sunnuntai 17. toukokuuta 2015

5-hyl-yliaikanolla

Tänään oli Lystin vuoro päästä kisaamaan. Vaikka saimme otsikon mukaiset tulokset, olen silti tyytyväinen.

Alen Marekovic oli tuomarina ja radat suomalaisittain haastavia. Hänen vierailunsa herätti monia ajatuksia.

Eka rata oli hyppäri, jossa oli oikeasti pistettävä tossua toisen eteen ja onnistuttava myös teknisesti. Siellä oli kolme suorahkoa putkea, jotka käytettiin hyväksi. Takaakierrot pitivät kiireestä huolen. Meille tuli yksi fiba. Ohjasin epäselvästi takaakierto-niisto-persjättöä ja Lysti ei tajunnut, mitä halusin. Vitonen kiellosta. Loppuosa oli jännä. Aika pitkän ja kaartavan hyppysuoran jälkeen leikkasin takana, jotta sain Lystin kääntymään suorahkoon putkeen. Saman putken toiseen päähän piti ehtiä puolenvaihtoon, tein siinä persjätön ja toisen heti seuraavan hypyn jälkeen, jotta ehdin ohjata seuraavan hypyn ja sitä seuraavan takaakierron. Sain Lystin sinne, mutta samalla kaaduin, koska tossun alla sora luisti. Keräsin luuni nopeasti, Lysti pysyi ohjauksessa ja maaliin päästiin enemmittä virheittä. Sijoitus 4. Tämän radan jälkeen oli uskomattoman hyvä olo, mitä nyt se yksi kohta kismitti.

Toinen rata oli agilityrata ja näytti haastavalle. Lysti pelasti minut. Olin toisen hypyn kohdalla, kun alkoi kuulua tuttujen tassujen rapina. Päästin ilmoille kevyen kirosanan, kytkin Lystin ja vein pois radalta.

Kolmas rata oli äskeinen toisin päin. Siinä oli pakko kierrättää koiraa saman siivekkeen ympäri. Kokeilin välttämiäni takaakierto-niistoja ja nehän toimivat. Neljännelle esteelle tein sellaisen. Kepit Lysti haki hyvin, oli kohtisuora avokulma. Seuraavalla putken jälkeisellä hypyllä haparoin ja Lysti kaarratti. A:n jälkeen oli taas takaakierto-niisto, pari hyppyä ja takaakierto, suora hyppy, jolta 180 asteen käännös. Tältä Lysti tuli eri kautta kuin luulin ja siinä paloi aikaa. Puomin jälkeen vei matka putkeen, jonka jälkeen pakkovalssi, suora hyppy, pakkovalssi-persjättö ja kaksi hyppyä maaliin. Tämä kohta sujui hyvin. Radalla Lysti otti kaikki kontaktit kuten kuuluu. Nollalla oltiin maalissa, reilu 3 sekuntia yliaikaa. Tulimme viidensiksi.

Olen tyytyväinen. Eka radalla juoksin, minkä kintuista lähti. Lysti oli hyvin ohjauksessa ja teki jutut, kuten kuuluu. Radalta tuli 1 nolla. Ihanneaika oli laskettu 4.3 m/s:lla. Paljon tuli yliaikatuloksia. Lystin aika oli -0.31 4.34 m/s etenemällä, kieltoon paloi aikaa. Toka radalla onneksi otin Lystin pois, koska varasti. Se palkitsi kolmannessa startissa, jolla koira ei varastanut lähdöstä eikä kontakteilta. Lisäksi totesin takaakierto-niistot toimiviksi, joten uskallan käyttää niitä jatkossa. Muutama lenkki maksoi nollatuloksen, saatiin yliaikaa 3.71 etenemällä 3.70. Ihanneaika oli laskettu 4.0 m/s etenemällä.

***

Mitä ajatuksia Marekovic herätti? Moni piti hänen ratojaan vaikeina, mutta eivät ne oikeasti olleet. Ne olivat koirille hyvin loogisia. Ne olivat vauhdikkaita, ei mitään paikoillaan nyhräämistä, mutta piti olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Ohjaajat saivat oikeasti ohjata ja siinä mielessä radoissa oli muistettavaa, mutta mitään mahdottomia ei vaadittu. Kroatialaisittain radat olivat kuulemma helppoja. Siellä koirat opetetaan paremmin: itsenäisemmiksi, irtoavammiksi ja nopeammiksi. Ilman niitä ei ykkösistä tai kakkosista pääse nousemaan. Tiukemmilla ihanneajoilla on pakko hioa radoista sekunnit pois oikeilla ohjauksilla, linjauksilla ja kisattava juoksemiseen motivoituneella koiralla. 

Nythän Suomessa pääsee nousemaan ykkösistä ja melkein kakkosistakin, vaikka veisi koiransa nenästä vetäen koko M:n muotoisen radan läpi. Sen lisäksi vaaditaan kolmosten radoista suoraviivaisempia. Sellaisella reseptillä ei näiden neljän päivän annin perusteella päästä eurooppalaiselle tasolle.

Ei kommentteja: