tiistai 2. helmikuuta 2021

45 784 - 124 - 17 - 684 - Giblille agilitya ja Lysti lääkärissä

Lauantaina "paikkasin" tiistain treenin ja treenasin putkesta putkeen siirtymistä ja välillä vaihtoehtoisesti sen välisen hypyn hyppyä.

Sunnuntaina oli Ira Mikkasen valmennus oman seuran hallilla. Menin Giblin kanssa 4-6 esteen ratapätkiä, joissa oli 2-3 putkea. Gibli oli taitava. Läksyksi jäi ininin harkinta minulle ja yhdestä kohdasta putkelta eteneminen. Ininiä en kyllä taida opettaa, ohjaan sen muuten. Putkilta Gibli liikkui yleensä hyvin. Radoissa oli putkelta putkeen eteneminen puomi leijeröiden ja putkeen meno keppien taakse. Toisella kerralla kuului mennä kepeille. Sitten oli hyppykuvio, missä lukitus takaakiertoon ja takaakierron ja putken erottelu. Yhdessä kuviossa sain kaukaa tehtyä vastakäännöksen ja vältettyä ylimääräisen hypyn. Gibli osasi nämä kaikki. 

Maanantaina käytiin metsäkävelyllä. Tuli hankiosuuskin. Siellä meni tunti. Lysti tuli mukana, kuten normaalistikin.

Tänään kävin Giblin kanssa hallilla hyvin lyhyesti. Teetin puomin ylösmenoa matolla ja muutaman vippauksen 35 cm hypyllä. Muutama huti tuli puomin ylösmenolla. Tai siis se matto on kontaktia lyhyempi. Koira osui kontaktille, mutta ei matolle. En niitä kelpuuttanut. Ehkä ostan jatkossa pidemmän maton?

Sitten vein Lystin luottoeläinlääkärille. Kaunotar Lystikin toinen takareisi on sentin ohuempi kuin toinen. Lisäksi asentotunnot takajaloissa ovat hidastuneet. Joskus Lysti horjahtaa takaosastaan. Oireisto fluktuoi jkv. Korkeaan sänkyyn se hyppää hyvin, samoin sieltä alas, mutta liukkaalla Tikkinen varoo autoon hyppäämistä ja kiertää ulkoportaat, jos tuntee ne liukkaiksi. On siinä välttelyssä viisauttakin. Halusin tietää, missä mennään. 

Itse tutkimuksessa oikeasta lonkasta kuului merkittävä rutina, molempien takajalkojen asentotuntorefleksit olivat hidastuneet ja oli aristusta oikeassa hauiksessa. En halunnut Lystiä rauhoitettavan, koska jo 3 vuotta sitten herääminen kesti niin pitkään eikä nyt sellaisissa ongelmissa olla. Päädyttiin ottamaan selän sivukuva hereillä. Se sujui niin hyvin, ts. Lysti rauhoittui niin hyvin pöydälle, että päädyttiin ottamaan sitten kourussa kuva toisestakin suunnasta, varsinkin koska löydöksiä näkyi. Sekin onnistui mainiosti. Tosin Lysti oli riemukkaan vallaton, kun pääsi taas maan kamaralle.

Kyljellään otetuissa kuvissa näkyi ristiluussa pieni nivelrako ja pieni spondyloosimuutos viimeisen rintanikaman ja ensimmäisen lannenikaman välissä. Välilevyalueet olivat normaalit. Selällään otetuissa kuvissa 6.-7.- nikaman välissä oikealla puolella spondyloosimuutos ja vasemmalla puolella viimeisen lannenikaman ja ristiluun välissä mahdollisesti spondyloosi. Lonkat ok, mutta alkavaa nivelrikkoa nivelsiteiden kiinnityskohdissa. Rutina kuului todennäköisesti nivelsiteistä ja -kapselista.

Lysti sai laseria saman tien selkään ja lonkkaan. Sitä jatketaan nyt 6 kertaa selkään, lonkkaan ja hauikseen, 2 x viikossa. Gabapentiinia Lysti ei siedä (kirsusta lähtee nahat ja huulet turpoavat makkaroiksi), mikä on nyt harmi. Tulehduskipulääkkeiden ja siklosporiinin yhteiskäyttö lisää niiden munuaistoksisuutta, mutta tilapäisesti tulehduskipulääkettäkin voi antaa munuaisarvoja seuraten. Varmuuden vuoksi saatiin resepti vahvemmista kipulääkkeistä pyynnöstäni. Haluan, että tarpeen tullen voin lääkitä Lystiä mahdollisimman hyvin. Päivystysaikaan täältä voi tulla 45 minuutin ajo päivystävälle eläinlääkärille.

Ai niin, ja jotakin huvittavaakin. Ennen laserin antoa minulle ojennettiin "uimalasit", joissa oli 2 kuminauhaa. Aloin pujottaa niitä päähäni, kun minulle huomautettiin, että ne kuuluvat koiralle. Mietinkin, että hirmuinen pujottelu, kun on maski ja kaikki. Sain sitten vähän tavallisemmat aurinkolasit.

Ei kommentteja: