sunnuntai 18. marraskuuta 2012

P.S.

Tässä on tämän päivän Lykyn 10 vp:n radan video: *KLIK*. Molemmat tipahtaneet rimat ovat ennen putkea. Siinä kohtaa missä ratahenkilö sattuu eteen, hypätään kohti kameraa loivan S:n mallista reittiä.

Tällä hetkellä olen sitä mieltä, että niin kauan kun treeneissä tipahtelee rimoja, ei uusia kisailmoja klikkailla. En radalla kuitenkaan ehdi koiraa pysäyttää riman tipahdettua, joten väärä käytös vahvistuisi.

7 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Lykyllä on kyllä omintakeinen hyppytyyli. Onko se ollut aina tuollainen vai vasta vireen noustua mennyt tuollaiseksi?

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Mitä tarkoitat omintakeisella? Itse katsoin kelpieille tuttua takajalkojen suoristelua, mikä näkyy nopeammilla osuuksilla. Hitaammassa vauhdissa esim. lähdössä 2-3 ekalla hypyllä takajalat koukistuvat, samoin lopussa putken jälkeen.

Minna kirjoitti...

Omintakeisella meinaan sitä, että minusta sillä tekniikka hajoaa (kiireen myötä?).

Sie varmaan oot ollu joskus hyppytekniikkakoulutuksessa? Kun hypyn ylihän voidaan piirtää ns. ideaalin suorituslinjan putki, jossa koiran hyppytekniikkagurujen sanojen mukaan ideaalissa hypyssä kuuluisi pysyä (häntää lukuunottamatta). Jos koira jossain kohdassa hyppyä tulee ulos näistä raameista, on silloin tekniikassa joku härö.

Kiinnitin siis siihen huomiota, miten Lykky hakee ponnistuskohdan paikoin todella läheltä ja on pakotettu siten oikaisemaan jalat "putkesta yli" jotta ei pudottaisi rimaa. Mitä isompi kiire, sitä hätäisempi hyppy.

Muistelin myös, että joskus sulla ois ollu täällä hyppytekniikkavideoita (en jaksanu tarkastaa) ja siksi kysyin, että onko tekniikka ollut aina tuollainen kuin tällä videolla.

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Ollaan tosiaan käyty hyppykoulutuksissa Alatalolla. Alatalon koulutuksessa syksyllä Lykky sai erinomaiset paperit. Jonkin verran sillä on ollut sitä, että kovassa vietissä ajautuu lähelle hyppyä esim. hyppysarjojen lopussa, minkä korjaa sitten potkaisemalla takajalkansa. Mutta uusinnassa korjaa ponnistuspaikan, kuten kuuluu. Onneksi se ei hakeutumalla hakeudu riman lähelle ja hyppää takajalat mahan alla, kuten selkävaivaiset koirat.

Vertasin tuota kisavideota Jänesniemen koulutusvideoon parin viikon takaa. Jänesniemen koulutuksessa takajalat eivät noin paljon suoristu, mutta siellä ei vauhtikaan ollut noin kova. Aiemmista kisoista ei ole videoita enkä kisoissa ehdi katsoa sen tekniikkaa.

Juttelin eläinfysioterapeutin kanssa. Hyppytekniikan kuuluukin olla erilainen eri hypyissä esim. suoralla tai käännöksissä. Merkitystä on sillä, muuttuuko hyppytyyli yhtäkkiä ja sitä eroa olen nyt videoista etsinyt, mielestäni eroa on.

1. mahdollisuus on se, että Lykky sai radalla kipeää riman tiputettuaan ja varoo siksi takajalkojaan loppuradalla.

2. mahdollisuus on se, että kovassa vietissä hyppää noin.

3. Voi olla jumi. Tosin koira on käpälöity läpikotaisin, ei arista mistään ja taipuu ja liikkuu normaalisti.

Suunnitelma:
Käyn tällä viikolla sen hyppyyttämässä, videoin. Laitan videon ft:lle. Tarv. käydään ft:lla. Jos hyppää normaalisti, sai kisoissa kipeää.

Joka tapauksessa teen taas tekniikkatreeniä, jotta koira saadaan tasapainoon. (Niistähän tulee etupainoisia agilitya hypittyään ja ne pitäisi aina palauttaa tekniikkatreenillä, olet varmaan kuullut.)

laura kirjoitti...

Soosoo, sähän kaivat taskusta lelua (?) kun ootte vielä kentällä! Opettele siitä eroon nyt ettet joskus hyllytä hyvää nollaa vaan sen takia. :O

Minna kirjoitti...

Mie muistelinkin, että oisin lukenu jostain hyppytekniikkakoulutuksessa käymisestä ja että hommat oli ihan ok. Siksi epäilinkin, että korkea vire saa koiran menemään kovempaa kuin ajatus ja tekniikka pysyy vielä perässä. :)

Minusta toi sun kommentti vastas tosi hyvin siihen, mitä mie aattelin. Eli siis koira on taitava hyppäämään, pitää vaan "nostaa rimaa" vetämällä korkea vire tekniikkatreeneihin ja kaapata aivot mukaan myös kovavireiseen kaahaamiseen. Niiku kirjoitit itsekin, ei ne yleensä montaa toistoa tartte, että oppimista tapahtuu.

Jotenki mulle tuli semmonen olo, että sie saatoit huolestua tästä enemmän kuin mitenkään päin tarttee. Lykky on jo nyt hyvä ja tulee vielä paremmaksi kun saa kokemusta ja tekniikka vahvistuu myös korkeassa vireessä. Ta det lugnt och ro, sulla on kiva nuori koira. :)

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Hei Laura, ei se mikään lelu ole. :D No jos olisi ollut 0, en olisi noin äkkiä kaivanut.

Minna, otin juu vakavasti. Onneksi alan kallistua itsekin "tekniikka ja vauhti eivät kohtaa" -ideologiaan. Tajusin, että ei Lykkyä ole ikinä 7 m ponnistusväleillä vedätetty useaa hyppyä kohti putkea. Seuraavan treenin kuvio on siis tiedossa. Ja ykkösten ratojakin pitäisi treenata eikä aina vaikeampia kuvioita.

Tsekkautan tuon koiran joka tapauksessa fyssarilla, pe on aika. Saan samalla lisää vinkkejä lihasten vahvistamiseen ym.