sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

"Melkoranta hyvää iltaa"

"Hyvää iltapäivää kaikki koiraurheilun ystävät ja tervetuloa seuraamaan kolmosluokan maksikoiria. Meitä kaikkia kiinnostaa tietysti Lystin suoritus. Se starttaa ihan alkupäässä, joten pian päästään jännityksestä."

"Siinä pari odottaakin lähtöviivalla. Ensimmäiset kaksi hyppyä on aseteltu vinksin vonksin vinottain. Ohjaaja ottaa koiransa vastaan toiselta hypyltä ja lähtee samalla juoksemaan keinulle. Lysti ottaa keinun nopsaan. Siitä se kiirehditään työntämään takaakiertoon ja heti perään toiseen takaakiertoon. Koira vaihdetaan oikeaan käteen, hyppyyn vasemmalle, siivekkeen ympäri. Ohhoh, Lysti kaartaa, taidettiin ohjata vähän huolimattomasti, mutta pysyy ohjauksessa ja lähetetään kepeille. Viime kisoissahan koira viimeisimmällä radalla haparoi kepeillä, mutta nyt pujottelee varmasti. Ohjaaja käy vähän vekkaamassa seuraavalle hypylle, jottei koira hoksaa putkea ja niin matka jatkuu A:lle. Siinä ohjaaja leikkaa takana. Kahdella hypyllä U-käännös ja sieltä putkeen, josta hypylle, jolta 180 asteen käännös puomille. Rytmittämällä koira kääntyi pienesti. Nyt taiteillaan jo puomilla, jolla ohjastaja kiirehtii koiransa edelle. Lysti ottaa silti alastulokontaktin hyvin. Siltä hypylle, välistäveto ja S:n mallinen mutka kohti maalia. Mutta mitä tekee Lysti! Lysti lukitsee putken ja ryntää sinne päin. Ohjaaja kajauttaa "Lysti!" ja yleisö kohahtaa. Ja mitä tekee Lysti! Se jarruttaa täysillä tehoilla kuin jumbojet laskeuduttuaan ja kääntyy, Lysti kääntyy! Hiekka vaan ropisee putkensuulle koiran kurvatessa ja yleisö kohahtaa uudelleen. Voi elämän kevät mikä käännös! Lysti hyppää kaksi hyppyä maaliin ja se on siinä! Ohjaaja virnistää tyytyväisenä. Nollarata! Samalla se on tälle parille viimeisin agilitynolla, jolla lunastavat pääsyoikeuden SM-kisoihin."

- "Nyt ohjaaja on haastattelussa. Äsken tuli nolla, miltä tuntuu?"
- "Upealta tuntuu. Ennen rataa kuuntelin Tina Turnerin Better be goodia ja ajattelin, että nyt on vaan parempi olla hyvä. Keinun jälkeistä elämää vähän pelkäsin, mutta onneksi se sujui. Lysti kyllä lenkitti, missä aikaa paloi, mutta ei sentään hylkäännytty. Loppukiemurassa osasin etukäteen pelätä kutsuvaa putkensuuta ja vähän liian vähän käänsin Lystiä. Ehdin jo ajatella Lystin vaaleita housukarvoja katsoessani, että sinne meni koira ja nolla, mutta onneksi se kuunteli ja kääntyi."
- "Onnea seuraavalle radalle."
- "Kiitos."

