maanantai 25. kesäkuuta 2012

Torakka ja 27 muuta positiivista

Valitettavasti otsikko kertoo Lystin allergiatestien tuloksista. Ne eivät anna absoluuttista totuutta, mutta onpa jotakin osviittaa. 

Ruoka-aineista löytyi soija, maissi, ohra, peruna, tomaatti, porkkana ja herne. Maissi, ohra ja porkkana on huomattu antavan oiretta käytännössä. Perunaa koira ei ole juuri syönyt ellei perunajauhon muodossa joissakin lihapullissa, nakeissa kenties? Yllättäen kala tai nauta eivät nouse positiivisiksi, mutta altistuksissa koira reagoi niihin selvästi, joten vältämme niitä. Maitotuotteita kokeilen kohta takaisin ruokavalioon. Broileri-riisi jatkukoon perusruokana.

Puista plussalle nousivat leppä, paju, tammi ja saarni, ei koivu. Heinistä ja kasveista löytyi 8 kohonnutta lukemaa, mm. koiranheinä, puna-apila, nata, karvamesiheinä, niittynurmikka ja tuoksukki (joku pujon sukuinen kasvi) vahvana. Katsoin miltä nämä näyttävät. Ainakin koiranheinän ja karvamesiheinän näköistä ruohoa Lysti vetää kitusiinsa. Sekö olisi oireiden takana? Vai kävely nurmikolla, mitä olen epäillyt viime syksystä? Tien vierusten lahmuaminen?

Homesienistä pongahti ylös 4, ovat sellaisia itiöitä, jotka elävät sekä ulkona että kosteusvaurioisissa rakennuksissa. Onko koira voinut allergisoitua itiöille, joita olen tuonut töistä kotiin vaatteissani, ihollani ja hiuksissani? Onko syksyisen metsän maan tonkiminen riittänyt?

Pumpuli, kapokki ja tupakansavu olivat positiivisia myös. Mietin puuvillaisia vauvasukkia kutinan estäjinä - jos olivatkin huonot? Vaihdanko pyyhkeen pellavaksi? Puuvillamatot silkiksi? ;) Tupakansavussa koira ei ole ollut. Kapokista en ole kuullutkaan.

Eksoottisin oli reaktio torakalle. Joko silmälasieni vahvuus on jäänyt viime vuosituhannelle tai sitten meidän veikot ovat hiljaisia yöeläjiä. Totta puhuen oletan altistuksen tulleen riisistä - ja kuivaruuista, mitä olen muinoin syöttänyt, eiköhän niihin ole muutama torakka jauhettu.

Eläinlääkäri poimi merkittäviksi ruoka-aineet ja reaktiot homesienille. Homesieniä vastaan voidaan kokeilla siedätyshoitoa. Nurmikkoa kannattaa välttää mahdollisuuksien mukaan.

Olen myönteisesti yllättynyt, oletin jotakin pahempia ja tärkeämpiä allergisoijia. Näin sitä katastrofiajattelusta hyötyy. Vaan onpa noissakin.

P.S. En näköjään ollut ihan väärässä torakka-ajatuksissani. Toukokuun Hesari on tiennyt kertoa, että australialaisten tutkijoiden mukaan suklaapatukoissa on torakan osia. Torakalle voi altistua myös syömällä esimerkiksi pastaa, hedelmiä, vehnää ja popcornia. Kansanterveyslaitoksen mukaan torakan ulosteiden mukana leviävät valkuaisaineet ovat osoittautuneet tärkeäksi hengitystieallergian aiheuttajaksi mm. Keski-Euroopassa. Naminami mumsmums ruks. Veikeää.

P.S. 2: Broileripullissa on soijaa ja perunaa, nakeissa perunajauhoa jne. Mielenkiintoista.

Ei kommentteja: