lauantai 27. elokuuta 2016

Pussi pois

Agilitypiirejä on alkanut kuohuttaa pussin turvattomuus. Youtubesta löytyy mm. tällainen ja tällainen video, jotka perustuvat osin samoihin materiaaleihin.

Lystille pussi on opetettu muun treenin ohessa. Suurin haaste oli siinä, että se yleensä uskalsi mennä pussiin. Lykyllä ei ollut uskalluksesta kiinni. Sen tekniikkaa vahvistettiin vetämällä lelua pussin pohjaa pitkin, jota koira sukeltaisi pussiin pää alhaalla. Ensimmäisen kerran havahduin pussin riskeihin, kun Lykky pussiin syöksyessään kolautti säkänsä tai otsansa sisäänmenokehikon yläreunaan, joka oli kova ja pehmustamaton. Sen säkä on yli 60 cm ja pussin sisäänmenon kuuluu olla vain 60 cm korkea. Tämän jälkeen aloin varoa estettä, mutta esim. kisaratoja en ole siksi jättänyt väliin. 

Katsottuani nuo videot tajusin, että on ihan tuurissaan, miten koira pussista selviää. Jokainen on varmaan kuullut humahduksen, kun iso koira menee pussiin kovalla vauhdilla? Se törmää päällään ja etukropallaan kiinni olevaan kankaaseen, jolloin vauhti hidastuu huomattavasti ennen kuin liike avaa pussia lisää. Mitäköhän tällainen voima aiheuttaa koiran niskoille? Saati, jos se ei juokse pää alhaalla, vaan pää ylempänä takertuu kankaaseen, taittaa niskojaan ja sitä myötä selkäänsä enemmän tai vähemmän. 

Aina voi vedota siihen, että agility on vaarallista. Niinhän se onkin. Koira voi kompastua millä esteellä tahansa. Pujottelu vääntää selkää ja kontaktit kuluttavat niveliä. Nämä muut esteet ovat kuitenkin ennakoitavissa ja opetettavissa. Pussikankaan käyttäytymistä ei kukaan pysty ennustamaan, vaikka itse este olisi muuten tehty mahdollisimman turvalliseksi eli sisäänmeno pehmustettu ja pussikankaan alaosa painotettu. Koiran tassu voi livetä tai ohjaaja tehdä virheen, mikä koituu kisakaverin kohtaloksi.

Päätin jo, etten Lykkyä laita enää pussiin. Sen jälkeen mietin, miksi riskeeraisin Lystiäkään? Mitä voin tehdä? Kerätä hankalan kisaajan mainetta ja ehdottaa tuomarille pussin vaihtoa putkeksi? Jos se ei onnistu, jätän osallistumatta? Kierrän esteen? Entä, jos en välitä, vaan ohjaan koiran pussiin ja toivon, että se tulee oikein päin pois? Entä, jos ei tule? "Sori? Mun vaan teki mieli saada nolla tältä radalta."

Onneksi pussi on jo nykyisin harvoin radalla. Toivon, että tiedon lisääntymisen myötä yleinen ilmapiiri kääntyy pussia vastaan sekä tuomareiden että kisaajien joukossa ja saadaan turhan loukkaantumisriskin aiheuttava este pois radoilta. Maailmalla asiaan on jo reagoitu.

Ei kommentteja: