lauantai 18. helmikuuta 2012

Kisoissa

- "Annetaan studiosta vuoro suoraan Melkorannalle. Melkoranta, ole hyvä."
- "Hyvää päivää hyvät koiraurheilun ystävät täältä agilityhallilta. Maxi-kakkosten agilityrata on juuri alkamassa. Kisat ovatkin juuri sallitun puoli tuntia etuajassa. Koko urheilevaa Suomea kiinnostaa Lystin ja hänen ohjaajansa suoritus - pitääkö hän lupauksensa, mikäli Lysti kontaktit loikkaa. Harjoitukset ovat kuulemma menneet hyvin, mutta ongelma onkin ollut kisavireisen koiran suorituksissa."

"Pari on nyt lähdössä, tuomarin lupa tulee pillillä - näin, ohjaaja menee toiselle hypylle vastaanottamaan Lystiä. Lysti ampaisee käskystä matkaan, hyppää puhtaasti ja hakee hienosti suorassa linjassa olevat kepit ja pujottelee varmasti. Ohjaaja kääntää koiran vastakkaisella kädellä mutkaputken oikeaan päähän ja putken jälkeen ennakoivalla valssilla hyppy, nätti pieni kaarros ja A:lle. Lysti ottaa ylösmenokontaktin ja voi ei! Se ei pysähdy alastulolla! Se kyllä ottaa kontaktin ja jarruttaa A:n jälkeen, mutta eihän se riitä. No jopasjopas. Nyt onkin jännityksen paikka, mitä tekee ohjaaja. Hän toruu koiran ja pysähtyy. Lysti on selvästi hämmentynyt ja alkaa liehitellä. Ilman myötätuntoa ohjaaja seuruuttaa sen maaliin, näyttää jupisevan edelleen jotakin, kytkee koiran ja poistuu sen kanssa näköpiiristä. Yritetään tavoittaa ohjaaja tuosta pihalta."

- "Siinä kävi kuten viime aikoina on kisoissa tavannut käydä."
- "Juu, ei auttanut mikään. Nyt epäilyttää kovasti onko mitään järkeä keskeyttää rata kontaktikäskyn rikkomisen jälkeen, kun koira ei näytä siitä ottavan opikseen. Turhauttaa, kun ei päästä radalla alkua pidemmälle."
- "Miten teet seuraavalla radalla?"
- "Sama resepti edelleen, koska en keksi muutakaan. Se on sitten neljäs kisarata tällä systeemillä."

"Nyt on toisen radan vuoro. Lysti istuu lähtöön ja liikahtaa eteenpäin ennen kuin ohjaaja ehtii lähteä minnekään. Tämä työntää koiran rinnasta taaksepäin istumaan lähtöpaikkaan. Koira liikahtaa taas. Ohjaaja lähtee muutaman esteen päähän ottamaan koiraa vastaan, kääntyy ja käskee kisakaverinsa taas istumaan. Lysti istuu. Onpas koira röyhkeä ja ohjaaja lepsu. Nyt kutsutaan koira kahden hypyn yli putkeen. Sen jälkeen tulee kaksi hyppyä slalom-tyyliin ja seuraavaksi takaakierto ja siitä puomille. Kauniilta näyttää nyt meno. Lysti kiipeää puomille ja nyt jännätään - Lysti pysähtyy kontaktille! Se pysähtyy alastulolle juuri kuten on opetettu! Nyt vaikuttaa hyvältä. Ohjaaja kehaisee, lähettää koiran kauas mutkaputkeen ja sen jälkeen on este pitkittäin. Päällejuoksussa käsi menee rinnan päälle vähän liian aikaisin, koira lukee kuuliaisesti ja hyppää hypyn väärään suuntaan. No se on siinä!  Ohjaaja sanoo "uih" ja jatkaa matkaa. Tästä putkeen ja kaksi hyppyä, joista jälkimmäisen aikaan valssi ja sitten A:lle. Nyt Lysti on kuulolla ja alastulokontakti on siinäkin siisti. Ohjaaja pitää koiraa kontaktilla jonkin aikaa, koska kiirettä ei enää ole. Tästä hypyn ohjaus ennakoivalla valssilla ja samalla saadaan koira mutkaputken oikeaan päähän. Putkesta kepeille, jotka Lysti pujottelee varmasti. Ohjaaja rientää leikkaamaan koiran edestä ja ohjaa loppusuoran kentän ulkosivulta. Hän kehuu Lystin maalissa ja on selvästi iloinen. Lystikin pursuu riemua. Onpa ilo katsoa tällaista iloa. Kysytään vielä kuulumiset."

- "Mitkä on tunnelmat?"
- "Voi että olen iloinen noista kontakteista. Ehdin ennen rataa lämmittelyesteillä päästää Lystistä höyryjä ja mennä keinun muutamaan otteeseen. En tiedä auttoiko se tai no ei ehkä, koska niin ehdin tehdä ennen ekaa rataakin, eli lie auttoi eka radan keskeytys, koska nyt se kuunteli kontaktit. Tämä valaa uskoa, kontaktit voivat onnistua, toivottavasti jatkossakin. Oma mokani oli tuo hyppy väärään suuntaan, harmittaa, koska muuten rata olisi ollut virheetön. Enkä tajua miksen lähdössä komentanut Lystiä kovemmin. Taisin pahentaa meidän yhtä ongelmaa lisää, mutta aloitetaan siinäkin nyt tiukka linja. Tämä teki kyllä hyvää, tämä kisaaminen ja kisakavereiden tapaaminen. Tätä euforiaa olen kaivannut elämääni. Voi kun olisi pian lisää kisoja, mutta ensi viikonloppu jää nyt ainakin väliin. Kiva oli myös huomata, että viime kertainen Lystin herkkyys ja pelkääminen tässä hallissa olivat poissa, se veti sisälle. Lopussa halusin vielä testata, kestääkö Lysti kepeillä leikkaamisen edessä - kestihän tuo. "
- "Hyvää kotimatkaa teille, hyviä treenejä ja tulevia kisoja."
- "Kiitos."
- "Ja niin poistuu tajunnanvirtaa suoltanut ohjaaja belgialaisensa kanssa ulos hallista. Melkoranta päättää tähän, siirretään studioon."

11 kommenttia:

laura kirjoitti...

Ooh, onnea tiukkana pysymisestä! :D Ei mutta oikeesti, saavutus se on sekin, mä niin tiedän sen tunteen kun on etukäteen päättänyt mutta radalla sitten kuitenkin on niin vaikeaa pysyä päätöksessään...

Sienen kanssa olen jo nyt vannonut, että heti ekan kerran kun se varastaa lähdöstä ja/tai loikkaa kontaktit, se lähtee radalta ulos. Se on niin paljon hedelmällisempää uhrata yksi tai kaksi ekaa kisaa siihen, kuin katsoa ongelmaa ensin kuukausia tai vuosia vähän läpi sormien ja sitten olla totaalisen kusessa sen kanssa. Ja kun koira on pikku hiljaa päässyt lipsumaan, sitä tuskin enää muutamalla keskeytetyllä kisalla korjataan...

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

No kiitos! Ei ole helppoa keskeyttää siihen mennessä virheetöntä rataa, kun koira kuitenkin ottaa kontaktin ts. siitä ei tulisi virhettä. Tosin ekalle kontaktille mennessä ei olla ehditty suorittaa montaa estettä. :D Noita kontaktivirheitä tulee varmasti vielä, mutta lähdetään siitä sitten ulos. Toivon, että pahin on nyt ohitettu. Kun siitä ei vaan tule mitään, että koira jatkaa kontakteilta minne sattuu.

Eniten hattua nostan ihmiselle, jonka näin tekevän virheetöntä rataa toiseksi viimeiselle esteelle saakka, millä koira otti kontaktin muttei pysähtynyt. Ohjaaja keskeytti!

Tepsii muuten kisajännitykseeni kummasti, kun keskityn vain kontakteihin. Ei mitään ylämahamuljahteluja ole ollut. :)

Lykynkin kanssa olen vannonut aika monta asiaa. :)

Eeva kirjoitti...

Hyvä, että pysyit tiukkana! Vaikka Lysti pitää aksasta niin tuskin sille montaa kertaa pitää kontakteista sanoa. :)

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Lohduttaa, että kisoissa on aina muitakin joilla on sama projekti meneillään. :) Tulee yleensä vaihdettua pari sanaa sellaisten kanssa.

Sarianne kirjoitti...

Tänään näin kisoissa koirakon, joka ei ikinä päässyt alkua pidemmälle. Koira oli hieman vallaton ja karkasi molemmille radoille lähdöstä ihan ilman ohjaajaansa :D Että siihen nähden kontaktien korjailu on onneksi helpompi (tai ainakin pienempi!) projekti :)

Onnea melkein nollasta!

Sirkku kirjoitti...

Mahtavaa! Hieno suoritus paitsi Lystiltä, myös ohjaajalta :D Hyvin pysytty johdonmukaisena!

Tätä lukiessa alkoi tehdä mieli kisaamaan. Oletteko tulossa Varkauteen 10.3.?

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Kiitos Sarianne melkein-nolla-onnitteluista. :D Valitettavasti meillä on pahimmillaan myös lähtösavotta edessä.

Sirkku, Varkaus on vahvassa harkinnassa. Oletteko te tulossa?

Satu kirjoitti...

Hyvä, Eeva ja Lysti!

Sirkku kirjoitti...

Näillä näkymin ollaan tulossa. Edes joskus pitää vähän kisata ;) Olisipa kiva nähdä!

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Kiitos. :) Jospa kohta alkaisi olla ihan oikeisiin nolliin saumaa noiden kontaktihässäköiden jälkeen.

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Sirkun kommentti putkahti vasta nyt tänne ja edellinen vastaukseni oli tarkoitettu Sadulle. Mutta siis Sirkku: kiva olisi tosiaan nähdä!