lauantai 4. marraskuuta 2023

Koiratonta elämää

Lysti tuli heinäkuussa 2008. Sen jälkeen olen ollut ilman koiria vain lomamatkoilla. Kotona ollessani koirat ovat olleet kotona aina. 

Gibli lähti hoitoon viime viikon torstaina. Keskiviikkona, torstaina ja perjantaina tein lyhyet työpäivät. Keskiviikkona kävin ulkona kävelemässä 5-10 minuuttia, yskitti. Torstaina kävelin vain autolle ja takaisin kotiin, hain ruuat valmiiksi pakattuina. Eilen kävelin noin 25 minuuttia. Reidet ja pohkeet tuntuivat jo kävellessä ponnettomilta. Portaita noustessa niissä ei ollut voimaa senkään vertaan, mutta enää ei niin paljon hengästyttänyt. Keuhkot sentään voivat paremmin. 

Mutta sitten tämä liikkuminen ja koirien kansanterveydellinen merkitys. Ennen Lystiä olin liikunnallinen ihminen, harrastin kaikenlaista liikuntaa. Koirien myötä arkiliikunnan määrä on lisääntynyt. Mutta niin vaan laiskuus iskee. Nyt kun ei ole ollut pakko käydä ulkona, en käy tai en kävisi. Voin herätä myöhemmin, kun ei ole pakko käydä ulkona ennen työpäivää. Työpäivää voin venyttää, koska ei ole pakko käydä ulkona töiden jälkeen. Jos sataa, voin maata illan sohvalla ja plarata kännykkää tai tv-kanavia. Tuntuu typerältä ja tyhjältä kävellä ilman koiraa. Miten koiran korvaisi jotkin kävelysauvat? En usko, että enää mikään kuntosalikaan nappaisi. Enhän pysty nostamaan mitään painavampaa, kun heti nirskahtaa selkä tai niska ja sitten ollaan hermosäryissä ja leikkausuhan alla viikkotolkulla. Että kyllä sitä vaan koira on oltava, jos meinaa kunnossa pysyä. Jos Gibli kestäisi punkkilitkuja, tehtäisiin talvisin etätöitä Espanjasta käsin. Kävisimme yhdessä lenkeillä rantateillä. Gibli saisi juoksennella hiekkarannalla ja uiskennella meressä. Katsoisin meren ylle, että tulee taas aurinkoinen päivä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mulla oli omia nuoruudesta lähtien koiria yli 30-vuotta. Ajattelen että onneksi aloin käydä itsekseni kävelemässä jo silloin kun viimeisin koira oli iäkäs eikä sille ollut hyväksi liikkua niin paljon kuin mitä oltiin aiemmin liikuttu. Jos olis pitänyt opetella käymään kävelee ilman koiraa vasta koirattomana niin olis varmasti jäänyt vähille. Tätä kirjoittaessa muistan sen kummallisen olon kun ekan kerran jätin koiran kotiin ja lähdin yksin kävelylle.

Toivottavasti saat pian sydänkoirasi kotiin.

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Kiitos kommentistasi. Noinhan siihen kannattaisi vähitellen totutella.