maanantai 12. lokakuuta 2020

12 212 - 46 - 10 - 346 - Ja Lysti sairastaa

Lysti alkoi oireilla lauantaina. Eilisiltana ei maistunut ruoka, yöllä rakas ystäväni oksensi, aamulla ei maistunut ruoka. Maha oli kipeä. Sitten alkoi kipuvingahtelu, välillä koira makasi, välillä liikkui levottomasti. Piimä ei maistunut. Onneksi töissä oli peruutuksen vuoksi taukoa. Soitin eläinlääkäriin ja sanoin epäileväni haimatulehdusta. Sinne saatiinkin mennä heti. Lysti laitettiin heti tippaan ja otettiin verikokeet. Annettiin mm. pahoinvointilääkettä. 

Haimatulehdus sitten varmistuikin. Kotiuduttiin lääkkeiden ja kanyylin kera. Mikäli ruoka ei maistu tai on pahoinvointia, huomenna nesteytetään lisää.


Onneksi iltaruoka upposi hyvällä ruokahalulla ja maha tuntuu rauhoittuneen. Kipuvingahtelu jäi eläinlääkäriin. Tämä on ainakin kolmas varmistettu haimatulehdus, muistelen niitä olleen kyllä enemmänkin. Rasvaisen ruuan kanssa pitää olla tosi tarkka. Tätä saattoi laukaista juustosiivu (1 lauantaina) tai eilen annettu nokare pannukakkua tai lauantainen stressi tai joku...? (Ja nyt tajusin, että syyllinen on pieni possunkorva, jonka Gibli sai kisapalkinnoksi, ja jonka annoin Lystille perjantaina. Voi itku.) Joka tapauksessa, rakas Lysti, surulliselta tuntuu sairastamisesi.

***

Ja sitten se onneton korona. Nyt alkaa näyttää "hyvältä", kun alkaa sairaala- ja tehohoidossa olevien potilaiden määrä lisääntyä. 

Hyvä artikkeli maskien hyödystä on tässä. Jaan ihan kirjoittajan luvalla. Jos ette jaksa lukea (ei se pitkä ole), tässä mielestäni tärkeimmät lainaukset: 
  • "Hongkongin yliopiston tutkijat asettivat hamstereita kahteen häkkiin – toiseen Covid-19-virukseen sairastuneita ja toiseen terveitä eläimiä – ja sijoittivat niiden väliin kirurgista maskia vastaavan esteen. Ilman välisuojaa kaksi kolmesta terveistä hamstereista sai infektion, mutta maskin suojaamista vain 25 %. Lisäksi välimaskin suojaamat hamsterit sairastuivat lievempään tautiin." 
  • "Mortaliteetti oli nelinkertainen valtioissa, joissa maskien käytöstä ei ollut ohjeita, verrattuna valtioihin, joissa se oli pakollista tai suositeltua." 
  • "Maskien käyttö saattaa suojata, ei vain hamstereita, vaan myös ihmisiä vakavammilta koronainfektion muodoilta. Katsaus viittaa Gandhin ja työtoverien heinäkuussa julkaisemaan artikkeliin, jonka mukaan maskin käyttö pienentää infektion aiheuttavan viruksen annosta, mikä johtanee lievempään ja jopa oireettomaan tautimuotoon. Samalla näin ehkä saavutettaisiin laumaimmuniteetti vähäisemmin vaurioin..." 
  • "Ehkä nyt on jo aika jättää taakse pohdinnat siitä, aiheuttaako maskien käyttö ”väärää varmuutta” ja siten riskikäyttäytymistä. Tutkijat tuntuvat pikemmin ajattelevan niin, että maskien käyttö vahvistaa esimerkin tavoin ihmisjoukkojen suojakäyttäytymistä ja muistuttaa jaetusta vastuusta."
Erityisesti tuosta viimeisimmästä kohdasta olen samaa mieltä. Mielestäni maskien käyttäjät ovat käyttäytyneet tarkemmin kuin muut.

2 kommenttia:

Lumi on ihana kirjoitti...

Moikka! Löysin blogisi äsken kun googlettelin koirani Lumim uutta lääkettä (Atopicaa). Lumilla myös ollut haimatulehdus ja suolisto- ja tassuongelmia. Olisi kiva kuulla Lystin ruokavaliosta ja lääkkeistä lisää! Voiko sulle laittaa sähköpostia ihan? T. Tarja N

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Hei, laita vaan sähköpostia. Tuossa sivupalkissa on sähköpostini. T. Eeva