torstai 7. marraskuuta 2013

Aina ei voi odottaa

Päivällä kävin Lykyn kanssa litimärällä pellolla. Tottisteltiin kevyesti siinä. Harjoiteltiin patoamista, luoksetulon pysäytykset ja kaukot. Annoin koiran rallatella lelun kanssa rauhassa. Eilen kävin nimittäin molempien kanssa metsälenkillä. Lysti sai mennä vapaana, mutta Lykyn pidin hihnassa. Lysti tykkää kulkea niin, että pitää näköyhteyden minuun. Jos taas Lykkyä haluaa nähdä, sitä pitää toistuvasti kutsua. Kyllä se käskystä tulee, mutta en halua sen huitelevan näkymättömissä. "Jatkuva" huutelu taas vie maun metsälenkistä. Lysti joka tapauksessa otti vapaudestaan kaiken irti ja Lykky kävi sääliksi. Tänään oli siis sen paikkaus.

Peltolenkin jälkeen piti Lystillekin keksiä jotakin kivaa, joten kävin sen kanssa agilityhallissa. Treenattiin itsenäistä etenemistä kontakteilla ja kepeillä. Laitoin ruokapalkan A:n tai puomin alastulon jälkeen tai keppien loppuun ja jäin itse alkupäähän. Koira teki vauhdilla. 

Keinu Lystillä on kehno, vaikka sitä on treenattu 10 000 kertaa enemmän kuin mitään muuta. Lysti odottaa käännekohdassa laskeutumista, mikä on hidasta. Jos saisin sen nopeammin päätyyn, koko keinu nopeutuisi. Kokeilin paluuta alkeisiin. Laitoin Lystin istumaan keinun eteen ja pyysin keinulle, minkä päädyssä odotin herkkupala kädessäni. Minusta keinu nopeutui, koska koira ei malttanut jäädä keskelle odottamaan. Lopulta laitoin Lystin hypyn taakse ja odotin keinulla ruuan kanssa. Sama hyvä edistys jatkui. Yritän muistaa jatkaa näitä. 

Hypyillä testasin hyppääkö koira varmasti, jos käännän rintamasuuntani sitä vasten ennen tiukkaa käännöstä. Kyllä hyppäsi. En tajua, miten unohdan rintamasuuntani niin usein.

Tässä välissä söin ja nukuin päiväunet. Laitoin kellon soimaan Lykyn iltatreeniä varten. 

Tällä kertaa meitä veti Anu. Toiveestamme pidettiin ryhmän kesken hyvin epäviralliset kisat. Jokainen meni vuorollaan radan, pilliin vihellettiin jne. Rataa oli huomattavasti helpotettu vaikeammasta treenistä, mutta silti siihen jäi varsin kinkkisiä linjoja, joita en eka kerralla kunnolla katsonut. 

Ensimmäisellä radalla tein Lykyn kanssa noin 4 hylkyä ja 3 kieltoa. :) Saavutin kisafiiliksen, mikä oli tietysti tarkoituskin. Mm. vapautin keinulta turhan nopeaan, kun olisin ihan hyvin voinut sitä siinä pitää ja yleensäkin olin jäljessä, kun Lykyn vauhti yllätti. Etäpalkan olin laittanut maaliin, mutten huomannut, että maalihyppy oli myös takaakiertohyppy, joten kesken radan koira teki erittäin irtoavan takaakierron ja laukkasi luokseni palkan kanssa.

Sitten tutustuttiin rataan uudelleen ja tehtiin paremmat sotasuunnitelmat. Tälläkin taisi hylky tulla. Hypättiin ainakin yksi ylimääräinen este. Kolmannella kerralla Lykky vapautti itsensä keinulta ennakkoon, hyihyttelyjen jälkeen otin keinun uusiksi ja sitten se pysyi. Uusintaradalla tipahti yksi rima. Se johtui siitä, että takanaleikkauksessa jäin murto-osasekunniksi seisomaan, jolloin Lykky kääntyi katsomaan, minne sitten ja tiputti jalkansa. Mutta suoritus oli muuten ehjä ja vihdoinkin linjatkin oli kunnossa.

Tokohalli oli vapaa, joten teetin Lykyllä tokohypyt palkan ja alustan kanssa. Kerran koira ei irronnut (?!), muuten teki noin 5 hyvää erimittaista toistoa.

Tämän jälkeen tehtiin vielä rinkula hypyistä ja u-putkista ja katsottiin miten koira etenee parhaiten, lähettämällä vai sivulla juoksemalla. Jälkimmäinen oli nopeampi. Lykky tiputti yhden riman, kun hidastin vauhtiani ennen putkea, muuten oli tarkkakoipinen likka. Lopuksi vielä otettiin kerran vapaavalintainen kontakti eli Lykylle puomi, mikä sujui hyvin.

Oli kivat ja erilaiset treenit. 

Treenin jälkeen 2 kaveria oli lähdössä vielä 3 bortsun kera jäähdyttelylenkille. Huomenna on lomapäivä, joten ajattelin valvovani joka tapauksessa, ja Lykylle tekee hyvää kimppalenkki. Se kulkikin porukassa oikein leppoisasti, ihan kuin olisi muuttunut mustavalkeaksi puoliluppakorvaksi. Nyt se pötköttää vieressäni, normaaliin tapaansa - selkä vasten lantiotani ja jalkojani. 

Ei kommentteja: