maanantai 1. toukokuuta 2023

Genova 27.-30.4.

Koska olen lukenut italiaa, kävin taas testaamassa kielitaitoani. Eihän se kivalta kuulostanut, kun paikallinen pahoitteli jäätelöä tilattuani, että puhuu huonosti saksaa.

Genovassa on 580 000 asukasta ja se on monipuolinen kaupunki Välimeren rannalla Pohjois-Italiassa.Kaupungissa on paljon erikoisia ilmaisia hissejä/funikulaareja, jotka vievät alhaalta kukkuloille. Paras oli jonkinlainen junan ja hissin yhdistelmä Ascensore Castello d'Albertis-Montegalletto, miehittämätön "alus", joka toi mieleen Indiana Jones & Tuomion temppeli -elokuvan. Ensin tämä hybridi kulki maan sisällä junan lailla 300 m suht loivaa ylämäkeä, sitten kiinnittyi hissikuiluun ja nousi kallion sisällä ylös kukkulalle. Yllä olevat kuvat on otettu tuollaisten hissien käytön jälkeen. Tämä alla oleva kuva on otettu Indiana Jones -hissin jälkeen.


Vanhan kaupungin kapeiden kujien alue on iso.


Kaupungissa on hienoja kirkkoja ja palatseja. Näitä käytiin kiertelemässä, mutta emme ole sillä tavalla kulttuurinnälkäisiä. Parasta on kävellä ja katsella tavallista elämänmenoa. Kaupungissa oli muuten myös samanlaisia katettuja ja koristeellisia jalkakäytäviä kuin Bolognassa.


Oletteko törmänneet jossakin vieraassa kaupungissa tällaiseen ilmiöön, jossa kävelette summittaisesti puolieksyksissä ympäriinsä ja aina erilaisen rinkulan jälkeen palaatte samaan kohtaan? Tämä sama kohta oli meille Genovassa Banco di Sardegna, josta otin sen kunniaksi valokuvan.Ulkomaalaisiin turisteihin ei juuri törmätty, muutamiin ranskalaisiin kyllä. Lauantaina vanhassa kaupungissa vilisi italiaisia turisteja, joita mm. tällaiset valtavat risteilylaivat tuovat satamaan.


Ennen matkaa olin sattumalta lukenut, että Genovan itäosassa on Nervin kaupunginosa, jossa on kaunis rantapromenadi. Junamatka maksoi 1,50 euroa ja kesti 12-15 minuuttia junasta riippuen. Junat olivat siistejä ja kulkivat täsmällisesti. Rantareitti oli kaunis. Kelpaisi siellä koiraa kävelyttää ja uittaa! Toisena päivänä matkustimme junalla Quartoon ja kävelimme Quintoon, mistä tulimme paikallisbussilla pois. 

Hintataso oli edullinen, jos ei juuri vanhan kaupungin nähtävyysalueelta ostanut. Kivassa kahvilassa tavallinen kahvi, cappuccino ja 2 leivosta maksoivat yhteensä 6 euroa. Pizzat maksoivat ravintolassa 6-14 euroa.

Lämpötila oli 17-20 astetta päivisin, illemmalla noin 15 astetta. Oli aurinkoista ja pilvistä, yhtenä päivänä sadekuuroja.

Palatessa lentokentällä ihmettelin, miksi monitorissa vaihteli teksti München ja Monaco, että  "poikkeaako" kone Monacossa ennen Müncheniin laskeutumistaan. Googlaamalla uumoiluni selvisi oikeaksi: München on italiaksi Monaco di Baviera. Monaco on sitten (myös) Monaco tai Monte Carlo. Paluumatkalla ensimmäinen lento oli myöhässä reilun tunnin. Oli aika epätoivoinen olo, kun koneen laskeutuessa tiesi seuraavan koneen lastausajan päättyneen. Ei auttanut juokseminen valtavalla Münchenin lentokentällä, vaan myöhästyttiin jatkolennolta. Meidät "rebookattiin" iltamyöhäiseen koneeseen, joka saatiin vaihdettua vähän aiemmin lähteneeseen Finnairin koneeseen. Lopulta oltiin kentällä ylimääräiset 3 tuntia.

Giblillä oli hoitaja meillä kotona - järjestely tuntui onnistuneelta.

Ei kommentteja: