maanantai 1. heinäkuuta 2013

Koirien erot ja agilitypohdintaa

Otin tänään uusiksi pahvilaatikkojutun. Unohdin naksut, oikeat kehusanat ja kaikki kameraa ja ruokaa pitäessäni. Eipä niillä ollut mitään väliä. Lykky tiesi mitä tehdä. Tässä *KLIK* on Lykyn video.

Sitten oli Lystin vuoro. Sitä ei enää tarvinnut kiskoa sänkyni alta (no ei eilenkään, mutta melkein) kauhulaatikon luokse, mutta aika varovainen se on edelleen. Tässä on video:


Olen ehtinyt pohtia myös agilitya. Lystin kanssa radalla tuo epävarmuutta lähtöjen ja kontaktien onnistumisten vaihtelu. Lisäksi sen vire vaihtelee kisasta toiseen, samoissa kisoissa ja jopa lähdön sisällä, mikä vaikuttaa välittömästi irtoamisherkkyyteen. Hyvänä päivänä koira kulkee kuin ajatus. Huonona ei. Suhde hyvä/huono on 5/95. Revin siitä harrastamisen riemua ja mietin jokaisen epäonnistuneen kisan jälkeen, miksi ihmeessä ravaan koulutuksissa, jos ne eivät kanna minnekään. Toisaalta yksikin onnistuminen saa innon palaamaan.

Lykky taasen on syttynyt agilityyn. Se menee taidoilleni lujaa jo "perusvauhdissa", saati sitten kisainnossaan. En ole vielä sinut sen kanssa. En osaa yhtään arvioida, miten se irtoaa tai miten lujaa liikkuu. Toistaiseksi kontaktit ovat pysyneet hanskassa, mutta luulen, että koira räjäyttää pankin vielä niidenkin kanssa. Lisään joka tapauksessa hallintaa ennen lähtöä, jotta se pysyisi kuulolla. Toisaalta oikeassa ajassa olevalla ja tarpeeksi napakalla ohjauksella Lykkykin kulkee kuin unelma - niistä olen saanut väläytyksiä koulutuksissa. Se on jo nyt selvää, että toiveeni sukkelahkosta noususta kolmosiin, on ihan haihattelua. Ykkösiä ja kakkosia tahkotaan vielä pitkään. En näe Lykyn taidoissa sellaisia puutteita, jonka vuoksi nousu ei olisi mahdollista. Meidän täytyy vaan kisata, jotta yhteinen lanka löytyy. 

Jotta tämä ei kuulostaisi "koirat ovat kisavälineitä" -paasaukselta, kerron vielä, että päällimmäisenä on tällä hetkellä helpotus siitä, että Lykky on kunnossa sukkaepisodin jäljiltä. 

2 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Voi ihana Lysti :) Onpas Lysti suloinen ja söpö kun olette yhdessä laatikon sisällä :)

Lystin kanssa on varmasti haastavaa kisata, mutta uskon että tuollainen koira myös opettaa paljon, ja antaa valtavia onnistumisen tunteita kun sitten onnistutte. Tsemppiä sanon minä!

Lykky kun taitaa olla kovinkin erilainen verrattuna Lystiin, opettelemista riittää kun on kaksi niin erilaista ohjattavaa, mutta uskon että omat taidot kehittyy entistä enemmän kun saa kouluttaa niin erilaisia koiria. Siinä oppii itsekkin valtavasti uutta. Lystissä näyttäisi olevan hurjasti potentiaalia, kisoja vaan alle niin kyllä se yhteinen sävel löytyy ja kun se löytyy niin mikään ei teitä estä.

Eeva/Kolmiokorvat kirjoitti...

Kiitos tsempeistä!

Lysti on niin totisen tohkeissaan laatikossa istumisen kanssa. :)

Toivon (ja yritän uskoa), että ohjaamiseni kehittyy Lykyn kanssa tai ansiosta. Se "rankaisee" heti, jos teen virheitä: on väärällä esteellä tai tiputtaa riman. Jos edistyn, Lystikin varmaan kiittää.