torstai 9. heinäkuuta 2015

Oodi kortisonille

Aloitin Lystille kortisonin allergiatassuihin heti SM-kisojen jälkeen. Suhtauduin lääkkeeseen hyvin skeptisesti. Odotin sivuvaikutuksia: juomista, virtsaamista, mahahaavaa, haimatulehdusta ja suolisto-ongelmia, koska Lystillä oli niissä vaivaa ennestäänkin. Toisaalta koko perhe oli tassuvaivoihin kyllästynyt ja mielessä pyöri jo kaikenlaisia vaihtoehtoja, jos apua ei löydy.

Annos oli alkuun 10 mg aamuisin. Sain ohjeet vähentää annosta oireiden poistuessa. Ekan satsin jälkeen en huomannut sivuvaikutuksia. Lysti ei edes juonut enemmän. Syötin 10 mg muutaman päivän. Tassut eivät oireilleet. Kuonon iho ja silmänympärykset paranivat. Vähensin aiottua sukkelammin määrän 5 mg:aan. Kun tassut eivät edelleenkään kukkineet, tiputin annoksen 5 mg:aan joka toinen päivä. Koska koira yhä oli oireeton, vähensin satsin 2,5 mg:aan eli puolikkaaseen tablettiin joka toinen päivä. Sekin on riittänyt. Kokeilen seuraavaksi ilman: vaikka Lysti on lääkkeen toistaiseksi sietänyt hyvin, turhaa pitkäaikaiskäyttöä ei suositella. Jospa tassut eivät oireilisikaan ja siedätyshoito olisi vihdoin tepsinyt? Tosin pahoin pelkään, miten kokeilu tulee päättymään.

On ollut helpoin kesä, hmmh, neljään vuoteen. Poissa on tassu- ja tossurumba, tassujen pesut, sinkkivoiteen sively ja ontuva koira. Lysti voi ulkoilla normaalisti. 


Kortisoni on dopingia. Kisataukoa tulee, mutta treenaamaan pystytään normaalisti. Kokeilen nyt siis ilman, haaveissa siintää parit heinäkuiset agilitykisat. Jos tassut alkavat kukkia, jatkan kortisonia suosiolla.

Tämä kirjoitus toimikoot rohkaisuna kaikille heille, jotka pohtivat kortisonin aloitusta omalle koiralleen.

2 kommenttia:

Sarianne kirjoitti...

Hienoa, että vihdoin löytyi jotain helpotusta! :) Jospa kesät olisivat teilläkin allergiaoireista vapaat jatkossa.

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Niinpä!