"Nyt on vuorossa hyppyrata. Lysti on hiipinyt lähdössä, ohjaaja on palannut sen luokse ja vaatinut koiraa peruuttamaan. Hän ottaa koiran vastaan ennen toista hyppyä, missä valssaa. Kolmannella hän pakkovalassi-jaakottaa ja samalla kiihdyttää pienelle suoralle. Lysti sukeltaa pussiin ja sen jälkeen on vähän kiire tyrkätä koira hypylle, mutta Lysti hakee hypyn hyvin. Toisella hypyllä palataan takaisin ja tämän jälkeen ohjaaja leikkaa edessä, millä saa Lystin nätille linjalle muurille. Heti käännytään vasemmalle kulman ympäri 90 astetta. Ohjaaja kääntää koiraa jo ennen hyppyä, jotta kuono osoittaa kepeille. Lysti uppoaa pujottelemaan ja ohjaaja leikkaa takana. Seuraavalle hypylle hän vetää koiran pakkovalssilla ja työntää koiransa nopeasti takaakiertoon ja nyt on kiire! Mutta kenkä luistaa! Ohjaaja liukastuu, mutta sukkelaan kerää jalkansa alleen ja kiihdyttää putken vierestä, jotta ehtii ohjata koiransa takaakiertoon oikealle hypylle. Putken edessä odottaa hyppy, jota ei kuulu hypätä eikä Lysti sitä hyppääkään. Nyt nähdään kiva takaakierto-niisto, minkä jälkeen koira kieputetaan toisen hypyn takaakiertoon ja taas samaan putkeen ja taas pitää pistää tossua toisen eteen, koska putken edessä houkuttelee taas hyppy, jolle ei mennä. Ohjaaja valssaa ja saa kuin saakin Lystin käteen, onpa koira nyt kuulolla! Hypyn jälkeen hän pyöräyttää koiransa vielä takaakiertoon ja maalihyppy ja se on nolla! Tämä oli sujuvan näköinen rata."

- "Missäs tunnelmissa nyt ollaan?"
- "No hyvissä tunnelmissa. Tämä rata tuntui ohjauksellisesti hyvältä. Ei tullut sellaisia lenkkejä kuin eka radalla ja ihan tosissani sain juosta, että ehdin ohjaamaan. Pussin ja putken jälkeen oli ehdittävä ohjaamaan koira oikeaan paikkaan. Niin, ja lähdössä Lysti oli röyhkeä, kun hiipi. Seuraavissa kisoissa otan sen lähdöstä pois, jos tekee saman. Tällä radalla oltiin näköjään kahdeksansia, jäätiin kärjelle muutama sekunti. Kyllä Suomen kärkinimet menee lujaa. En keksi, mistä olisin saanut sekunteja pois omalla radallamme."

"Kolmas agilityrata alkaa slalomilla. Koiralle kuvio on tuttu ja vauhdilla ollaan jo neljännellä esteellä eli keinulla, jonka jälkeen on taas takaakierto. Tämän jälkeen ohjaaja leikkaa takana, mutta Lysti ohjautuu kepeille. Ohjaus on liian löysä eikä koira käänny tarpeeksi. Tässä vaiheessa pari hylkääntyy. Keppien jälkeen hypätään rengas, jonka jälkeen muuri, jonka Lysti kiertää eikä ohjaaja enää vaadi sitä hyppyyn, koska itse on valunut ohi. Puomilla tehdään nätti kontakti, hypyt myös, kuten tuomari on suunnitellut. A otetaan tarkasti. Siitä hypyn kautta putkeen ja lopun kiemurat ja näin on pari maalissa."

- "Entä tämä rata, hylkäys tuli?"
- "Joo. Oma moka tuo takana leikkaaminen. En tehnyt sitä tarpeeksi tiukasti. Hölmösti vielä pyysin Lystin pois kepeiltä. Se taisi siinä kuumua ja närkästyä ja huonon ohjauksen piikkiin se muurikin meni. Saatiin otettua kontaktit huolella. En sitä mitenkään seisottanut, mutta katsoin, että tuli hyvään asentoon. Loppurata menikin nätisti. Tyytyväinen olin tänään pujotteluista. Se vahvistaa ajatustani, että viikko sitten kepeillä oli joku juttu, jota en itse nähnyt. Helpottaa tämä päivä muutenkin, voin seuraavissa kisoissa ohjata rohkeammin."
- "Teillä on menossa Projekti Vire, miten sen kanssa menee?"
- "Joo. Näkyy muun muassa siinä, että pidän huolen, että Lysti kävelee lähtöön löysällä hihnalla. Haukkumiseenkin puutun, mutta se ei vielä ihan kanna. Kotona Lykky edistyy kovasti. Hyvältä tuntuu tällä hetkellä."
- "Kiitos haastattelusta ja hyvää kotimatkaa."
- "Kiitos samoin."

"Näin jätetään kilpailupaikka pakastuvaan iltaan. Hyvää illanjatkoa hyvät kuulijat."


Ei kommentteja: