torstai 4. huhtikuuta 2013

Agilitya ja tottelevaisuutta

Eilen kävin koirieni kanssa hallissa. Toivon niin, että oman seuran kenttä jo sulaisi, helpottaisi treenaamista huomattavasti. Tein kahdenlaista rataa: 

Toisessa oli suora putki ja 6 kepin pujottelu vierekkäin keskellä rataa, niiden ympärillä ringissä erilaisia hyppyjä: okseri, pituus ja tavalliset hypyt. Näillä teetin erilaisia kuvioita. On nämä silkkikuonot vaan niin erilaisia ohjata, yhdessä käännöksessä Lystille oli viskileikkaus parempi, Lykylle niisto jne. 

Rimat Lykyllä pysyivät muuten, mutta yhdessä hätäisessä kohdassa tiputti. Tästä käskin maihin, sitten hyppi puhtaasti, myös alla olevan harjoituksen.

Toinen oli kontaktirinkula, tavoitteena saada koirat hyvään vireeseen ja parantaa Lykyn estehakuisuutta. Keinu, A ja puomi sijaitsivat eri sivuilla, yhdessä mutkassa oli mutkaputki, muissa hypyt. Näillä sain Lystin kiihdytettyä kisavireeseen, mikä näkyi siinä, että loikkasi A:n alastulon iloisesti häntä tötteröllä haukkuen, torujen kera otimme uusiksi. Lykyllä oli kahdesti puomin ylösmeno siinä ja siinä. En ole aikoihin muistuttanut niistä kosketusalustalla ja sen huomaa. Lopuksi Lykky pujotteli 12 keppiä, kesti takana leikkaamiset molempiin suuntiin. Max kerran viikossa treenit on liian vähän, ehkä ensi viikolla on eri tilanne.

Tänään tottistelimme. Pk-kenttä sulaa kovaa vauhtia, siellä on jo paljon sulia alueita, jotka ovat kosteita, mutta lätäköitä ei ole. Enemmistö pohjasta on vielä sohjoa ja lunta, mutta liukkaalta nekään kohdat eivät tunnu.

Lystin kanssa harjoittelimme hyvän mielen (?) tokoa: luoksetulon pysäytykset x 2 (niissä se on hyvä), kaukokäskyt, hyppy avo-tyyliin ja eteenmeno lelulle. Paikalla pysymistä harjoiteltiin niin, että haukutin Lystin, käskin istumaan, lähdin lelua heilutellen juoksemaan, palautin koiran istumaan, lähdin uudelleen jne. Kesti se lopulta paikoillaan. Turhauttaa silti - tiedän, että vaikka se treenissä kestäisi paikoillaan, agilityn lähtöön taito ei ikinä kanna.

Lykyllä teetin ensin jäävät: maahanmeno ok, istuminen ok, pysähtyminen vasta toisella ok. Tämän jälkeen pysähtymiset myös juoksusta ok. 

Harjoittelimme sitten noutoa. Tasamaanoudossa se oli kapulalla varsin raju, nosti vauhdissa huolimattomasti, kapula lensi metrin, koira jarrutti ja liukui silti vielä metrin kapulan ohi, nappasi sen hampaisiinsa, palatessaan törmäsi minuun. Ihme, hehheh. Toisella oli parempi. Hyppynouto oli nyt ihan ok, takaisin tullessa hihkaisin "hyppy". Ei kiertänyt estettä. Eka kerralla tuli vinottain eteen ja pureksi kapulaa, korjasin eteen ja silitin kuonoa, jotta ote rauhoittui. Toinen ja kolmas olivat taas parempia. Leikitin kapulalla ja otin sillä rauhaan eteeni. Sen se osaa. Pitää tehdä niitä enemmän. 

Eka nouto muistutti tätä.

Lopuksi vein lelun Lykyn kanssa kentän päätyyn ja sinne eteenmeno, toinen samanlainen. Kolmannella kerralla Lykky odotti autossa, kun vein lelun. Tämä lelu sille piti näyttää, että juokse tuonne. Lähti se sitten lujaa. Tähän lopetettiin.

2 kommenttia:

Eeva kirjoitti...

Oletko kokeillut lähtöharkkoihin ottaa jonkun pitämään hihnassa Lystiä? Ohut hihna niin ettei koira sitä huomaa ja hetsaat hulluna. Pystyisit paremmin puuttumaan varasteluihin. :)

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Hyvä idea, kiitos! Sillä sain aikoinaan paikkamakuusta lähtemisen kitkettyä yhdellä kerralla, hämmästyi niin, kun pystyinkin kontrolloimaan. Käytin tosin silloin maaruuvia, mitä kautta kulki pitkä piuha.