maanantai 20. lokakuuta 2014

Lystin siedätyshoito

Tänään aloitettiin Lystille siedätyshoito. Allergeeneiksi on valittu mm. siitepölyt, maaperähomeet, ruohot ja himputin tuoksukki. Kolme ensimmäistä piikkiä annetaan eläinlääkärissä eli tällä viikolla käydään siellä ma, ke ja pe.

Nyt ensin annettiin siedätyspiikki, jotta vastaanoton kuluessa voitiin tarkkailla koiraa. Lähinnä pelätään anafylaksiaa, joka on hengenvaarallinen ilman hoitoa. Yleensä reaktio tulee heti. Sitten otettiin verinäyte foolihapon pitoisuuden määrittämiseksi. Seuraavaksi Lysti sai boosterin B12-vitamiinia, joka sille imeytyy huonosti. Vielä tsekattiin tassut tossujen alta. Miltei parantuneista ihottumaisista kohdista otettiin teippinäyte, kuten myös silmän sisänurkan iholta, joka on miltei karvaton ja turvoksissa. Hiivaa Lystikillä ei ollut, mutta muutama bakteeri, joten saatiin antibiootti-kortisonivoide mukaan niihin tilanteisiin, jolloin sinkkivoide ei auta, kuten nyt.

Lysti näytti anafylaksian suhteen oireettomalta, joten vein sen autoon. Lääkäri selitti tämän jälkeen, kuinka pistokset annetaan kotona. Sain mukaani kassillisen neuloja ja ruiskuja. Maksoin koko lystin. (Ensimmäistä kertaa pieni sanaleikki.) Eläinlääkäri huikkasi lähtiessäni, että tsekkaa vielä koira, ennen kuin lähdet ajamaan. Pienen jännityksen vallassa avasin takakontin. Siellähän Lystikki istui pontevana. Kotimatkalla itketti. Poika ihmetteli oven avattuaan, miksi olin sen näköinen kuin olin. Sanoin tuovani sisään ensin salvan ja ruiskut ja hakevani heti perään Lystin. Totesin: "Joskus palaan yksin takaisin." Väkisin näitä asioita pyörittää mielessään, kun koira oireilee jatkuvasti ja oireiden aiheuttaja on tavallinen ulkoelämä. :(

***

Koirateema jatkui. Kaveri ilmoitti saaneensa hirven jalkojen luita, joita sopi käydä hakemassa. Otin 4. Ne oli nyljetty valmiiksi. Koska niitä ei voi kerralla syöttää, poikkesin hakemaan rautakaupasta rautasahan. Kotona sahasin luut 3 osaan. Koirat saivat yhdet kaluttavakseen. Loput pistin pakkaseen.

Joskus mietin, miten päiväni täyttyisivät ilman koiria.


2 kommenttia:

Sara kirjoitti...

Voi Lysti-parkaa. Ja ehkä vielä enemmän sinua, kuulostaa hankalalta. En tiedä mitään koirien allergioista, joten minua alkoi kiinnostaa, voiko koira saada anafylaksian kohdatessaan allergisoivan aineen ns. normaalielämässä. En ole koskaan kuullut tällaisesta.

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Kiitos myötätunnostasi. Luin koirien anafylaksiasta lisää kysymyksesi innoittamana. Sen perusteella normaalielämässä koira voi saada anafylaksian ainakin ampiaisen ja mehiläisen pistosta, jos on niille allerginen. Luulen, että aika lähelle anafylaksiaa menee myös ne tilanteet, jolloin koira saa esim. 20 mehiläisenpistoa ja vakavan reaktion. Enkä pitäisi ihmeenä, että koira saisi jostakin muustakin anafylaksian, jos on allerginen.

Eläinlääkärissä sen voi saada sitten rokotuksesta, antibiootista tai siedätyshoidossa.

Ihmisten tavallisimmat anafylaksian aiheuttajat ovat Terveysportin mukaan ampiainen, mehiläinen, vehnä, maapähkinä, puupähkinät, muna, kala ja maito sekä äyriäiset, tattari, seesaminsiemenet, selleri ja kiivi.