lauantai 25. heinäkuuta 2015

Mössykkä iskussa

- "Eikö täällä olekaan St Michel -ravit? Ai viikko sitten? Mitä minä sitten selostan? Agilitykisoja? Ai mikki on päällä? No voi helv... Täällä Melkoranta. Hyvää päivää hyvät koiraurheilun ystävät ja tervetuloa seuraamaan agilitykisoja Mikkelin raviradalle. On tämän kesän yksi harvoista aurinkoisista ja lämpimistä päivistä, lämpötila vähän päälle 20 astetta. Aamusta täällä ovat kisanneet minit ja medit, seuraavana maksit aloittavat kisaurakkansa. Ensimmäisenä kisataan hyppyrata. Mielenkiintomme kohdistuu jälleen Lystiin, joka starttaa lähtönsä viimeisenä.

Edellinen koirakko juoksee radalla ja Lysti tuodaan kisa-alueelle vasta nyt ja saa astella suoraan lähtöön. Se pysyy lähdössä. Ohjaajansa kutsuu sen liikkeestä ensimmäisen hypyn yli, toinen hyppy kierretään takaa pidemmän kautta, kolmannelle hypylle heitto ja suoraan putkeen. Suoran putken jälkeen odottaa avokulmassa kepit, jotka Lysti hakee hyvin. Ohjaaja valssaa keppien jälkeen ja niin Lysti vilahtaa putken oikeaan päähän häntä innosta tötteröllä. Sieltä tultua hyppy, jolla tiukka valssi - ja putkijarrulla putkeen. Putkelta Lysti kääntyy tiukasti hypylle, minkä jälkeen veivataan pakkovalssilla seuraavan hypyn oikealle puolelle. Sieltä pari hyppyä ja linjataan u-putken oikeaan päähän. Seuraavaksi pyöritys hypyllä ja loppusuora aukeaa. 4 viimeisintä hyppyä eivät ole aivan linjassa, mutta ohjaaja on katsonut juoksulinjansa suoraksi ja Lysti kokeneena koirana hakee loppusuoran hyvin. Pari maalissa näinnn ja se on NOLLA! Hallittu rata. Pari menee tällä suorituksella neljänsiksi."

- "Nyt kisaajia testataan kansainvälisellä agilityradalla, mitä on kuvailtu hyvin tekniseksi. Sillä onkin tullut hyvin vähän puhtaita tuloksia. Lysti ja ohjaaja ovat valmiina ja näin lähtevät suoritukseen. Ensimmäinen hyppy yli, toiselle ja kolmannelle slalomia ja neljännelle valssi. Tämä onkin erilainen ohjaus kuin muilla. Koira löytää puomin ansaputken sijaan. Ohjaaja valssaa puomin jälkeen ja kääntää Lystin takaakiertoon. Lysti haukkuu innoissaan ja on mukana tosissaan. Sieltä ohjaus hypylle, persjättö ennen muuria, hyppy ja putkeen. Putken jälkeen valssi ja suorinta linjaa takaakiertoon. Sitten A, minkä kontaktit Lysti ottaa yhtä luotettavasti kuin puomillakin. Siitä hyppy, joka ohjaa u-putken väärään päähän. Ohjaaja kääntää ja rytmittää ennen hyppyä ja saa Lystin oikeaan putkenpäähän. Sen toisesta päästä hän hakee Lystin keinulle, miltä on suora linja kepeille. Lysti pujottelee varmasti. Siitä taas slalomin tapaista, missä ohjaaja ottaa toisen hypyn pakkovalssilla, vielä kaksi hyppyä ja ollaan maalissa. Ja se on NOLLA! Ja se on toinen sija! Tästä tulee vara-CACIAG, kun kerran kansainvälisessä kisassa ollaan."

- "Nyt startataan kolmannelle radalle, joka on agilityrata. Lysti tulee tyynenä lähtöön, mutta hiipii. Ohjaaja toruu kevyesti ja palauttaa sen takaisin. Nyt Lysti kestää. Kolme ensimmäistä hyppyä sijaitsevat hyvin vinottain, mutta siitä saa suoran linjan. Kolmannelta hypyltä Lysti käännetään valssilla putkeen ja uudelleen putkeen. Sieltä kaksi hyppyä erikoisessa linjassa toisiinsa nähden ja puomille. Puomilta hyppy, jolla ohjaaja kääntää valssilla kahden hypyn slalomiin. Hän ottaa jälkimmäiseltä hypyltä Lystin päällejuoksulla vastaan ja ohjaa kepeille. Sieltä muurille, jolta valssilla tiukka kääntö seuraavalle hypylle, joka ohjaisi u-putken väärään päähän. Vekkaamalla koira on oikeassa päässä putkea. Sieltä taas hyppy ja A:lle. Hyppy ja pyöritys siivekkeen ympäri pyörittämällä. Sieltä putkeen ja kaksi hyppyä ja maaliin. Ja se on NOLLA! Tämä pari on kyllä tänään iskussa. Tripla on harvinaista herkkua kelle tahansa. Ohjaaja leikittää Lystiä riemukkaasti ja ottaa seurakaveriensa onnittelut iloisena vastaan. Menen häntä haastattelemaan."

- "Teillä on ollut melkoinen päivä. Kerro vähän ennakkovalmisteluista."
- "Reilun kuukauden aikana, SM-kisojen jälkeen, ollaan treenattu pari kertaa. Lopetin Lystin kortisonin 2 viikkoa sitten doping-varoajan takia ja sen jälkeen en uskaltanutkaan treenata, jottei tassut mene rikki. Sille tuli aluksi ihorikko yhteen tassuun, muttei muita ongelmia, vaikkei sitä tossutettukaan ulos. Oma selkäni on ollut harvinaisen huonona, joten osallistuminen oli epävarmaa. Meillä ei siis ollut mitään paineita, mutta luotin Lystiin ja yhteistyöhömme." 
- "Kerro ensimmäisestä radasta."
- "No se vaikutti aika selkeältä. Eniten pelkäsin putken jälkeisiä keppejä, että jotenkin ohjaan Lystin niille väärin. Siinä tuomari antoi armotta hylkäyksiä ohjaavista kosketusvirheistä. Se kohta kuitenkin onnistui normaalisti. Toinen jännä paikka oli ennen loppusuoran alkua yhden siivekkeen ympäri kierrätys, minkä sain hoidettua hyvin pyörittämällä. Radalla oli kaksi kohtaa, joilla esteiden linjat veivät vähän väärään suuntaan. Näissä kohtaa ohjasin Lystiä omalla juoksulinjallani ja se onnistui."
- "Mitenkäs kansainvälinen rata?"
- "Siinä oli ehdottomasti vaikein puomille vienti. Odotas, kun piirrän tähän. Siinä neloselta linja vei koiran vähän väkisin putkeen. Päätin ohjata kohdan valssilla ja mennä puomin ulkokautta ja valssilla kääntää Lysti kutosen takaakiertoon. Suunnitelma onnistui hienosti. Myöhemmin suunnittelemani persjättö onnistui hienosti. A:n jälkeinen hyppy ohjasi taas väärään päähän putkea, mutta sain Lystin käännettyä muistaakseni rytmittämällä. Saatoin tehdä vastakäännöksenkin, en oikein muista. Lopussa pakkovalssi onnistui hyvin ja siinä jo vähän jännitti. Lysti hoiti kuitenkin työnsä hienosti."

Käsitykseni Herralan radan alusta

- "Entä kolmas rata?"
- "Yritin kasata itseni palkintojenjaon jälkeen tekemään työt kunnolla kolmannellakin radalla. Siinäkin oli pari kohtaa, mitä mietin. Ennen keppejä päädyin päällejuoksuun, joka toimi hyvin. Muurin jälkeen sain Lystin hyvin käännettyä kohti oikeaa putkenpäätä, se oli hyvin kuulolla muutenkin. A:n jälkeen oli taas siivekkeen ympäri pyörittäminen. Ei olisi ollut tietenkään pakko, mutta pyörittämällä tuli parempi linja putkeen eikä tarvinnut pelätä maalihypylle karkaamista. Pyöritys onnistui."
- "Miltä nyt tuntuu?"
- "Upealta. Mössykkä oli tänään aivan upeassa iskussa. Ei se näköjään mitään treeniä tartte, hehheh. Eka kertaa kisasin piilolasit päässä. Olen niitä vältellyt hiekkakentillä, mutta hyvinhän tuo sujui. Lisäksi saatoin pitää aurinkolaseja, mikä helpotti auringonpaisteessa. Piilolaseilla näkökenttä on laajempi kuin silmälaseilla, missä on vain lasin kokoinen tarkka alue. Jotenkin tänään luotin itseeni ja ohjausvalintoihini, vaikka osa niistä poikkesikin valtavirrasta. Seurakaveri totesikin, että "ai meinaat tehdä Eevan erikoiset"."
- "Entä jatko?"
- "Jos tassut kestävät näin, en aloita kortisonia uudelleen ja katsotaan kisoja lisää."
- "Onnea vielä! Onko musiikkitoiveita?"
- "Kiitos! On, jos tämän Airbournen kappaleen saisi soimaan?"

3 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Mahtavat onnittelut triplasta! Ei ole ihan jokapäivänen juttu tuo. Teillä tais olla hyvä flow päällä :)

Eeva kirjoitti...

Hienoa! Onnittelut! :D

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Kiitos molemmille! Jotenkin vaan sujui. :)