vp. Nollaprosentti oli 30. Lysti ylsi nollavoittoon ja teki kolme tuplanollaa.

Virheisiin olen laskenut myös hylätyiltä radoilta ylös merkatut virheet. Lysti teki keppivirheitä 10 kpl. Kontaktivirheitä tuli reilu 11: puomin alastulolta 6, A:n alastulolta 3 ja puomin ylösmenolta 2. Noita numeroita nostaa yksien kisojen epämääräinen merkintä "kontaktiloikat". Kerran ohjasin koiran putken ohi kieltovirheen verran. Lysti tiputti 1 riman, olin niistossa edessä.

Hylkäyksiä tuli vääristä putkista x 6. Keskeytin radan lähdöstä varastamisen takia x 5, kontaktiloikan takia kerran. Outoja irtoamisia tai estevalintoja Lysti teki SM-kisoissa (rengas) ja viimeisimmissä kisoissa takaaleikkauksen jälkeen. Selkeän ohjausvirheen tein x 4. Tähän sisältyy uusi hylkäyksiä aiheuttava virhesuma: esteen ohitus tai hyppy väärin päin x 14! Näihin kuuluu mm. pakkovalssilla ohjaaminen väärille esteille ja paluuhyppy saman riman yli. Olen tällöin unohtanut kisakaverini. Harmitus ja ärsytys.

Möykky kiitää.


Lykky

Terveys

Lykky alkoi reagoida ruokiin enemmän. Riisi, ohra ja peruna osoittautuivat sopimattomiksi, kuten myös kalkkuna, hirvi ja heppa. Koira syö nyt kauraa ja nautaa.

Alkuvuodesta tutkittiin virtsateitä verivirtsaisuuden takia. Mitään selitystä ei löytynyt. Loppuvuodesta virtsassa oli taas verta ja nyt myös bilirubiinia. Laajat verikokeet olivat ok. Virtsan uusintanäyte oli täysin puhdas eikä koirasta löytynyt vikaa eläinlääkärin tutkimanakaan. Muutokset selittyivät parhaiten kuivuneella koiralla ensimmäistä näytettä ottaessani. Tämän jälkeen olen kiinnittänyt huomiota molempien koirien juomiseen.

Agility

Lykyn kanssa tehtiin muutamia hyviä kisaratoja, koira alkoi siinä mielessä tuntua käteen sopivalta.

Agilitytilastot

Kisasimme 52 starttia, joista saimme 32 hylkäystä, 3 x 15 vp, 4 x 10 vp, 10 x 5 vp ja 3 x 0 vp, joilla Lykky keräsi 2 agilitysertiä ja yhden hyppysertin. Nollaprosentti on huikea 6.

Olen laskenut Lykynkin virheisiin kaikki merkkaamani, myös hylättyjen ratojen virheet.

Kontaktivirheitä tuli 16, joista ylösmenoilta vain 6: 3 puomilta, 1 A:lta, 2 keinulta. Alastuloilta virheitä kerättiin 10, yleensä A:lta tai puomilta ja kerran lentokeinusta. Monesti nämä johtivat keskeytykseen. Hyppy ohitettiin kiellon tai hylyn arvoisesti 8 x. Keppivirheitä koira teki 5, joko ei taipunut toiseen väliin tai muuten oli hakemisessa ongelmaa. Kerran meluisassa hallissa Lykky ei kuullut keppikäskyä ja ajautui ohi.

Rimoja tippui, pari kertaa muurin ja pituuden kalikka, yhteensä ainakin 25. Kaikkien hylkyratojen rimoja tuossa ei ole, niitä on siis vielä enemmän. Toisaalta noin 30 rataa selvittiin rimapuhtaasti.

Putki-puomi-erottelu toi yhden hylkäyksen, väärä putki 6 hylkäystä. Kontaktilta karkaamisen takia keskeytin 8 kertaa, lähdöstä varastamisen takia kahdesti. Ohjaus hajosi ja koira kuumui noin kolmesti, tällöin keskeytin myös.

Rimaongelma on todellinen. Ajoittain herpaantuvan tarkkaavuuteni ja Lykyn herkkyyden yhdistelmä on vaikea, lisäksi koira välillä kuumuu keskittyen vain etenemiseen, jolloin rimat jäävät toisarvoisiksi. Pitää vaan yhä petrata ohjausta ja siedättää Lykkyä epätäydelliseen ohjaukseen. Kontaktien alastulot tuottivat yllättäen enemmän ongelmia kuin ylösmenot. Muutaman kerran koira lukitsi jo kontaktin päällä väärän putkensuun ja painui sinne korvat luimussa. Tämä on hallinta-asia, johon saan yhä kiinnittää huomiota.

Tämmöisessä mötkäleessä on välillä hanskaan tunkemista.

Tavoitteet vuodelle 2017

Toivon terveyttä meille kaikille.

Kisaharrastajana toivon ehjää kautta ja ehjiä ratoja. Toivon kehittyväni ohjaajana - koulutusten ja valmennusten oivallusten soisin kantavan myös käytännön tasolle. Videointia olisi hyvä lisätä, olen laiskistunut sen suhteen.

Lystin kanssa kehitetään keppiosaamista. Saan sen kanssa olla yhä tarkka myös kontakteilla ja lähdöissä. Koiruus varastaa, jos tilaisuus on otollinen.

Lykyn kanssa pääteemana olkoot rimat, kontaktit ja iänikuinen hallinta.

Ei kommentteja: