tiistai 5. lokakuuta 2021

Rooma kolmessa päivässä

Roma, città eterna (= ikuinen kaupunki) lukee italian kielen kirjassa.

Ajoin pari viikkoa sitten Ojangon kisoista kotiin ja katsoin lentokoneita pimeällä taivaalla. THL oli juuri purkanut rajoituksia, ei enää "kieltänyt" ulkomaille matkustamista kahdesti rokotetuilla. Keväällä 2020 Italian matka peruuntui koronan takia. Olen opiskellut italiaa ja teki mieli päästä testaamaan kieltä. Pidän myös ruuasta ja sikäläisestä kulttuurista. Halusin katkosta tähän vuoteen. Klikkasin liput Roomaan. Siellä oli sopivasti kaveri, joka oli siellä neljättä kertaa. Lähtö varhain perjantaiaamuna, paluu sunnuntaina iltamyöhään. Mahdollista koronaa ehtisi sairastamaan kotimaahan. 

Tsekkasin toki koronalukuja ennen klikkausta. Lisäksi joidenkin tietojen mukaan rokotusten vasta-aineet ovat juuri nyt suojaavimmillaan eikä uudesta tarttuvammasta/rokotusta kiertävästä variantista ole vielä tietoa. Välillä silti ehdin miettiä, täytyykö sitä koronaa rynniä hakemaan ensimmäisten joukossa ihan varta vasten. Mutta Suomessa tupsahtaa 104 uutta tapausta 2 viikossa per 100 000 henkilöä, Italiassa 90. Roomassa insidenssi on viikossa 36/100 000 ihmistä, Helsingissä 99/100 000.  Italiassa on tähän mennessä kuollut 131 118 ihmistä, joten ajattelin heidän ottavan taudin tosissaan. Italia on purkanut maskipakon ulkona, mutta sisätiloissa maskia on pidettävä. Maahan vaadittiin koronatodistus, minkä tulostin Kanta-sivulta. Ennen matkaa piti täyttää EU-PLF kännykkäsovelluksella. Siihen tuli tiedot rokotuksista, missä maissa on ollut ennen Italiaa, osoite kotona ja perillä jne. Kaikkialta ei Italiaan edes pääse. Suomi oli hyvällä listalla.

Torstain kätevä kotona tehty lähtöselvitys järkytti. Kävi ilmi, että Finnairin kone oli ylibuukattu eikä (ennalta varattua) istumapaikkaani voitu varmistaa. Olen ylibuukkauksesta kuullut, mutta eipä ole ennen sattunut kohdalle. Lentoyhtiöt siis hyväksyvät lennoille enemmän varauksia kuin koneessa on paikkoja, koska osa yleensä kuitenkin peruu. Varmaan nyt korona-aikana on peruutuksia vielä enemmän ja lentoyhtiöt haluavat surkeiden tuloskausien jälkeen ottaa rahan kaikesta. No, olin siis tilanteessa, että mikäli joku ei peru, jään maihin ruikuttamaan. Pakkasin vähän sinne päin ajatuksella, että reissu ei toteudukaan. Sovin pojan kanssa, että infoan kentältä, toteutuuko reissu vai ei ja lähteekö hän tänne vai ei. Heräsin pe klo 4.30, käytin Giblin ja ajoin 5.15:ksi kentälle epätietoisena. Käsimatkatavaroiden kanssa pääsin pitkälle. Ihmiset kuulutettiin pienissä ryhmissä koneeseen. Siihen mennessä "aktivoituneessa" tarkastuskortissani ei ollut mitään ryhmää ja koneeseen mennessä minun porttini valo vilkkui punaista ja pysyi kiinni, kun muut pääsivät läpi vihreän iloisesti vilahtaessa. Onneksi pääsin koneeseen. Huokaisin helpotuksesta, kun koneen ovi suljettiin eikä kukaan vaatinut paikkaani. Tekstasin pojalle, että lähtee vaan tulemaan.

Kirjaan tähän nyt nämä koronajutut: Hki-Vantaan lentokentällä on maskipakko, samoin lentokoneessa. Lentokoneeseen mentiin Suomen päässä ryhmissä, molemmissa päissä poistuttiin rivi - useampi rivi kerrallaan. Lentokoneessa liikkumista kuului välttää eikä siellä juuri liikuttukaan. Koronatodistukset tarkistettiin monissa paikoissa. Rooman päässä mitattiin lämpö kameralla useampaan kertaan. Roomassa oli maskipakko sisällä ja kulkuvälineissä. Ulkona maskia ei tarvinnut pitää, mutta sen piti olla käytettävissä. Moni piti maskia silti ulkonakin, kuten minäkin, ellei ollut huomattavan väljää. Roomassa oli päivisin 26-28 astetta lämmintä, välillä maski hiosti leukaa. Kierrettiin ruuhkia. Jos sellaiseen jouduttiin, laitettiin maski. Maskien pitämistä valvottiin tosissaan, mm. poliisit rynkkyjen kanssa. Vakuuttavaa. Edes vapisevaa mummelia ei armahdettu. Kaupan ovelta ei päässyt sisään ilman maskia. Kaikkialla piti laittaa käsidesiä ulko-ovella. Hotellihuone oli sinetöity koronadesinfektio-lukkopaperilla. Hissiin sai mennä max 2 henkilöä, käytännössä kukaan vieraasta seurueesta ei tullut samaan hissiin. Aamiaisella ohjattiin pöytään, buffetista tarjoilija antoi narun takaa syötävät, itse ei saanut mennä valitsemaan. Ruokailuvälineet oli kertakäyttöpakkauksessa. Ihmiset söivät terasseilla. 

Jotenkin tajusin ihan uudella tavalla, miten valtava koronapandemia on ollut. Kuinka ulkonaliikkumiskiellot ovat tuntuneet ihan eri tavalla maissa, joissa ulkona liikutaan ja tavataan ihmisiä.

Oli turvallisempi olo kuin Suomessa, koska koronan ilmaantuvuus oli pienempi kuin kotona, turvatoimet tiukemmat eikä niistä joustettu. Lisäksi tiesin, että kaikki turistit ovat tsekattuja - toki eihän sekään aukotonta ole. Paikka paikoin turisteja oli ryppäinä, selkeästi turistikausi on jo käynnistynyt. Suomeen laskeuduttua koneesta ohjattiin kahdelle linjalle: kahdesti rokotetut ja muut. Mitään jonoa ei ollut, toki oli yökin. Näyttää siltä, että Hki-Vantaan lentokenttä ei vuoda enää.

Oikeassa reunassa tuon punaisen sisällä on ruokailuvälineet.

Roomassa lentokentän joka toinen penkki oli pois käytöstä.

Vatikaanin ohjeet

Itse Rooma? Meillä oli hyvä työnjako. Toinen Rooman tuntevana ehdotti nähtävyydet ja oli kartturi, minä puhuin ja suomensin tarvittaessa italiaa. Roomassa on ähkyyn saakka nähtävää. Minne tahansa menee, on koristeellista ja historiallista. Kaikki kuuluisimmat paikat tuli käytyä ja kävimme Vatikaanissakin. Pietarin kirkko oli vaikuttava, varsinkin kun urut alkoivat soida sisään mentyä.

Hintataso Roomassa on edullisempi kuin Suomessa. Ruoka on selvästi halvempaa, mahansa sai ravintolassa täyteen 7-11 eurolla. Kahviloissa oli edullisempaa kuin Suomessa. Merkkiliikkeitä löytyy. Farkkuja etsiessäni vasta pukukaapissa huomasin niiden maksavan 175 euroa. Valitettavasti ne eivät sopineet jalkaan...Nämä näyttivät upean kolmiulotteisilta.

Sikäläinen koirapuisto, vähän
antiikkisempi aita

Kodittoman patsas, aluksi ihmettelin, miksei kukaan reagoi
mustaan muovisäkkiin verhottuun ihmiseen.

Roomasta pääsee lentokentälle Leonardo-pikajunalla 35 minuutissa. Roomasta kentälle lähtiessäni myöhästyin monien muiden lailla ensimmäisestä mahdollisesta junasta, sillä juuri raide 24:lle mennessä oli rakennustöitä eikä sinne päässyt mitenkään. Raiteelle 24 ohjaava nuoli vei umpikujaan ja sinne pääsi vain "aikaisempien" raiteiden kautta. Onneksi olin etuajassa ja junia lähti vartin välein. Vaunu oli sopivasti tyhjä näin koronaa ajatellen. Ehdin lennolle kuten kuuluikin. 

Gibli oli pojan hoidossa, mikä oli helpottavaa. Poika lähti kotiinsa ennen kuin tulin kotiin. 

Teen koronan kotitestin loppuviikosta. Jos tulee oireita, käyn julkisessa testauksessa. Toisaalta tekee mieli luottaa rokotuksiin ja olla mukana avaamassa maailmaa.


Jotta tärkein ei unohdu: Minulla oli mukanani t-paita, jonka olen aikanaan teettänyt, kun minulla oli vielä Lysti ja Lykky. Kävelin Espanjalaisten portaiden eteen. Halusin tällaisen kuvan ikuisessa kaupungissa. 

(c) VML

Ei kommentteja: