sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

BH Lykky

- "Hyvää huomenta täältä studiosta. Tänään on jälleen suuri koirapäivä. Melkoranta on seuraamassa BH- eli käyttäytymiskoetta. Ole hyvä, Melkoranta."

- "Hyvää huomenta täältä Hau-Hau-hallilta. Aamu on valjennut. Paikalla on katsojia ja yhteensä 10 koirakkoa, jotka havittelevat BH-titteliä. Katseemme kohdistuvat Lykkyyn. Ohjaajansa on vetänyt arpajaisissa numeron 2, joten koirakko aloittaa ensimmäisessä parissa paikkamakuusta. Juuri nyt ohjaaja rientää autolleen, pissittää koiransa ja tulee takaisin halliin. Parina heillä on nainen saksanpaimenkoiransa kanssa."

"Esittely ja kättely tapahtuvat normaalisti, Lykky pysyy kontaktissa ja siitä seuruutetaan paikkamakuuseen. Se laskeutuu maahan ensimmäisestä käskystä ja ohjaaja kävelee toiseen päähän hallia selin koiraan. Toinen koirakko aloittaa tottelevaisuusosuudella. Suorittava koira ääntelee jonkin verran ja sekaan Lykkykin luikauttaa pari vinkaisua, hiljenee sitten. Tottelevaisuutta tekevä ohjaaja on hyvin ripeä askelissaan ja  rutiinilla vetää osuutensa. Lykky pysyy hyvin paikoillaan ja ohjaajan palattua vierelle pomppaa innokkaasti istumaan luvan saatuaan. Tästä se seuruutetaan tottelevaisuusosion alkuun."

"Nyt alkaa hihnassa seuraaminen. Lykky näyttää aika innokkaalta, vähän painaa ohjaajaansa ja tökkii kuonollaan tätä kylkeen. Siirtymät ja käännökset menevät hyvin ja henkilöryhmä kauniissa kontaktissa. Ohjaaja pysähtyy ja irrottaa koiransa talutushihnan. Tuomari huomauttaa, että numeroliivin vyötäröltä solmittu naru heiluu juuri koiran kuonon kohdalla, mikä saa koiran reagoimaan. Hän kehottaa ohjaajaa solmimaan narun paremmin. Näin tapahtuu. Alkaa vapaana seuraamisen osuus ja siinä Lykky pysyy kauniissa kontaktissa ja tekee edelleen innolla töitä. Sitten on vuorossa istuminen, valmisteleva osuus on hyvä, Lykky istuu perusasentoon ja tarkkaavaisena odottaa ohjaajansa menon ja paluun. Tästä koira seuruutetaan takaisin suoran alkuun. Ohjaaja seuruuttaa reilu 10 askelta, pysähtyy ja käskystä koira käy maahan. Ohjaaja kävelee hallin perälle ja kutsuu koiran luokseen. Lykky lähtee lujaa ja jarruttaa suoraan eteen niin, että kivituhka pöllyää. Siitä sivulle, ohjaaja kiittää koiraa, kytkee sen ja siirtyy kuuntelemaan arvostelua."

"Tuomari aloittaa lupaavasti toteamalla, että ensimmäinen pari on esittänyt työskentelyä, jollaista BH:ssa kuuluu olla. Lykyn hihnassa seuraamisen arvosanaa pudottaa koiran painaminen ja numeroliivin narun aiheuttama häiriö. Taitaa jäädä peräti hyväksi. Vapaana seuraaminen on erittäin hyvä. Istuminen, maahanmeno ja luoksetulo ovat erinomaisia. Paikkamakuusta on rekisteröity Lykyn lyhyt ääntely, muuta moitittavaa siinä ei ole. Osio on hyväksytty ja pari pääsee kaupungille."

"Nyt ollaan kaupungilla. Ensin ohjaaja kättelee tuomarin ja hetken päästä pyöräilijä tulee takaa soittokelloa rimpauttaen. Lykky vilkaisee häntä rauhallisesti. Kohta sama pyöräilijä tulee takaisin soittokelloa kilistäen, muttei enää saa reaktiota aikaiseksi. Seuraavan kulman takaa tulee lenkkeilijähäiriöt, mihin Lykky suhtautuu välinpitämättömästi. Kadun ylityksen jälkeen pysähdytään henkilöryhmään. Koira seisoo ja ohjaaja saa sen toisella käskyllä istumaan. Ryhmän puheliain henkilö kysyy Alkon sijaintia, mistä ohjaajalla ei ole aavistustakaan. Lykky katselee kohteliaasti muualle. Rupattelutuokion lopuksi kätellään. Seuraavaksi parkkipaikan auton ovi aukeaa ja mies kysyy tietä Alkoon ja tansseihin. Hänkään ei saa kunnollisia neuvoja, Lykkykin vain istuu rauhallisena. Silti tyytyväisen oloinen autoilija sulkee oven ja käynnistää autonsa. Matka jatkuu portaita ylös luiskaan, missä tulee vastaan testaajakoira, bordercollie. Lykky vilkaisee koiraa, muttei  reagoi muuten. Kohta tuomari varoittaa reitin varrella olevasta kahdesta rähisevästä terrieristä. Terrierit ovat maineensa veroisia ja syöksyvät kohti Lykkyä. Lykky käännähtää niitä päin, mutta onneksi jatkaa samalla matkaansa eikä edes ärähdä takaisin. Nyt kävellään jo S-marketin editse. Koira kuuluu jättää muutaman metrin päähän pääovista. Hyvin lähellä on pyörätelineeseen kiinnitettynä mäyräkoira, joka haukkuu ärtyneenä jatkuvasti. Lykky käy kiltisti maahan ja ohjaaja kävelee tuulikaappiin odottelemaan yhteensä parin minuutin ajaksi. Ohi kulkee kahdesti testikoira, johon Lykky suhtautuu neutraalisti. Ohjaaja palaa tuomarin merkistä koiransa luokse, joka on pysynyt kauniisti paikoillaan. Vielä kävellään ihmisryhmän läpi ja palataan ihan tuomarin eteen. Tuomari toteaa käyttäytymiskokeen olevan hyväksytysti läpi ja sanoo touhun olevan erittäin hyvällä mallilla. Ohjaaja kiittää, juttelee vielä jotakin tuomarin kanssa ja kävelee iloisena autolleen. Siellä Lykky saa keitettyä kieltä ja keitinlientä, hyvin näyttää maistuvan."

- "Miltä nyt tuntuu? Kerrotko myös kokeen kulusta omalta kannaltasi?"
- "No hyvältä tietysti tuntuu. Jännitin etukäteen eniten pariani. Minulla kävi hirmuinen mäihä. Parini koira oli hyvin koulutettu ja ohjaaja tosi ripeä. Juteltiin jälkikäteen, hänkin oli tyytyväinen nopeaan suoritustahtiini. Keksittiin, mistä naamamme olivat toisillemme tutut. Hän on ollut aikoinaan toimihenkilönä Lystin BH:ssa. Itse tottiksesta sen verran, että olin tyytyväinen, että sain arvassa numeron kaksi, jotta pääsin nopeasti pois jännittämästä. Huonoa oli se, että repäisin Lykyn tavallaan pakasta eli autosta ulos, pissille ja suoraan halliin. Se oli ylivireä. Ihmettelin sitä sen tökkimistä, koska olin kaikki palkat jättänyt autoon. Ymmärsin syyn kun tuomari auttoi. Numeroliivin hihna oli mennyt vielä treeniliivin etutaskuun, joten näytti aivan siltä kuin narupallon naru olisi sieltä roikkunut. Upeaa oli kyllä mennä Lykyn kanssa, sen vire ei tipahtanut missään vaiheessa ja etenkin se luoksetulo kruunasi kaiken. Kaupunkiosuudessa se oli välillä nätisti-käskyn alla, välillä ihan vapaana hihnassa. Pari kertaa se veti vieraita hajuja kohti. Muuten olen ylpeä sen kaupunkikäytöksestä, kun se oli niin välinpitämätön kaikkia ekstrahäiriöitäkin kohtaan, eniten sitä just ne hankien hajut kiinnostivat. Tulihan siellä virpojiakin vastaan! Sanoin tuomarille siitä vetämisestä. Hän sanoi lohdullisesti, että ei tuollaista koiraa kokonaan vetämättömäksi saakaan."
- "Onnea vielä."
- "Kiitos."
- "Onko musiikkitoiveita?"
- "Tietenkin. Nyt kolahtaa AC/DC:n Who made who."

9 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Jee! Hyvä te!

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Kiitos! :)

laura kirjoitti...

Onnea! :)

Eeva kirjoitti...

Hienoa! Onnittelut hyvinkäyttäytyville! :D

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Kiitos Laura ja Eeva!

Sarianne kirjoitti...

Paljon onnea vielä! :)

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Kiitos, Sarianne!

Sara kirjoitti...

Minäkin tulen sanomaan että onnea BH:sta!

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Tervetuloa sanomaan ja kiitos! :)