maanantai 23. huhtikuuta 2012

Iltatottelevaisuudet

Johan on hurjaksi mennyt, koska on kahdesti raportoitava, mutta ajelin siis pk-kentälle ryhmäopetukseen, tarkoituksenani tehdä häiriössä treeniä. 2 tunnin päiväunien jälkeen olin taas latautunut. Siellä oli monta koirakkoa. Bongasin ei-vetovuorossa olevan pahaa-aavistamattoman ihmisen, jolla on saman kasvattajan koira ja hän ystävällisesti minua jelppi. 2 koiraa oli kentällä, me olimme kolmansina laidassa.

Kontaktia, leikkiä, rauhaa oli ohjelma. Sanna näytti kädestä pitäen kuinka malinoisia leikitetään ja kuinka Lykyllä saa rauhavaiheen aikaiseksi. On mulle näytetty ennenkin, mutta muistaakseni ei Lykyllä, ja Lystillä puolestaan ei puruote kanna siihen saakka. Toivottavasti edistyin taas.
  • Älä ota aina kaulapannasta kiinni, kun otat istumaan, rauhaan ja irrottamaan. Tämä on turhaan jäänyt mieleeni yhdestä pk-koulutuksesta.
  • Laita käsi merkiksi alaleuan alle. 
  • Käyttäydy, elehdi, puhu rauhallisesti.
  • Voit hieroa purulihaksia, suupieliä ja "nostella" hampaita, kehu kun puree hyvin.
  • Kun koira hyvä, irrota leukakäsi ja höllää lelusta, irrotuta. Irrotuksen jälkeen katsekontaktista kehu (kehumisaikaa voi pidentää), vapautus ja uusi leikki.
  • Älä ota koiraa rauhavaiheessa kiinni itseesi, ehkä jos alussa pitää, mutta pyri sitten irti ja vaikka sivulle. Koiran voi myös pyytää makuulle jatkossa.
  • Edessä olemisen rauhavaihe on kapulan luovutuspaikka.
  • Pieni tottispätkä oli leikitys, koira istumaan, katso koiraan varmistaaksesi että se pitää kontaktin, itse sen sivulle. Kun on sivulla kontaktissa, kehu ja palkka. Voit myös sanoa "seuraa" ja palkata.
  • Älä itse herpaannu kesken leikin, vaan pidä huoli ettei leikki katkea ja koiran huomio pysyy. Voit huomauttaa, jos kuikuilee muualle.
  • Näitä voi tehdä kotonakin. 
Lysti pääsi häiriökoiraksi yhdelle koiralle, joka vähän liikaa kiihtyy nelijalkaisista kavereista. Lysti haisteli maata, ja lähempänä koiraa, silti kiertäen muutaman metrin päästä, otin sen "nätisti"-käskyn alle, millä se käveli kiltisti hihna löysällä. Se kyllä luki koiraa hyvin, ehkä on Lykyn kanssa oppinut (?), mutta ei provosoinut tätä koiraoppilasta yhtään, käänsi päätään pois paineistumatta itse. Voi että olin siitä ylpeä! Kehuin ja annoin autolla nakkia. :)

Kotimatkalla pysähdyin kentälle, jonne rakensin ruudun. Lysti pyrähti ensin ruutuun, jossa oli pallo. 2. ruutu toisesta suunnasta, sinne upea sisäänmeno. 3. ruutu eri suunnasta, Lysti laukkasi taakse haistelemaan jonkin ihmisen unohtuneita maassa olevia rukkasia, sieltä ohjasin yhdellä käskyllä ruutuun, pysäytin, käskytin maihin ja siitä lensi palkka. 4. kerta samasta suunnasta taas ruutuun, jossa oli pallo. Kovalla laukalla liikkuu koiruus.

Jäi sellainen fiilis, että Lykky tarttee pk-puolen opetusta, jos aion saada irti edes osan siitä mitä sen moottorissa hyrisee. Ensi maanantaina on vappuaatto, mutta sitten taas jatkuu.

Ei kommentteja: