lauantai 8. syyskuuta 2012

Agilityn piirinmestaruuskisat

"Tervetuloa kaikki koiraurheilun ystävät tänne agilityn piirinmestaruuskilpailuihin. Uteliaat silmät kohdistuvat jälleen Lystiin ja ohjastajaansa. Lämpötila on 10 tienoilla ja taivas pilvessä, toistaiseksi ei sada. Kilpailijoita on yhteensä vain kolmisenkymmentä, mikä tekee kisoista kivan mittaiset. Tuttavallista keskustelua käydään radan reunamilla."

"Nyt Lysti asettuu lähtöön tai pikemminkin aloittaa tutun röyhkeän askelluksensa ohjaajansa vierellä. Ohjaajan pysähtyessä toisen esteen viereen on Lystin kuono jo käynnistänyt ajan ottamisen, ohjaajalle tulee kiire. Rimat on 65 sentissä ja näppäränä koira alittaa ensimmäisen riman. Toisen hyppää ja syöksyy putkeen, ei auta vaikka ohjaaja haluaisi ensin hyppäyttää sivuun kolmannelle esteelle. Koira kirmaa putkeen vielä uudelleenkin ja ohjaaja katselee. Lopulta Lysti kysyy suuntaa ja pujottelu alkaa nnnäin. Siinä takanaleikkaus, mistä Lysti ei häiriinny vaan rytmikkäästi kepittää menemään. Hyppy, suunnanvaihto valssilla ja keinu. Siisti keinu, siitä kaksi hyppyä kaartaen ja ansahyppy välttäen, hyppy ja houkuttelevan putken ohi kaksi hyppyä, valssilla putkeen. Vihdoin näyttää agilitylta. Putkesta rengas, minkä jälkeen tiukka kulma puomille valssilla. Kontakti ok, siitä muuri ja toinen hyppy, takaakierto-persjätöllä se, A ja kaksi viimeisintä hyppyä. Alku oli onneton, kepeiltä lähtien siisti rata. Etsin heti ohjaajan."

- "No millä fiiliksillä?"
- "Sainpa maistaa ihan itse keittämääni myrkkysoppaa. Lähtö on ollut hiippailua. Nyt koira käynnisti ajanoton ja jätti ekan riman hyppäämättä. Alku oli hankala. Parista vaihtoehdosta valitsin tuon ohjauksen, ei selvästikään ollut hyvä. En ole ainut, jonka koira meni putkeen vaikkei pitänyt. Maailman huonoin selitys, mutta silti. Siitä loppuun olen tosi tyytyväinen. Kepit hyvät, samoin kontaktit ja vältin loput ansaesteet, ettei pelkkänä miinaharavana menty koko rataa. Valsseissa yritin olla ajoissa ja minusta Lysti ei sellaista lenkkiä tehnyt kuin viikko sitten."
- "Mitäs nyt?"
- "Käyn lämmittelyesteillä harjoittelemassa lähtöä."
- "Sinne ohjaaja menee iloisen oloisena."

Studiosta mainitaan tässä välissä sen verran, että *nettipalvelussamme tässä* näkyy äskeinen rata, kiitos Sarille kuvaamisesta.

"Nyt on toisen radan aika. Koira istuu lähdössä, ohjaaja sen jätettyään astahtaa kerran koiraa kohti ja koira yhä istuu kuin tatti. Heti toisella hypyllä on kaikki jarrutusmerkit käytössä, suorastaan kahden käden valssin ja jaakotuksen sekoituksella koira työnnetään takaisinpäin kolmannen esteen taakse kiertoon ja neljännelle, joka on siinä vieressä. Siitä putkeen, joka kääntyy väärään suuntaa. Heti pujotteluun, hienosti Lysti hakee kepit. Ohjaaja pysyy vasemmalla puolella toisin kuin muut kilpailijat. Siitä rengas, hyppy ja Lysti irtoaa putkeen. Ohjaaja kipittää vastaan seuraavan hypyn taakse, missä niisto ja persjättö, toinen hyppy, irrotus kolmannelle hypylle ja pituudelle ja nyt on ohjaajalla hyvä etumatka, saa vaihdettua koiran edessä puolen, mutta voi sentään, hypyn sijaan törkkää koiran putkeen! Se on hylky, onpa harmi! No tällaista se agility on! Ohjaaja poimii koiran putkesta, takaakierto muurille hyvä, irrotus putkeen, persjättö. Taas hyppy, niistolla koira seuraavan hypyn johteen ympäri, takaakierto ja maaliin."

- "Mitkä tunnelmat on nyt?"
- "Hyvät tunnelmat. Lähdössä koira pysyi. Sain sille lämmittelyesteillä muistutettua mitä istu tarkoittikaan ja palkattua sitä. Alun tiukka käännös meni just kuin ajattelin, samoin putkeen lähetys ja kepit ja hankala radan takaosa. Lysti irtosi kivasti ja oli flow päällä. Olin kaavaillut  hyppy-muurikohtaan toista kuviota siltä varalta, etten ehdi Lystin eteen. Nyt kun ehdin, menin vaihtoehtoisella ohjauksella. Lupaan ja vannon kautta kiven ja kannon etten enää ikinä vaihda suunnitelmaa kesken rataa, jos ei ole aivan pakko. Sillä toisella ohjauksella putki ei olisi kutsunut kuten nyt. No loppu meni taas hyvin. Pidin rataprofiilista muutenkin, välillä sai mennä täysillä ja sitten oli taas koira koottava tiukkoihin käännöksiin. Lysti oli kuulolla ja oli kyllä aivan ihanaa. Ei sillä etteikö se putki harmittaisi, mutta radan jälkeen Lysti katsoi taas sillä "enkö ollutkin hyvä" -ilmeellä, mistä niin kovasti pidän, että melkein pakahdun onnesta."
- "Mitkä on jatkon suunnitelmat?"
- "Viikon päästä taas kisataan, jos koira pysyy terveenä."

4 kommenttia:

Virpi kirjoitti...

:D Nää on niin hauskoja nämä sinun melkorannat! :´D

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Kiva! Näitä on jännä kirjoittaa, kun sattuu Melkoranta-olo päälle.

Sarianne kirjoitti...

Melkoranta on kyllä minunkin mieleeni :)

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Mukava kuulla! Josko jälleen lauantaina tulisi selostamaan? :)