torstai 24. syyskuuta 2015

Etätreeniä ja mietintöjä

Oli ryhmätreeni. Rata oli NiinuAgilitySportin tämä. Puomi oli keskellä rataa, mikä tarjosi leijeröinnin mahdollisuuksia. Otin Lykyn varsinaiseen treeniin. 

Heti alkuun oli aika suorassa linjassa hyppy-pussi-hyppy, jolta käännyttiin ansaputken edestä hypylle. Olin vastassa miltei kolmannella hypyllä, millä valssasin. Lykky kääntyi hyvin. Ennen seuraavaa hyppyä vekkasin, jotta sain Lykyn u-putken lähempään päähän. Sitä seurasi puomin toisella puolen suorassa linjassa rengas ja hyppy, jolta käännyttiin u-putken tännimmäiseen päähän. Lykky irtosi hienosti ja puomin toiselta puolelta rytmittämällä kääntyi oikeaan päähän putkea. Tämän jälkeen palattiin hypylle ja putkeen, joka oli puomin alla. Seuraavana oli kepit. Lykky haki kepit mainiosti. Siitä ohjasin kahden hypyn slalomille ja putkeen, mitä seurasi hyppy ja rengas, jotka veivät suoraan putkelle. Onnistui ilman leijeröintiä. Leijeröimällä vedin koiran putkeen, joka kulki puomin ali. Tämän jälkeen käänsin Lykyn hypyllä, tein viskin ja johdatin A:lle. Vielä oli jäljellä välistäveto, mitä pitää edelleen harjoitella etäältä ohjaten. Hyppy-putki-pyörityksen jälkeen ohjasin Lykyn puomille. Eka kerralla se otti ylösmenokontaktin just ja just. En kelpuuttanut, vaan pyysin puomin uudelleen. Sitten koira täsmäsi tassunsa. 

Yhteenveto: Lykky on koira, joka irtoaa hyvin ja lukee etäältäkin ohjausta herkästi. Treeniä toki tarvitaan ja varsinkin välistävedot kaukaa ohjattuna ovat nyt listalla. Kaukaa ei saa niin täsmällistä ohjausta kuin läheltä. Toisaalta häiritsen koiraa vähemmän ja ajoissa ohjattuna koiruus saa suunnitella linjat mieleisekseen.

Odotin vähän aikaa, että ryhmätreeni loppui ja jatkoin Lystin kanssa. Lysti sujahti eka kerralla kolmannelta hypyltä ansaputkeen. Seuraavalta vekkaukselta se sujahti myös väärään putkeen. Leijeröinti sujui. Keppejä harjoiteltiin kaukaa ohjattuna ja onnistuivat sitten. Viskiltä se pyörähti pois, jos ennakoin lähtöäni. Välistävedoissa Lystikki oli varma. Puomi sujui hyvin.

Lysti vaatisi voimakkaampaa ohjausta kuin mitä kaulurilla ja nykyniskallani pystyn sille tarjoamaan. Se tarvitsee radalla monta kertaa reippaan haltuunoton = suoran katsekontaktin ja käsissä pitämisen ihan lähellä. Se tarkoittaa etukumaraa ja koska kauluri estää niskan taivuttamisen ylempää, kaikki taipuminen siirtyy niskan alaosaan, mikä kipeytyy. Ilman kauluria en voi mennä. Lykkyä voin ohjata pitämällä sen silmäkulmassani selkä suht suorassa.

Lystillä on v. 2016 SM-kisoja ajatellen minun kanssani tupla, 2 aginollaa ja 2 hyppärinollaa. Puuttuu 3 agilityradan nollaa. Sillä on Marjan kanssa osallistumisoikeus SM-kisoihin viime sunnuntain ansiosta. Tämän päivän treenien perusteella vaikuttaa siltä, että nollajahti Lystin kanssa on vielä liian aikaista. Jurppii, koska lähikisat (= täällä vähän alle 100 km) olisi ollut viikon päästä. Kun se autolla ajaminenkin on vielä siinä ja siinä. Lykyn kanssa en SM-nollia edes tavoittele, kunhan nyt tunnustelen kolmosten kisoja.

Löysin muuten uuden jutun, mitä ei voi tehdä: vaatteiden silittäminen, ellei silitä kyykkyasennossa. Lisäksi Lysti osoitti mainiota ihmisen lukemisen taitoa. Makasin selälläni jäät niskassani, tuijotin kattoa ja mietin maailmaa vähemmän positiivisesti. Lysti tuli viereeni istumaan, katsoi pitkään tuolla tavalla jännästi (eka kuva), kävi sitten viereeni makuulle ja asetti kuononsa päälleni.


Ei kommentteja: