tiistai 14. maaliskuuta 2017

Dorffi lääkäriin

Paketoin Lykyn jalan lauantaina pumpulilla, kipsinalusvanulla ja itseensä tarttuvalla siteellä. Se varasi jalkaansa hyvin. Avasin paketin sunnuntaina ja maanantaina huomatakseni mahdolliset hankaumat ja pidin joka kerta jalassa jäitä. Sunnuntaina varpaassa oli hematoomaa ja se oli ikävästi turvoksissa. Eilen turvotus oli vähän laskenut.

Jäissä. Mun sormi ei ole Lykyn suussa, vaan leuan alla.
Sukkulamainen turvotus

Paketoitu jalka
Raivasin tämän iltapäivän työkalenterista tyhjäksi ja ajoin Lykyn kanssa Mevetiin. Ennen sisäänmenoa sen takatassu liukui sepelillä ja lumpsahti vielä jalkanikin alle. Sisällä tuli takatassusta verta ja sekin meni tsekkaukseen. Etutassua Lysky ei aristanut, mutta turvotusta oli edelleen. Se myös varasi tassuunsa normaalisti. Sitten Lykky rauhoitettiin tarkempia tutkimuksia varten. Lattialla se oli liian skarppi, joten nostin sen syliini. Koirani nukahti lopulta polvieni päälle. Molemmista etutassuista otettiin perus- ja taivutuskuvat, joiden avulla näkee nivelsiteiden tilanteen. Luissa ei ollut vikoja. Nivelsiteet eivät antaneet periksi kuvissa tai rauhoituksessa tunnustellen. Takatassusta löytyi karvojen ajelun jälkeen asfaltti-ihottumat. Ne käsiteltiiin Betadinella. 

Aivan turhat asfaltti-ihottumat
Kyseessä on vain 1. asteen eli lievin venähdys niveltä tukevassa nivelsiteessä (lateraalinen kollateraaliligamentti). Tuki pidetään 2 viikon ajan ja koiraa ulkoilutetaan vain pissalenkit. Tämän jälkeen liikuntaa lisätään vähitellen, seuraavat 3 viikkoa hihnassa. Tossua voi pitää apuna tällöin. Agilityyn voi palata 6 viikon kohdalla. Venähtänyt varvas saattaa vaurioitua uudelleen herkemmin. Asfaltti-ihottumia puhdistelen noin viikon.

Kotimatkalla sain valokuvan itsestäni. Pian saan tietää, paljonko se maksaa.

***

Ottaa rankasti päähän sairastuttaa koira omalla harrastamisella. Varvasvammat ovat kuulemani perusteella hankalia ja uusivia. Olen ollut jonkin verran agilityihmisiin yhteydessä Lykyn loukkaantumisen jälkeen. Monet boikotoivat alustaa, jolla Lykky loukkasi itsensä. Se ei luista yhtään, vaan jotenkin "tarraa". Useammasta suusta olen kuullut koirille sattuneen sillä kynsi-, varvas- ja nivelsidevammoja. Kunpa olisin tiennyt sen! Itse satutin kankkuni (selkävika tai paikallinen), kun jalka tarrasi alustaan liian tiukasti. Oireilin 2 kk. En tiedä, mitä agilitystani jää jäljelle, kun pussin lisäksi menee tämä alusta boikottiin. Ennestään vältän liukkaita halleja. Ensi lauantaina piti osallistua Lystillä paragilityn SM-kisoihin, mutta en voi ottaa samanlaisella alustalla loukkaantumisriskiä Lystin kanssa.

4 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Ikävää :( Harmittaa varmaan kovasti. Toivottavasti Lykky kuitenkin paranee hyvin. Mikä alusta se oli? Toisaalta, en kyllä niistä mitään ymmärrä, kun omassa hallissa ryvetään kivituhkassa - on siinä varmaan omat hyvät puolensa.

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Kivituhkassa todellakin on hyvät puolensa, jos sotkun vaan kestää. Ei ole ottava eikä liukas. Yritän välttää julkista mollaamista, mutta alusta on kohtalaisen suosittu täytteetön tekonurmi. Laitan sulle yksityisviestin.

Sarianne kirjoitti...

Pikaista paranemista Lykky! Toivottavasti selfie ei tullut kalliiksi :)

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Kiitos. Selfien hintaa kauhulla odottelen.