sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Vuosi 2017

Päällimmäisenä on iso suru.

Lykky

Voi Lykkyä. Tämä on niin kipeä asia vieläkin.

Laitan tähän lyhyesti meidän kisat, koska olen listannut ne aiempinakin vuosina: Lykyn kanssa kisattiin tammikuussa yksi hyppäri, jolta tuli yksi rima alas. Toisissa kisoissa käytiin liukastelemassa kaksi rataa ja keskeytettiin kilpailut siihen. Maaliskuussa särkyi varvas.

Yhä mietin, olisinko voinut pelastaa Lykyn jotenkin, mutta ajatukset jäävät kiertämään silmukkaa, mistä ei ole poispääsyä. En tiedä, miten kipeä Lykky lopulta oli. Koskiko sitä mahaan? Tuliko kasvain, jota ei ehditty löytää? Selasin äskettäin uutta kotia etsiviä terveitä belgejä. Jos olisin lukenut Lykyn ilmoituksen sellaisilta listoilta, olisin miettinyt, miksi omistaja tarjoaa noin kipeää koiraa kiertoon. 

Lykky v. 2015
Vein Lykyn viimeiselle matkalleen torstai-iltapäivänä 30.3. Ajoittain havahdun siihen, että lisää kuvia tai videoita ei enää tule.

Nuku levollisesti, rakas ystävä. Tai hetkonen. Ei Lykylle voi toivoa pelkästään levollista unta. Toivon sille myös oikein hyvää saalisleikitystä ja agilityratoja, joilla saa kaahata myös kontaktit sekä ihmistä, jonka kyljessä se saa kiehnätä loputtomiin (kunnes taas kohdataan, rakas Dorffi).


Lysti

Lystin kanssa kisasimme 67 starttia. Nollia kertyi 24 (36 %), vitosia 13 (19 %), kymppejä 3 (5 %) ja hylättyjä ratoja 27 (40 %). Monta upeaa rataa hyllytettiin minun virheeni vuoksi.

Vuosi oli meille hyvä, olimme usein palkintopallilla ja saimme kaksi hyppysertiä. Voitimme kolmesti, kerran olimme toisia, 4 kertaa kolmansia ja neljästi neljänsiä. EO-rankingissa olimme parhaimmillaan (kun satuin tilastoja katsomaan) noin 70. koirakko. Pääsimme myös MM-karsintoihin, mutta reissu oli peruttava tassurikon vuoksi. Meidät valittiin edustamaan Suomea agilityssa belgianpaimenkoirien MM-kisoihin v. 2018.

Kootut virheet: 
 • Kontaktit 15 kpl
  • Puomin alastulon loikka, keskeytys x 3
  • Puomin alastulon loikka x 9, joko en huomannut tai tulos oli saatava
  • A:n alastulo x 3
 • Keppivirheet 10 kpl
  1. Lysti ei taipunut toiseen väliin x 3.
  2. Avokulma x 3 (jatkoi ainakin kerran suoraan pujottelematta).
  3. Kahdesti Lysti keskeytti pujottelun: kerran oman rytmitykseni vuoksi ja toisen kerran kolautti rimaan ennen keppejä, aloitti pujottelun valmiiksi säikkynä, säikähti lisää riman kolinaa kuunnellessaan ja keskeytti pujottelun.
  4. Vein valssilla keppien aloituksen ohi.
  5. Tarkemmin määrittämätön keppivirhe.  
 • Ansaputki - näitä tuli vain yksi, jos ohjausvirheitäni ei lasketa.
 • Takaakiertovirheet 5 kpl: Takaakiertohyppy myös takaisin päin tai työnsin suoran hypyn sijasta takaakiertoon. Kolmesti Lysti hyppäsi suoraan takaakierron sijasta. Näistä kaksi tapahtui samoissa kisoissa, joissa oli hyvin lyhyet estevälit ja linjat veivät hyppäämään suoraan, vaikka Lysti on näissä yleensä luotettava.
 • Lähdöstä varastamiset 2 kpl: Kerran keskeytin. Toisella kerralla en keskeyttänyt, tiputti riman ja teki keppivirheen.
 • 4 x rima, kerran olin edessä, yksi äkkinäisen valssin takia, toinen em. varastamallaan radalla.
 • Kummallinen tuntuma: Alusta outo, Lysti ei irronnut, monta virhettä ja hylkäys. Seuraavalla radalla koira toimi hyvin.
 • Boikottihylkäys pussin takia EO-karsinnoissa. :D

Ohjausvirheet:
 1. Ohjasin pakkovalssilla vastakkaiselle hypylle.
 2. Ohjasin hypyn väärälle puolelle (unohdin radan).
 3. Lopussa hyppy väärään suuntaan, oli jo virheitä alla.
 4. Takaakierron sijaan seuraava hyppy. Oli rintamasuunnassa sanomista.
 5. Vedin kakkoshypyn ohi.
 6. Ylimääräinen hyppy x 4: kahdesti en siivekkeen kierrätyksen jälkeen ottanut kunnolla käteen, kerran ohjasin kolmannen hypyn laiskasti, Lysti haki myös neljännen.
 7. Kielto hypyltä, Lysti reagoi ohjaukseeni liian hyvin.
 8. Puomin jälkeen vieneen putken jälkeen hyl hypyltä, tuomari väisti viime tingassa, yllättyi juoksureitistäni.
 9. Kutsuin liian aikaisin lähdöstä enkä ehtinyt saada valssia valmiiksi, jälkipyörähdyksestä Lysti ohjautui puomille eikä putkeen. 
 10. Lysti kääntyi tiukemmin kuin luulin ja kuono mukaan meni väärälle esteelle putkeen, piti puomille. 
 11. Lepsu ohjaus putkesta toiseen, unohdin putkijarrun, Lysti jatkoi väärään putkeen.
 12. Lysti oikaisi hyppysuoralta putkeen. Näissä kisoissa olin kipeänä enkä päässyt normaalivauhtia.
 13. SM-kisoissa suoran päässä väärä putken suu. Juoksin väärää puolta. Tämä oli kallis moka.
 14. Keinulta väärään putkensuuhun, olisi sittenkin pitänyt valssata ennen putkea.


Terveyden kanssa ei tullut yllätyksiä. Käytiin sekä kesä- että joulukuussa tsekkauksessa, lisäksi päivitettiin rokotukset.

Tavoitteet: Lysti täyttää toukokuussa 10 vuotta. Harmaata on tullut lisää, mutta muuten ikä ei vielä näy. Lysti liikkuu kisoissa samoilla etenemillä kuin nuorempanakin. Ensi vuoden SM-nollat on kasassa ja pääsemme edustamaan Suomea FMBB-kisoihin. Jatkan kisaamista, mutta tarkkailen sen vointia ja liikkumista. Treenimääräthän ovat jo tippuneet miltei nollaan.

Toivon Lystille terveyttä. Se on valtavan arvokas koira luotettavuudessaan ja ajatusteni lukijana. Se on tukenut minua monen vaikean paikan läpi.


Gibli

Juhannuksena haettiin Gibli, jota kutsutaan arjessa myös nimellä Tomba. Nuoremmille kerrottakoon, että aiempina vuosina pujotteli menestyksekkäästi mies nimeltä Alberto Tomba, joka vahvoine reisilihaksineen runnoi radat läpi voitokkaasti.

Giblin kanssa on tottisteltu, harjoiteltu jälkeä ja esineilmaisua ja aloiteltu agilityn alkeita. Eniten on panostettu arkielämään, hihnakäytökseen ja sen sellaiseen.

Tarkoituksena oli käydä jo syksyn aikana ryhmävalmennuksessa, mutta kävi kuten Lykynkin kanssa. Koira innostuu muista (ihmisistä, koirista ja leluista) niin kovasti, että menee ylikierroksille. En näe järkevänä lirkuttaa ja temppuilla koiralle, jotta se vilkaisisi minuun, saati kieltää ja nyhtää noin pientä, jolla ei vielä ole aavistustakaan, mitä hallilla kuuluisi tehdä. Käymme siellä siis keskenämme vielä jonkin aikaa, jotta pennulle tulisi ajatusta, mitä siellä kuuluu tehdä ja kenen kanssa.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että käsissäni on ihmissosiaalinen, taisteluhaluinen, saalisviettinen, ahne ja alustavarma pentu, joka on sukkela oppimaan.

Pennun säkä on n. 55 cm ja tuskin enää juuri korkeutta kasvaa.Tavoitteet: Aloitettujen projektien eteneminen ja hyvän suhteen luominen.


Minä

Keräsin porukkaa Kim Kurkisen koulutukseen muutamaan otteeseen. Ne jäivät Lykyn loukkaannuttua, muuten olisin jatkanut. Seurassa kävin Riinalla muutaman kerran. Alen Marekovicin koulutus oli jälleen hyvä. Vedin itse kesästä syksyyn yhtä agilityryhmää.

En saanut syksyllä ohjattua ryhmäpaikkaa, koska "Lysti ei tartte" (?!!), mikä risoo. Treenailen siis myöhäisiä valssejani yksin ilman valvovaa silmää ja treenikavereita. Jouduin muuttamaan käsityksiäni sosiaalisia kontakteja tarjoavasta harrastuksesta. Seuran toimikunnat ja ekstrahommat saavat jatkossa jäädä. Vuosia niissä olen ollutkin.

Kisoissa tein muutaman jäykkäniskaisen persjätön, muuta uutta ei tainnut ohjauksiini tulla. Hylätyillä radoilla testasin muitakin juttuja, mitkä onnistuivat 100 %:sti. Helppohan silloin on rentona ohjailla. Valikoin kisapaikat alustan perusteella, en halunnut altistaa Lystiä loukkaantumisille turhaan.

Jatkoimme pitkiä metsälenkkejä 2-3 kertaa viikossa, pennun ikä ja jaksaminen huomioiden.

Tavoitteeni on kehittyä koirieni ohjaajana. Siihen ei auta kuin ulkopuolinen koulutus, mitä hankin eri systeemeillä. Turha lie sanoa, etten halua terveydellisiä takapakkeja.

***

Loukkaantumiskysely

Lykyn loukkaantuminen poiki pitkään mielessäni olleen loukkaantumiskyselyn julkaisemisen. Olen sitä mieltä, että koirien loukkaantumisia ei voida välttää, jos ei tiedetä, missä ne loukkaantuvat. Vastata voi vuoden loppuun saakka. Yritän ehtiä koota tulokset yhteen tammikuussa.

2 kommenttia:

Sarianne kirjoitti...

Voi Lykkyä!
Teillä oli Lystin kanssa hyvä kisavuosi! Ainakin näin minun (ja koirieni) vinkkelistä tosi korkea nollaprosentti! :D Giblistä tuli hyvänkokoinen! Hitusen jäi Aksua pienemmäksi jopa! :)

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Gibli tuntuu aika miniltä. :) Pieni kita ja tassutkin.