keskiviikko 12. joulukuuta 2012

"Tesbah ala kheer" (*)

Lykyn julistin toissapäivänä parantuneeksi kennelyskästään. Viikko ollaan vielä hissuliikunnalla ja sitten päästään normaalitahtiin. Parin viikon päästä ollaan toivottavasti jatkamassa treenejä. Lysti on toistaiseksi säästynyt taudilta. Ilmeisesti nenäsumute on niin paljon tehokkaampi tautia vastaan?

Lystin kanssa säikähdin taas ja olin hukuttautua Niiliin. (Siskoni oli nähnyt todentuntuista unta, että hukuttauduin Niiliin ja soitti olenko elossa. Aika hyvä telepatia meillä: Uudella tietokoneella ei nimittäin synkannut vanhan modeemin kanssa, joten kaikki meni elämässäni pieleen joka tapauksessa. Vähemmästäkin krokotiili- ja bilhartsiajoki houkuttelee.)

Mutta pääsyy Niilin risteilylle olisi ollut se, että Lysti lirautti torstain ja perjantain välisenä yönä reilut pissat patjalle. Heräsin sen uutteraan siivousnuolemiseen. Eipä paljon nukuttanut sen jälkeen. Siinä sitä oltiin ku*essa kirjaimellisesti. Sama toistui perjantaina päiväunilla, tosin nyt ei voinut enää puhua lätäköstä vaan lirahduksesta, minkä paljasti kostea pieni laikku Lystin haavabodyssa. Sama pe-la välisenä yönä, pieni lirahdus taas. No tällainen hysteriaan taipuvainen ehti jo haudata koiran. Ajatuksenkulku meni jotenkin näin: sterilisaatiosta virtsankarkailu, mihin ei tepsi mikään, johtaa siihen että pissaa valuu jatkuvasti, mikä pilaa matot, parketit, sohvat ja auton, jonka vuoksi koiralle pitää ostaa Pampers-vaippahousut, jotka olisivat ennen pitkää huono vaihtoehto, koiran iho hautuisi rikki, sillä olisi kroonistunut vti, toistuvat antibioottikuurit, mitkä johtaisivat herkkämahaisen koiran lopettamiseen. 

Soimasin itseäni ja säälin koiraa, joka oli leikattu turhaan. Kun ei sillä sitä kohtutulehdustakaan ollut. Koira, joka ennen pidätti pissiään tarvittaessa toista vuorokautta (ukkosta pelätessään), oli nyt mennyttä. Pitihän arvata, että 20 % riski toteutuu juuri meidän kohdallamme, ei onnetar meillä ennenkään ole viihtynyt. Mietin mitä olisin voinut tehdä toisin - en mitään. Koira oli leikattava tulehdusepäilynä, sillä ei ollut juoksut tai valeraskaus menossa, valitsin agilityväen suositteleman asiaan vihkiytyneen eläinlääkärin, koira oli hoikka ja hyvässä lihaskunnossa (sillä on merkitystä virtsankarkailun ilmenemisessä) ja sille tehtiin säästävä leikkaus eli kohtu jäi. 

Luin internetistä useita kertomuksia, kuinka joillekin nartuille on tullut virtsankarkailua heti leikkauksen jälkeen ja toisille pidemmäna ajan kuluttua. Plarasin hoitokeinot: lääkitys, akupunktio ja fysioterapia. Tiedän tapauksia, joihin ei ole auttanut mikään. Englanniksi löysin aineistoja, joissa todettiin steriloitujen narttujen yleisimmän karkailutyypin olevan sellainen, että koira hereillä pidättää ja pissii normaalisti, mutta syvässä unessa kastelee. Bingo! :( Ja vaikka kyseessä on "vain" virtsankarkailu, vuosia jatkuessaan ison koiran kanssa hyytyy siivoojan ja pyykkääjän hymy. 

Soitin leikanneelle asemalle ja kerroin, että nyt se koira pissii alleen. Siellä oltiin sitä mieltä, että ei karkailu yleensä tuolla tavalla ala. Lystihän oli pidättänyt pissaa muuten hyvin leikkauksesta alkaen eli hermot eivät voineet olla katki, ei falskannut ponnistaessaan  tai kevyemmässä unessa, mutta nyt oli sattunut nämä vahingot. Hormonivaikutuksen ei pitänyt vielä alkaa. Kehotettiin ensin tarkistamaan virtsanäyte, mitä pidin aivan turhana toimituksena. Falskaa niin falskaa. Muilla netistä bongaamillani ongelmakoirillakin oli karkailu alkanut heti leikkuun jälkeen.

