sunnuntai 26. joulukuuta 2010

Yhteenvetoa vuodesta 2010

Aloin kaivata tätä edeltävään blogiin uutta ilmettä, joten muutimme tänne. Silti tulee ensimmäisiä Kolmiokorvia ikävä, nyysk. Näin vuoden loppuessa on myös hyvä hetki kerrata mitkä oli odotukset vuodelle 2010, mitä tuli tehtyä ja mitä ensi vuonna haikaillaan.

Vuosi sitten toivoin tokon avoimen luokan ykköstulosta ja haaveilin TK2:sta. Haave toteutui, mutta vaati peräti 10 koetta. Luovuttaminen ei ollut kaukana, koska koiraystäväni toimintakyky kaatui milloin mihinkin häiriöön. Toko-kokeet on nyt listattu tuonne yläpalkkiin. Voittajaluokan liikkeitä olemme treenanneet. On eri asia, osallistummeko enää tottelevaisuuskokeisiin.

Agilityyn ajattelin vuosi sitten kisauran avausta ja nollatulosta, vaikka kolmeakin. Tämä onnistui. Kisasimme huhtikuulta alkaen 10 kertaa, yhteensä 18 starttia. Ensimmäinen nollatulos tuli 6. startissa, nousunolla 2-luokkaan 13. startissa. (Agilitykisatkin ovat nyt koosteena omalla sivullaan.) Kisoja olisi tullut enemmän, ellemme olisi ravanneet toko-kokeissa. Tulokset karahtivat keppi- ja kontaktiongelmiin sekä lähdöstä varastamisiin eikä vähiten omiin ohjausvirheisiini. U-putken väärä suu taitaa olla bravuurini. Kakkosen radoilla tuntui jo siltä, etten osaa ja tiedä tarpeeksi ohjausvaihtoehtoja.  Loppuvuoden mittelöt täytyi perua selkäni vuoksi. Parasta on se, että Lysti syttyi lajiin eikä keinupelko ollut niin iso este kuin pelkäsin, vaikka heikko kohta se on edelleen. Ensi vuonna on tavoite päästä 3-luokkaan ja pärjätä siellä.

Kuva Mika Virtala

BH oli aatoksissa ja toteutui. Lysti oli hyvässä iskussa ja oli mainiota olla kokeessa sen kanssa. Pk-uraa en enää tavoittele paukku- ja ääniarkuuden vuoksi.

Kävin Lystin kanssa kahdesti samoilemassa kansallipuistossa ihan päiväseltään. Siinä oli sitä jotakin niin paljon, että ensi vuonna on luvassa samaa, ehkä jopa yöpymisiä luonnon helmassa.


Lysti oppi hellekesän ansiosta kunnolla uimaan ja parasta on se, että näytti touhusta nauttivan.


Luonnetestissä kävimme elokuussa. Tulos oli +18 pistettä ja laukaisualtis koira, mikä oli minulle suuri helpotus. Olen ajan myötä ajatellut Lystin luonteesta niin, että koirassa on toimintakykyä, jos mikään ei pelota. Säikähdys ja pelko tulee vaan liian helposti, monista arkielämän asioistakin. Luonnetestin pisteytys löytyy Faktaa Lystistä -sivulta yläpalkista ja tarkempi kuvaus vanhasta blogista.

Terveys: Lysti kuvattiin tammikuussa. Lonkat ovat A/A, kyynärät 0/0 ja selkä ok. Lystin herkkyys naudalle paljastui usean altistuksen jälkeen, maha ei sitä kestä. Lystillä on myös vähän pysty lapa agilitya ajatellen. Säännöllinen lihashuolto (sisältäen fysioterapeutin käynnit) on aloitettu. Oma selkäni oli yllätys, kulumien (vastaa koirien spondyloosia) lisäksi löytyy välilevypullistumat ja virheasento, mitkä painavat alaraajojeni hermoja. Ennusteen mukaan pullistumat häviää ja silloin hermot saavat kaipaamansa tilan. Teen kaikkeni toipuakseni.

Ajatus toisen koiran ottamisesta on varmistunut. Se tulee olemaan käyttölinjainen belgi, koska arvostan niiden luonnetta, hermoja ja viettiä. Koska toivon agilityn olevan ykköslajimme rodulla, jota kasvatetaan ensisijaisesti puruhommiin, niin hankinta ei ole mielestäni ihan simppeliä. Vaikka pennun valinta on arpapeliä, jollakin todennäköisyydellä voi yrittää pelata ja siksi koitan rajata itselleni epämieluisat riskit pois - kasvattajat tekevät oman osuutensa tavoitteidensa mukaisesti. Sukutaulut, kuvaustulokset ym. alan muistaa jo ulkoa. Lisäksi haluan jollakin tasolla ihastua emään "tämä se on", koska ei projekti pelkkää järkeilyä ole. Täältä on vielä matkaa ajella kasvattajia ja emäehdokkaita katsomaan, mikä olisi erityisen tärkeää, koska en heitä/niitä entuudestaan tunne, ja sitä en ole voinut vielä tehdä selkäni takia. Pelkään maineeni menetystä, jos kyselen liikaa eri pentueista "se vaan kyselee eikä kuitenkaan ota". Toisaalta en halua tehdä päätöstä vertailematta ilman live-tuntumaa: tuleva perheenjäsen on kaverinani hyvässä lykyssä 15 vuotta, "hankinta" on pitkäaikaisempi kuin auto tai talo. Vaikka saan tämän kuulostamaan vaikealta, niin yritämme silti hankkia kesäksi nahkamahaisen silkkikuonon. Laitetaan siis v. 2011 tavoitteeksi toinen kolmiokorva.

3 kommenttia:

Sarianne kirjoitti...

Vautsi! Hieno tämä uusi blogi!! Tykkään. :)
Äh, älä ajattele maineen menettämistä pentueista kysellessä. Eiköhän ennemminkin tule sellainen kuva, että todellakin haluat perehtyä vaihtoehtoihin, etkä vain ottaa ensimmäistä/lähintä pentusta, mikä vastaan tulee :) Tämä ainakin itselleni tulisi mieleen.

Lysti voisi tulla opettamaan Aksun uimaan. Meillä vain kahlailtiin koko kesä yrityksistä huolimatta.

Sara kirjoitti...

Samaa olin tulossa sanomaan, että hieno tämä uusi blogi! :)

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Kiitos mukavista kommenteista!

Järjestetään Aksulle uimakoulu ensi kesänä. ;)