Sunnuntaina alkoi ahdistus helpottaa, koska koira pysyi kuivana edellisen yön eikä sittemmin ole uusinut lirautteluaan tähän päivään mennessä. Nukkuiko se pe-la poikkeuksellisen syvästi ensimmäisiä leikkauksen jälkeisiä kivuttomia öitään?

Maanantaina sain Lystin pissat minigrip-pussiin, mikä oli aika taiteilua lumihangen keskellä. Eläinlääkäriasemalla todettiin heti, että kasvua löytyy. Pessimisti päässäni pelkäsi, että kyseessä on joku leikkauksessa saatu moniresistentti bakteeri. Tänään sain bakteeri- ja herkkyysmääritysten tulokset: tavallinen E.colihan se siellä ja kaikille tavallisille antibiooteille herkkä. :) Lysti sai kuurin, kontrolli on tablettien loppumisen jälkeen.

Minua on vaivannut, mikä Lystillä lopulta oli, kun se reilu viikko sitten vuoti. Syyksi tarjottiin emätintulehdusta tai kohtuun jääneitä edellisen vuodon rippeitä. Nyt hommaan alkaa tulla järkeä. Emätintulehdus voi tulla virtsatieinfektiosta. Lysti on syksyllä merkkaillut lenkeillä aika tiuhaan ja kun normaalisti sen toimituksia on saanut ulkona odotella pitkään, se on viime viikkoina ollut poikkeuksellisen ripeä. Ties kuinka pitkään raasu on sairastanut! Nyt tietysti toivon, että tauti hoituu kuurilla kerrasta -  ja että lirahdukset ovat historiaa.

(*) Lause on egyptiä, suomennettuna tarkoittaa herää terveenä eli hyvää yötä.

7 kommenttia:

Eeva kirjoitti...

Meillä on Toukolla virtsankarkailua. Sen kanssa oppii elämään, mutta eihän se kivaa ole. :(

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Lysti on nyt onneksi pysynyt kuivana (kop-kop-kop) sunnuntaista alkaen, mutta saas nähdä miten jatkossa käy.

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Unohtui - ja voi Toukoa. :/

Minna kirjoitti...

Sanillahan alkoi virtsankarkailu n. puoli vuotta kohdunpoiston jälkeen. Pysyy kurissa Propalinilla ja annoskin on pienennetty lähtötasosta.

Ninjan kohdunpoistosta on nyt 11kk ja onneksi mitään pidätysvaikeuksia ei ole ollut. :)

Toivottavasti selviätte säikähdyksellä ja ette saa virtsankarkailua riesaksenne. Niin ja turhaan huolehdit etukäteen jo noin hurjasti, se vain kuluttaa ja vie yöunet.

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Se virtsankarkailu on vaan niin kökkö vaiva, varsinkin jos on ison lätäkön suuruisena. Täytyy nyt toivoa, että vaiva ei uusi. Joku kynnys siellä kuitenkin aleni, koska ennen ei tuollaista ole sattunut. :/

Propalin tarkoittaisi kisauran loppua, joten toivottavasti ei lääkityksen tarvetta ainakaan muutamaan vuoteen tule. Iäkkäämpänä ei ole niin väliä.

Eeva kirjoitti...

No meillä ei onneksi lätäkköjä tule (ehkä ruokalusikallinen on sinnepäin arvio), lätäköissä menee ehdoton raja. Meillä on kuitenkin kaikissa tyynyissä virtsasuojista tehdyt päälliset, joiden päällä on vasta pedinpäällinen. Näin ei tarvitse koko tyynyä pestä kuin kerran vuoteen. Myös filtit on sellaisia mitä voidaan pestä, kuten matot yms.

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

^ Tiedän koiria lopetetun _hankalan_ virtsankarkailun vuoksi ja ymmärrän omistajia täysin. Toivon siksi, että vaiva on historiaa.